Paella Marisco cu rosii si ardei copti

Postat de Sylvia in Fructe de mare
5 Feb 2014 | 5521 vizualizari
Paella Marisco cu rosii si ardei copti

Paella este pentru mine o corida culinara : de texturi, culori, arome…..toate in perfecta completare. Este uimitor cum acesta mancare spaniola stradala, atat de simpla si robusta poate sa trezeasca simturile culinare cele mai fine. Nu trebuie sa te astepti la ceva sofisticat atunci cand vb de paella este pentru ei cum este tocanita romaneasca, in orice forma, combinatie, culoare. O gasim in zona muntoasa facuta din iepure, chorizo, anghinare, pui . In zona marii este aromata cu fructele de mare atat de simbolic denumite asa, are un iz estival si un gust de mare , subtil si aromat.

Ingrediente

  • fructe de mare,
  • scoici,
  • creveti/gambasi,
  • caracatita ( sau calamari ) ,
  • vin alb,
  • orez pentru paella 400 gr am pus la o tava mare,
  • fond de peste 400-600 ml preparat cu sofran, o ceapa tocata fin, o tija de telina, rosii si ardei copti tocati marunt, 2 catei de usturoi, un ardei iute rosu mic, sofran , verdeturi dupa gust eu am pus putin patrunjel cand am preparat caracatita,
  • lamaie,
  • sare, piper proaspat macinate

Mod de preparare

Azi am ales sa va prezint o paella Marisco facuta cu scoici , creveti, tentacul de caracatita.  Cu orezul trebuie in schimb sa fiti foarte pretentiosi trebuie orez special cu bob rotund, daca gasiti orez spaniol de paella cu atat mai bine.  O alta particularitate la paella mea sunt rosiile si ardeiul copt, am vrut sa ii dau asa un gust leger de afumat care s-a dovedit a fi minunat, rodiile si ardeii i-am copt in coaja in cuptor cu sare mare si i-am curatat si folosit la paella taiati marunt.

Preparare : in primul rand se curata si se prepara caracatita cu putin ulei de masline si vin alb, sare si verdeata o lasam la fiert innabusit 20 minute taiata  rondele.

Intr-o tigaie mare de metal, eu folosesc vasul special de paella se pune la calit in putin ulei de masline ceapa tocata fin cu rondelel de caracatita si tija de telina, usturoiul tocat fin  . Se adauga rosiile si ardeii copti, ardeiul iute tocat fin, se deglaseaza cu vin alb si apoi se adauga fondul de peste .

 Se adauga apoi orezul si inca putin fond de peste . Ideea este ca dupa ce punem orezul nu se mai amesteca, se da focul foarte mic, se adauga fond daca trebuie dar nu se mai amesteca.

  Din experienta va spun ca tehnica de a nu mai amesteca merge daca faceti paella pe o placa sau plita daca este pe gaz cu flacara in centru vasului nu va merge pentru ca nu este caldura repartizata uniform, este mai bine sa amestecati in ea.

 Adaugam fond de peste cand vedem ca scade si dupa 12 minute se adauga scoicile, bine infipte in continut sa fie la sursa de caldura .Dupa aceasta operatiune acoperim vasul cu un capac mare sau cu folie de aluminiu sa prezervam caldura si lasam inca pret de 4-5 minute . Se asezoneaza cu sare si piper la final. Se serveste fierbinte cu lamaie si eventual cu pasta de ardei iute pentru amatori. 

Este o mancare usor de realizat si ideala pentru o masa cu prietenii, in care puneti tava in mijloc si fiecare se serveste cu o portie buna. Merge de minune cu vinurile spaniole de Rioja, care au un buchet plin ca aceasta paella aromata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paella Marisco cu rosii si ardei copti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Retete similare

Creveti, scoici marinate si urechi de lemn cu taitei chinezesti

Postat de panacris

Creveti, scoici marinate si urechi de lemn cu taitei chinezesti

  Ceapa și usturoiul curățate, tăiate jullien se pun la călit într-un vas wok, sau o tigaie mai înaltă ;) cu uleiul de fistic/alune/arahide, la foc iute, cca. 5 minute,...

Citeste continuarea

Farfalle cu creveti

Postat de mirela0911

Farfalle cu creveti

Pentru inceput se lasa crevetii sa se dezghete la temperatura camerei, apoi se spala usor si se usuca cu prosoape de hartie. Se pun pastele la fiert in apa cu sare si se lasa sa fiarba al...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.02.2014, 17:49
la 05.02.2014, 17:50
e foarte buna
la 05.02.2014, 17:54
Super buna
la 05.02.2014, 18:00
Am mâncat ceva asemănător în Spania, deşi, nu era aşa de bogată în fructe de mare.
la 05.02.2014, 18:00
Parca-i simt gustul uitandu-ma la poza!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking