Pateu cu ficat de pui

Postat de Lia1 in Aperitive / Garnituri
30 Aug 2013 | 37387 vizualizari
Pateu cu ficat de pui

Am ajuns sa-l fac si pe-asta la ideea sotului meu care a cumparat acesti ficatei fosti congelati (de-aia sunt asa labartati cred). Ideea n-a fost deloc rea, deoarece numai cand vad ca un pateu cumparat are cativa ani garantie, dintr-odata nu-mi mai vine sa-l mananc. Asa ca am inceput sa sap prin bucataras.ro dupa reteta dar cum n-am stare am trecut si pe google. Din reteta Andreei Beca de la care am pornit n-a mai ramas decat scheletul pt. ca am scos coniacul (pt. ca n-am) vinul l-am inlocuit cu putin otet balsamic, am adaugat smantana ca sa fie mai onctuos si sa-l deschida la culoare, 2 galbenusuri fierte asa cum am vazut pe bucataras pt. ca-mi placea combinatia la ouale umplute pe care le facea mama. Multumesc Andreei ca a dat ideea sa folosim unt de casa pe care l-am procurat de la sibienii din piata noastra dar scurta-mi fuse bucuria pt. ca untul era amarui bine si nu l-am folosit :(. Maine l-il duc inapoi. E ala din poza cu ingredientele. Pateul fiind un produs perisabil am intentionat sa-l prepar doar dintr-o jumatate de pachet de ficatei dar mi s-a parut cam putinel si l-am gatit pana la urma pe tot. Am umplut 1 borcan de 380g si unul mic de vreo 150g. Pateul se poate pastra la frigider 3-4 zile in caserole sau borcanase cu capac. Aspectul (culoarea) nu este ca a celui din comert, este mai maroniu pentru ca nu are toate chestiile alea necunoscute de pe eticheta si recunosc ca nici la gust nu prea seamana dar merita facut. Este o pasta ferma dar deloc tare (dupa ce se intareste untul pe care-l contine, la frigider), bunuta la gust si se face chiar foarte repede (ca timp de preparare).

Ingrediente

  • 500 gr. -ficatei de pui/curcan
  • 1 cana -lapte pentru marinat
  • 1 lingura - ulei pentru prajit (poate fi de masline)
  • 100 gr. -ceapa (o ceapa mare)
  • 15 gr. usturoi (4 catei mari)+2 pentru marinat
  • 2-3 linguri vin rosu (am inlocuit cu 1 lingura otet balsamic)
  • 1-2 linguri coniac (obtional, eu nu am pus)
  • 70 gr. unt
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 3-4 linguri cu varf smantana consistenta (daca e lichida cum am avut eu vreo 7-8)
  • 1-2 fire cimbru (echivalent cu 1 lingurita din cel de la plic)
  • sare (dupa gust)
  • piper (dupa gust)

Mod de preparare

1.Ficateii se spala si se curate de pielite
Se scurg bine si, ca sa se duca din gustul usor amarui, se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte cat sa-i cuprinda + 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si eventual tocati un pic.
Nu se pune acum sare.
Cand sunt gata, se scot intr-o strecuratoare, se spala (nu stiu daca trebuia dar nu-mi placeau asa cu laptele ala pe ei) si se lasa la scurs.

2.Se toaca 1 ceapa mare + 2 catei de usturoi.

3.Intr-o tigaie antiaderenta, unsa in prealabil cu 1 lingura de ulei, se pune ceapa la calit la foc mic pt. 1-2 minute si apoi, la foc mediu, ficateii si usturoiul tocat si se lasa la foc potrivit pana cand scade zeama pe care o lasa.
Supravegeati ca sa nu se arda amestecand cu grija din cand in cand.

4.Se adauga vinul si eventual putina apa ca sa permita sa mai fiarba cateva minute fara sa se arda.
Imediat dupa vin se adauga usturoiul ramas (1 catel) si 1 lingurita de cimbru.
Se lasa la foc sa mai scada.

5.Cand lichidul a scazut bine, se ia preparatul de pe foc, se muta intr-un bol (daca se mixeaza cu blenderul de mana) sau in recipientul robotului, se adauga 70 g unt (bucati) si se paseaza toate ingredientele pana devin o pasta omogena.

6.La final adaugati 3-4 linguri de smantana consistenta, 1 lingurita de mustar, sarea si piperul dupa gust si mai mixati cateva impulsuri.

Se pune in borcanele si se da la rece pentru a capata consistenta prin intarirea untului. Nu este nevoie de amidon.

Savurati cu placere!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pateu cu ficat de pui" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pate din ficat de pui preparat la slow cooker Crock-Pot

Postat de merisor67

Pate din ficat de pui preparat la slow cooker Crock-Pot

Spalam si curatam bine ficatul de pui, apoi il scufundam in lapte si il lasam asa aproximativ 30 de minute. Ungem vasul slow cooker Crock-Pot 4.7 l Digital cu ulei si unt, apoi asezam in el,...

Citeste continuarea

Pateu din ficat de pui - de casa

Postat de ctlina

Pateu din ficat de pui - de casa

Puneti ficateii in apa cu sare timp de 30 de minute. Spalati-i bine sub jet de apa rece si curatati-i. Se înmoaie gelatina intr-un bol cu apa rece. Curatati ceapa, usturoiul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.08.2013, 21:54
o felie, va rog!
la 30.08.2013, 21:55
Uite aşa îmi place mie, cu introducere bogată, încât atunci când citeşti reţeta, deja să fii cu o mână spre uşa frigiderului, din cauza poftei, desigur.
Foarte bun, foarte gustos!
Mie îmi place pateul cu pâine de casă şi gogoşari în oţet.
la 30.08.2013, 21:55
Ce bun e facut in casa!
la 30.08.2013, 22:00
Uh! ... hai ca nu mai apucam sa ajung pe aici sa-mi fac si eu numarul sa va citesc si salut ca in fiecare zi

Da, asta a fost tema obligatorie precum va povesteam in introducere.

Clau, stai ca vin si eu acum la tine sa inspectez ce-ai mai facut ... de dat dau, ca vad ca e destul

Parinte, ma bucur ca nu plictisesc cu lungile introduceri dar cand fac ceva nou ma simt datoare sa impartasesc toate impresiile si bune si rele.

Angi, precis ai mai gatit iar ceva fug acum sa vad
la 30.08.2013, 22:02
O mare mare bunatate...judecand dupa ingrediente...e ceva deosebit de bun si fin ...si eu fac pateu in casa...dintre toate variantele probate asta e cea mai iubita de familia mea...ti-o recomand cu drag

http://www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-cu-usturoi-41187.html


felicitari pentru reteta

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking