Panna cotta în straturi

Postat de simonacallas in Dulciuri
3 Mai 2014 | 7747 vizualizari
Panna cotta în straturi

Iaca, am ajuns şi eu la reteta cu numărul 100/2 :) şi, pentru că acest eveniment este unul remarcabil, am ales un preparat de elită :) E prima oară când prepar acest desert. Recunosc că nu compoziţia lui m-a atras în primul rând (deşi e incredibil de fin şi de savuros), ci ideea de a-l prezenta sub formă de straturi. Mi s-a părut că arată fantastic şi, pentru că nu era suficient că îl preparam pentru prima oară, am mai şi ales (cred) cel mai complicat dintre designuri (pentru că ăsta e cusurul meu, mă scarpin cu mâna dreaptă la urechea stângă :) )

Ingrediente

  • Pentru panna cotta:
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 70 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 2 picături extract de vanilie
  • 1 plic gelatină
  • Pentru jeleul de kiwi:
  • 3 kiwi
  • 1/2 portocală
  • 2 linguri zahăr tos
  • 1 plic tort Gelée transparent
  • Pentru jeleul de lămâie:
  • 1 lămâie potrivită
  • 1/2 portocală
  • 3 linguri zahăr tos
  • 1 plic tort Gelée transparent

Mod de preparare

Am avut aproximativ 1000 ml compoziţie repartizată în 4 pahare/cupe a câte 250 ml:

  • 500 ml panna cotta
  • 250 ml jeleu kiwi
  • 250 ml jeleu lămâie

Preparare panna cotta:

Am pus gelatina la înmuiat în lapte. Am pus pe foc smântâna, împreună cu zahărul, şi am încălzit până aproape de fierbere. Am luate de pe foc, am adăugat extractul de vanilie şi lăsat să se răcorească. Atunci când era călduţă, am adăugat gelatina şi am amestecat să se omogenizeze. Am pus compoziţie în cupe, cât să le umple pe sfert şi le-am dat la rece. Compoziţia rămasă am lăsat-o la temperatura camerei, ca să încetinească procesul de închegare.

Preparare jeleu de kiwi:

Fructele de kiwi şi jumătatea de portocală, curăţate de coaj㸠le-am pus la storcătorul de fructe. Sucul obţinut l-am pus într-o măsură şi am completat cu apă până la 250 ml. Plicul de tort Gelée l-am amestecat cu 2 linguri de zahăr tos şi am turnat peste el, amestecând bine, sucul de kiwi. Am pus pe foc, amestecând continuu, până când a început să fiarbă, din momentul fierberii am mai lăsat 1 minut apoi am luat vasul de pe foc. Când jeleul de kiwi era călduţ-spre rece iar panna cotta din cupe s-a întărit suficient cât să-şi menţină forma, am turnat jeleul de kiwi în cupe, peste panna cotta – până la jumătatea cupelor. Am dat din nou la rece şi am preparat jeleul de lămâie.

Preparare jeleu de lămâie:

Am stors sucul de la lămâie şi de la portocală, am completat cu apă până la 250 ml. Plicul de tort Gelée l-am amestecat cu 3 linguri de zahăr, am turnat sucul şi am omogenizat bine, apoi am pus pe foc, amestecând continuu, şi după ce a început să fiarbă am mai lăsat 1 minut, apoi am dat vasul deoparte. Am procedat la fel ca şi cu jeleul de kiwi: am aşteptat să se răcorească, între timp şi jeleul de kiwi din cupe s-a întărit, am scos cupele din frigider şi am turnat jeleul de lămâie, până când cupele s-au umplut pe trei sferturi. Am dat la rece până când s-a întărit jeleul de lămâie apoi am pus deasupra restul de panna cotta şi iar am dat la rece până când s-a închegat.

Metoda de decorare:

Designul acesta de panna cotta în straturi mi-a plăcut foarte mult şi, deşi pare, nu e foarte greu de făcut. Cea mai importantă e sincronizarea – să ştim când să preparăm jeleurile, în aşa fel încât, atunci când trebuie puse în cupe, stratul peste care le aplicăm să fie deja închegat.

După ce am decis în ce cupe să pun panna cotta, am căutat un suport potrivit în care să le pot pune înclinate şi să-şi păstreze echilibrul, atunci când urma să torn compoziţa. Pentru cupele mele, cele mai potrivite au fost cofrajele de ouă – acelea pentru 10 ouă, care au stâlpişorii din interior mai înalţi; pentru fixare, am pus două cuţite mai grele pe baza paharelor. Cupele mai mici pot sta foarte bine în cofraj de 30 de ouă sau în adânciturile tăvii de brioşe şi, nefiind foarte înalte, nu mai necesită contrasprijin (cum am făcut eu, punând cuţitele pe baza paharelor).

Am aplicat două variante de design: la prima, după ce s-a închegat primul strat, am întors gura paharului în sensul acelor de ceas, de la ora 12 la ora 6, şi în această poziţie am turnat jeleul; la următorul strat iarăşi am întors cupa. La cea de-a doua metodă, am pus straturile unele peste celelalte fără să mai întorc cupa (sincer, nu am intenţionat să fac aşa, am uitat pur şi simplu să întorc cupele, dar a ieşit frumos oricum :) )  

Când am pus ultimul strat de panna cotta, am aşezat cupele în picioare şi le-am lăsat în poziţie verticală până când desertul a fost gata de servit. Înainte de servire, am presărat puţină coajă de lămâie şi portocală.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Panna cotta în straturi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (60)
Retete similare

Desert chec cu fructe uscate

Postat de rocsi_1612

Desert chec cu fructe uscate

Separati ouale, mixati albusurile spuma, adaugati zaharul treptat, mixati in continuare pana zaharul este complet dizolvat. Radeti coaja portocalei, iar sucul il stoarceti. Galbenusurile le...

Citeste continuarea

Desert dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Postat de Pungasa_Rogue

Desert dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Dovleacul placintar curatat de coaja si seminte se spala si se da pe razatoarea cea mare. Se pune la calit cu 50 g zahar. Dupa ce a scazut zeama lasata, se paseaza cu ajutorul unui mixer vertical....

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.05.2014, 17:12
waw simonel te iau de nevasta)
la 03.05.2014, 17:17
nu iti mai spun ca e la favo
la 03.05.2014, 17:27
Super!
la 03.05.2014, 17:37
waw
la 03.05.2014, 17:40
Ce ma nervezi,cat de bine pot sa arate...la cat mai multe,ca de bune si aspectoase sunt toate !

Vezi toate comentariile (60)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking