Magiun de prune cu miez din samburi

Postat de merisor67 in Dulceata / Gem
3 Sep 2012 | 9083 vizualizari
Magiun de prune cu miez din samburi

Magiunul este tot un gem de prune, dar cu textura mai groasa necursiva. la tara se face acest magiun unde sunt conditii de fierbere la timp indelungat, pe foc de lemne si in tuci de arama. Mult conteaza sa ai unde prepara conservele toamna cand faci in cantitati mari. Eu am mers la mama la tara undeva in judetul Olt intr-o zona de dealuri si livezi multe si am preparat un magiun taranesc din prune nealtoite, din acelea de tuica. Sunt foarte dulci si aromate si iese un magiun de te lingi pe degete.

Ingrediente

  • 30 Kg prune(cu aproximatie)
  • 1,500 Kg zahar
  • miez din samburi de prune si caise

Mod de preparare

Am spalat forte bine prunele si le-am lasat la surs, dupa care le-am spart, am scos sambrii si le-am pus direct in vasul in care am fiert magiunul(vasul are o capacitate de 25 L). Am presarat zahar peste ele si le-am lasat asa de seara pana dimineata.

Am facut un foc de lemne nu prea mare sa nu fiarba tare ca exista riscul de a se lipi si am pus vasul cu prunele pe pirostrie deasurpa focului. 

S-a amestecat continuu in tuci cu o spatula de lemn(adica sotul meu a fost cel care a amestecat)

Intre timp am spart si samburi de prune si cativa de caise si am scos miezul din ei pe care l-am tocat mai marunt(cam in trei bucati).

Am fiert magiunul pana cand a scazut cantitatea sub jumatate din cat a fost la inceput(aproximativ 4 ore) pe parcurs verificam consistenta, luam magiun intr-o lingura de lemn si lasam sa se raceasca pentru a vedea cat de tare se ingroasa. 

Cu cateva minute inainte de a ridica tuciul de pe foc am adaugat miezul din samburii de prune si caise si am omogenizat.

Am pus fierbinte  in borcanele sterilizate le-am pus capacele si am acoperit cu paturi. Cand se raceste trebuie sa prinda o crusta deasupra daca este suficient de gros.

Este un magiun dulce-amarui de la miezul de samburi si foarte aromat. Mie mi-a iesit chiar dulce cred ca 750 gr zahar era suficient, dar asa sunt sigura ca se pastreaza mai mult de un an.

Am umplut 25 borcane de 800 gr din cantitatea rezultata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Magiun de prune cu miez din samburi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata din flori de salcam

Postat de Constelatialeu

Dulceata din flori de salcam

Mi-am luat frumos cosuletul, o grebla, niste manusi si am plecat prin jungla gradinii, la cules de flori de salcam. Manusile sa nu ma intep, grebla sa pot sa trag crengile la nivelul meu, sa pot...

Citeste continuarea

Dulceata de coacaze rosii

Postat de Ina

Dulceata de coacaze rosii

Indepartam bobitele de coacaze de pe crengute. Punem sa fiarba la foc mic 300 ml apa cu 1,4 kg zahar, pana incepe sa se lege un sirop care luceste. Adaugam coacazele spalate si scurse impreuna...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.09.2012, 11:02
super,felicitari!
la 03.09.2012, 11:03
Ce dor imi e sa ma cocot intr-un prun si sa pap prune direct de la sursa, nespalate
O bunatate magiunul!
la 03.09.2012, 11:03
Ahaa, coşmarul copilăriei mele mestecatul în ceaun. Noi puneam şi nişte pietre colţuroase (spălate înainte) pentru ca mestecatul să fie mai eficient contra lipitului. Şi uite aşa în loc să fugim la joacă mestecam în tuciul acela imens.
Cele mai bune clătite cele cu magiun sunt (părerea mea) Plus că merge cu pâine de casă minune mare.
Auch, am scris cam mult, scuze
la 03.09.2012, 11:10
super merisor!!!vreau sa imi trimiti un borcan cadou anticipat de craciun)
la 03.09.2012, 11:15
Multumesc, Dantes!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking