Madlene

Postat de panacris in Prajituri
6 Ian 2014 | 5126 vizualizari
Madlene

”Aceste prăjiturele în formă de scoică sunt cunoscute în Franța de la începutul secolului al XVIII lea. Sunt coapte în formă de scoică, dar numele lor rămâne un mister. Este posibil să fi fost numite așa de Ludovic al XV-lea, în 1755, după Madeleine Paulmier, patisier șef al socrului său, Stanislaw Leszczynski, rege al Poloniei și duce de Lorena, de unde provine prăjitura. Informațiile le-am preluat direct din revista Delicii la cuptor!” Cum am văzut forma la revista Delicii, nu m-am putut abține;) De mult vânez forma asta. Ei și dacă în revistă a fost publicată și rețeta, zis și făcut. Am purces la treabă ;) P.S. Abia am reușit să prind ceva poze finale ;)

Ingrediente

  • Pentru aluatul de bază:
  • unt nesărat 125 g,
  • făină albă de grâu 125 g,
  • ouă 4 bucăți,
  • zahăr tos 125 g,
  • zahăr vanilinat 1 plic,
  • esență de Butter vanilie 1 fiolă,
  • esență de portocale 1 fiolă.
  • Pentru variante:
  • pudră de cacao 2 linguri,
  • fructe confiate cca. 100 g,
  • nucă prăjită și tocată grosier cca. 100 g,
  • zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare

Untul se topește într-o crăticioară cu fund dublu și se lasă la răcit. Între timp ouăle, zahărul, esențele se bat într-un vas special,  cel de fiert lapte sau la BainMarie cu telul, în cazul meu cu mixer-ul, până se îngroașă, se deschide la culoare și ăși triplează volumul.  Se ia vasul de pe foc, se bate în continuare, până cînd se răcește, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă uțor până se încorporează toate ingredientele. Când amestecul s-a omogenizat complet se adaugă untul topit și se amestecă ușor până se înglobează toate ingredientele. Amestecul obținut se împarte în trei porții egale.

Pentru madlenele cu nucă, se adaugă nuca tăiată grosier, se amestecă ușo, până ce se înglobează, apoi se ia cu lingura din compoziție, se umplu locașurile fromei, unse cu puțin unt, și se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute până ce sunt rumenite și elastice la atingere. Se lasă să se răcească în forme, apoi se scot și formele se curăță și se pregătesc pentru următoarea șarjă.

Pentru madlenele cu cacao se cerne pudra de cacao, se amestecă bine, apoi se toarnă în foma de copt. Se procedează la fel ca la cele cu nucă. pentru madlenele cu fructe confiate, se adaugă fructele în aluatul de bază și se procedează ca mai sus.

Madlene se pudrează cu zahăr praf vanilinat.

Spor și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Madlene" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert madlene cu suc de clementine

Postat de Pungasa_Rogue

Desert madlene cu suc de clementine

Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul. Se adauga untul topit si sucul de clementine. Se cerne faina peste compozitie si se adauga praful de copt. Se omogenizeaza. Se da drumul la cuptor...

Citeste continuarea

Desert madlene cu lamaie si coacaze

Postat de katty

Desert madlene cu lamaie si coacaze

Intr-un castron mixam ouale intregi cu sarea, zaharul, apoi untul moale, zaharul vanilat, coaja si zeama de lamaie. Cernem faina amestecata cu praf de copt si omogenizam. Adaugam coacazele,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.01.2014, 16:38
desert de nerefuzat
la 06.01.2014, 16:40
la 06.01.2014, 16:47
la 06.01.2014, 16:47
la 06.01.2014, 16:57

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking