Pastramă din mușchiuleț de porc

Postat de panacris in Mezel de casa
12 Noi 2014 | 20607 vizualizari
Pastramă din mușchiuleț de porc

Am tot savurat rețete de mezel preparat în casă. Am salvat rețetele, le-am listat, trebuie doar să achiziționez doar materia de bază, adică, carnea :D restul ingredeintelor sunt mereu prezente în dulapul cu mirodenii, dar mereu carnea se achiziționa pentru altfel de preparate. Când am cumpărat carne pentru grătar, am vrut mușchiuleț, dar la măcelărie nu avea decât unul :D, cum să împart ,vorba aceea un ”pai la trei măgari”, am decis că mușchiulețul va deveni mezel, iar pentru masa de prânz din aceea zi, am trecut la ceafă de porc. Ei, acum având materia primă, am început căutarea prin rețetele salvate, cea mai la îndemână mi s-a părut a Liei, dar din grabă și necitind rețeta până la capăt, am pornit-o greșit de la început. Într-un final ”am dres busuiocul” și a ieșit ceva tare bun ;) Întradevăr un pic cam dulceagă, data viitoare reduc zahărul și mierea. P.S. Asta am văzut în final că a recomandat și Lia. Deci ”vorba lungă sărăcia omului”, să trecem la treabă;)

Ingrediente

  • Mușchiuleț de porc 1 bucată,
  • Pentru marinadă:
  • Sare iodată 2 linguri,
  • Frunză de dafin 2 bucăți,
  • Zahăr tos 1 ½ linguri,
  • Ienibahar boabe 1 linguriță,
  • Amestec de Piper de la Kotany, (roșu, verde, alb, negru, coriandru) 1 linguriță,
  • Usturoi o căpățână,
  • Apă 1 ½ un pahar,
  • Miere de albine 1 ½ linguri,
  • Ulei de măsline 2 linguri
  • Sos de soia 1 linguriță,
  • Boia ardei dulce 1 lingură,.
  • Pentru crustă:
  • Ulei de măsline 2 linguri,
  • Miere de albine 1 lingură,
  • Boia de ardei dulce 1 lingură,
  • Cimbru ½ linguriță,
  • Tarhon ½ linguriță,
  • Sos de soia 1 linguriță.

Mod de preparare

Se face o marinadă din toate ingredientele enumerate mai sus. Se pune mușchiluețul la marinat în amestec și se lasă la rece, acoperit de marinadă 48 de ore.

După cele 48 de ore, se scoate carnea din marinadă se curăță de bobae și mirodenii, atenție nu se spală cu apă, doar se tamponează cu un prosop din hârtie de bucătărie.  Între timp se face un sos din ingredientele de mai sus, se ung bucățile de mușchiuleț cu sosul obținut, apoi se leagă cu ață de bucătăerie strâns, ca să se obțină o bucată cât de cât mai uniformă. Apoi se pun într-un vas termorezistent, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la gătt în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute la 180 grade.

După cele 20 de minute, se descoperă mușchiulețul, se unge cu sosul obținut din când în când, lăsându-se la gătit cca. 40 de minute la 150 grade, până ce se rumenește bine.

Apoi se scoate tava din cuptor se lasă la răcit cca.  10 minute, apoi se scot ațele și se poate servi imediat sau a doua zi. Atenție, sfatul Liei, tăiați doar cât mâncați. Spor și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pastramă din mușchiuleț de porc" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ardei copti umpluti cu branzeturi

Postat de simona72

Ardei copti umpluti cu branzeturi

Se coace ardeiul capia pe o plita. Se curata de coaja. Se scot semintele si cotorul in asa fel incat sa ramana ardeiul cat mai intreg. Se taie cubulete branzeturile, pastrama de porc si rosia....

Citeste continuarea

Pastrama din muschiulet de porc

Postat de ctlina

Pastrama din muschiulet de porc

Carnea se va macera in 2 etape . Prima marinada: Intr-un bol se pun zaharul, usturoiul zdrobit, sarea si frunzele de dafin Adaugati 2 pahare de apa, amestecati bine pana se dizolva sarea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.11.2014, 21:30
ce bunatate
la 12.11.2014, 21:32
la 12.11.2014, 21:33
la 12.11.2014, 21:37
Tare bun!
la 12.11.2014, 21:54
bun bun

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking