Azi am ales sa va prezint o paella Marisco facuta cu scoici , creveti, tentacul de caracatita. Cu orezul trebuie in schimb sa fiti foarte pretentiosi trebuie orez special cu bob rotund, daca gasiti orez spaniol de paella cu atat mai bine. O alta particularitate la paella mea sunt rosiile si ardeiul copt, am vrut sa ii dau asa un gust leger de afumat care s-a dovedit a fi minunat, rodiile si ardeii i-am copt in coaja in cuptor cu sare mare si i-am curatat si folosit la paella taiati marunt.
Preparare : in primul rand se curata si se prepara caracatita cu putin ulei de masline si vin alb, sare si verdeata o lasam la fiert innabusit 20 minute taiata rondele.
Intr-o tigaie mare de metal, eu folosesc vasul special de paella se pune la calit in putin ulei de masline ceapa tocata fin cu rondelel de caracatita si tija de telina, usturoiul tocat fin . Se adauga rosiile si ardeii copti, ardeiul iute tocat fin, se deglaseaza cu vin alb si apoi se adauga fondul de peste .
Se adauga apoi orezul si inca putin fond de peste . Ideea este ca dupa ce punem orezul nu se mai amesteca, se da focul foarte mic, se adauga fond daca trebuie dar nu se mai amesteca.
Din experienta va spun ca tehnica de a nu mai amesteca merge daca faceti paella pe o placa sau plita daca este pe gaz cu flacara in centru vasului nu va merge pentru ca nu este caldura repartizata uniform, este mai bine sa amestecati in ea.
Adaugam fond de peste cand vedem ca scade si dupa 12 minute se adauga scoicile, bine infipte in continut sa fie la sursa de caldura .Dupa aceasta operatiune acoperim vasul cu un capac mare sau cu folie de aluminiu sa prezervam caldura si lasam inca pret de 4-5 minute . Se asezoneaza cu sare si piper la final. Se serveste fierbinte cu lamaie si eventual cu pasta de ardei iute pentru amatori.
Este o mancare usor de realizat si ideala pentru o masa cu prietenii, in care puneti tava in mijloc si fiecare se serveste cu o portie buna. Merge de minune cu vinurile spaniole de Rioja, care au un buchet plin ca aceasta paella aromata.