Martipan

Postat de Adinuta in Dulciuri
9 Oct 2009 | 27544 vizualizari
Martipan

Azi am facut muffins (briose) cu miere ce se cereau decorate cu albinute din martipan. Cum nu am gasit de cumparat, am cautat pe internet cum se face si pe un forum am gasit reteta poftita. Spre surprinderea mea, este destul de simplu de facut, gustul este aromat, iar coca numai buna de modelat :)

Ingrediente

  • 125 grame zahar pudra pentru coca
  • 1 ou
  • un plic zahar vanilat
  • o lingurita esenta de vanilie
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 225 faina de migdale
  • vreo 2 linguri de faina
  • 100 grame zahar pudra pentru modelat

Mod de preparare

Paul 1: Pentru ca nu am avut faina de migdale, am dat prin rasnita de cafea fulgi de migdale cu cate un pic de faina la fiecare macinare (asta pentru ca migdalele sunt un pic uleioase, iar faina poate deveni ca o pasta in loc de praf).

Odata faina "facuta", putem trece la realizarea martipanului: se cerne zaharul pudra, se adauga cel vanilat, un ou si se amesteca. Apoi se pune esenta de vanilie, urmata de sucul de la lamaie. Se amesteca bine cu mixerul.

Paul 2: Compozitia obtinuta se pune pe aragaz la bain-marie, amestecandu-se incontinuu pana ce zaharul se dizolva si totul se leaga, ca o budinca subtire. Se lasa la racit.

Paul 3: In martipanul racit se pune faina de migdale si se framanta un aluat moale. Se mai poate adauga un pic de faina. Se pune si un praf de colorant alimentar in functie de ce vrem sa facem. Eu am folosit galben. Coca se intinde pe o suprafata pudrata cu zahar si se decupeaza forme sau se modeleaza cu mana. Apoi ornam ce dulciuri vrem.

Daca ti-a placut reteta noastra "Martipan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert tort cu mousse si jeleu de zmeura

Postat de momo121

Desert tort cu mousse si jeleu de zmeura

Pentru blat:      Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem putina esenta de...

Citeste continuarea

Chec Battenberg

Postat de gospodariu

Chec Battenberg

Se amesteca untul cu zaharul intr-un castron, se adauga praful de copt amestecat cu faina proaspat cernuta, faina de migdale si ouale. Se amesteca bine si se imparte aluatul in doua. In...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.10.2009, 00:27
chiar imi place reteta asta... felicitari
la 10.10.2009, 02:42
multumesc! nu pretind ca as fi inventat-o, dar e usor de facut si aromata. Ma bucur ca iti place!
la 10.10.2009, 21:19
foarte faina am mai vazut undeva reteta de martzipan facut in casa..dar nu o mai gasesc deloc...la urmatoare prajitura o pun in aplicare ca si asa am fulgi de migdale crae stau degeaba in dulap
la 10.10.2009, 22:12
Multumes! Eu tot pe internet am gasit-o, pe un forum unde se intreba lumea cum se face, doar cantitatile folosite erau mai mari, eu le-am injumatatit si chiar si-asa mi-a iesit multisor, ajunge pentru a acoperi un tort. Am vazut ca se poate face si cu esenta de portocale, dar de data asta am facut cu lamaie.
la 16.10.2009, 09:34
Imi place reteta de martipan,dar as vrea sa te intreb daca se poate pastra martipanul sau trebuie folosita imediat?

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking