Lipii si paine cu ceapa

Postat de timea in Piine
15 Ian 2014 | 5855 vizualizari
Lipii si paine cu ceapa

Sambata trecuta m-am pus pe framantat pentru a face o paine. Imi place painea cu ceapa asa ca am zis hai sa o fac cu ceapa. Pana aici totul a decurs conform planului. Dupa ce a dospit aluatul si am vrut sa ma apuc sa formez painea spre a o pune intr-o tava, mi-a trecut asa un gand sa ma apuc sa fac niste painici sau lipii in tigaie. Si asa am facut :)). Au iesit niste lipii super gustoase si am facut la final si o painica, o paine in forma patrata.

Ingrediente

  • 1 kg faina alba de grau
  • 1 plic drojdie uscata
  • 2 lingurite sare de mare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 cepe rosii potrivite ca marime
  • 2 linguri ulei
  • aprox 700 ml apa calduta
  • 2 linguri ulei de masline
  • oregano uscat

Mod de preparare

Intr-o cana amestecam drojdia, zaharul si 1-2 lingurite de faina si turnam peste ele 100 ml apa calduta. Lasam la dospit aprox 10 minute. 

Intr-un vas cernem faina si o amestecam cu sarea.

Ceapa o curatam, o tocam marunt si o calim in 2 linguri de ulei. Adaugam ceapa calita in bolul cu faina.

Facem o gaura in mijloc si turnam drojdia dospita apoi framantam cu mana adaugand treptat restul de apa calduta si la final uleiul de masline. Framantam pana nu se mai lipeste aluatul de degete.

Acoperim cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc cald ferit de curenti de aer, timp de o ora si jumatate.

Dupa ce si-a dublat volumul, rupem din aluat bucati pe care le intindem sub forma rotunda pe masa tapetata bine cu faina. (marimea depinde de tigaia folosita). Aluatul trebuie intins subtire.

Punem foaia intinsa intr-o tigaie teflonata incinsa si lasam pe ambele parti aprox 4 minute. Puteti picura in tigaie un strop de ulei de masline.

Procedam la fel si cu restul de lipii. Eu am facut 10 bucati.

Sunt super gustoase chiar si asa simple sau umplute cu pui, legume sau servite langa o mancare gatita. 

Eu am servit cu o salata de cruditati. 

Aluatul ramas il asezam intr-o tava mica teflonata unsa cu putin ulei. Intindem aluatul cu mainile unse cu putin ulei.

Deasupra presaram oregano si dam tava la cuptorul preincazit la 175 de grade aprox 30 de minute sau pana se rumeneste usor deasupra.

Scoatem din cuptor si feliem dupa ce s-a racit putin

Daca ti-a placut reteta noastra "Lipii si paine cu ceapa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Retete similare

Festin cu Delikat (Pui intreg la cuptor cu rosii, cartofi si lipii cu crema picanta de branza Feta)

Postat de Satisfyyourcravings

Festin cu Delikat (Pui intreg la cuptor cu rosii, cartofi si lipii cu crema picanta de branza Feta)

Pentru marinada, se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, usturoiul, condimentele pentru gratar si cele pentru chiftele, chilliul, sare, piper, frunzele de cimbru, paprika, vinul si berea. ...

Citeste continuarea

"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

Postat de Mihaela11_jo

"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana

Puiul se curata cu o zi inainte , se sareaza si se condimenteaza cu condimentul pentru pui. Se pune intr-o farfurie adanca si se stropeste cu 2 linguri ulei de masline si sucul de la o lamaie....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 15.01.2014, 20:31
Ce-mi place cum arata !
la 15.01.2014, 20:32
cred ca's tare bune
la 15.01.2014, 20:32
Timea si eu am fost tentata sa fac lipii cu jumari si ceapa, dar apoi am facut painici :-:
la 15.01.2014, 20:32
super, super!
la 15.01.2014, 20:32
bune rau

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking