PIFTIE DE PORC (2) PENTRU SARBATORI

Postat de anisoara in Porc
25 Dec 2009 | 48862 vizualizari
PIFTIE DE PORC (2) PENTRU SARBATORI

Dupa traditiile noastre ,pe masa de Craciun nu lipseste niciodata piftia (racitura) de porc . Fiecare gospodina are secretele ei de preparare a acestei recete si … vreau sa ma impart si eu cum prepar piftia in alt mod , deoarece am pus pe acest sait si alt mod de preparare a acestei recete.

Ingrediente

  • 1,5 kg de picior  de porc ( partea de jos
  •  300 grame de soric  de porc
  • 3 capatine de usturoi mijlocii
  • 2 capatine de ceapa  mijlocii
  • 3 morcovi mijlocii
  • 2 frunze de dafin
  • Piper negru aromat in boabe
  • Sare dupa gust
  •  O bucata de tifon curata  

Mod de preparare

Principalul proces de preparare a piftiei este curatirea carnei . Piciorul de porc taiat si soricul le aranjam intr-un vas mare si turnam peste ele apa rece si le lasam intr-un loc  la rece cam vre-o 4 ore. In timpul acesta schimbam apa odata, ca sa IASA tot singele din carne. Dupa aceasta  spalam minutios cu cutitasul mic fiecare bucatica de carne si curatim de pe soric slanina ramasa – cit e de posibil.

 

Peurma turnam apa ferbinte peste vasul cu carne, ca soricul sa se inmoaie si sa-l putem curati mai bine. Inrolam fiecare soric curatit in rulouri si il legam cu ata groasa de matasa ( e de dorit)   fiecare in parte. Rulada trebuie sa fie legata foarte bine ca sa nu se desfaca in timpul ferberii.  Dupa fierbere se scoate atent  ata de pe soric .

 

Aparte curatim 2 cepe , usturoiul si morcovul. Ceapa o taiem in doua si o coacem la un foc potrivit pe o tigaie fara ulei  pina se inmoaie putin.  Acest truc ii schimba culoarea  mai galbuie la zeama  de porc si ii da un gust mai atenuat la fierberea carnei.   

 

In vasul, care vom fierbe piftia  aranjam la fundul lui 2 cepe coapte, numai o capatina de usturoi caratata, morcovii, si toate mirodeniile . Aranjam deasupra ruladele  de soric si carnea taiata bucati. Turnam apa rece peste carne , ca sa acopere carnea cu 2-3 cm mai sus de nivelul ei si o punem la un foc potrivit sa fearba.

 

Aducem  vasul pina la fierbere si micsoram focul . Daca avem spuma o curatim , dar daca carnea a fost curatita foarte bine , practic nu avem de scos multa spusa. Punem capacul deasupra ( dar nu acoperim complect vasul ) si-l lasam sa fearba carnea cu speciile cam vre-0 2 ore la un foc mic. PUtem sa controlam peste vre-0 2 ore carnea sa vedem daca e fearta.Daca nu mai ferbem un timp.

Dupa aceiea scoatem capacul si lasam sa se raceasca pina va deveni calda . Nici intr-un caz nu turnati aparte zeama din vas , ca sa se raceasca, pentru ca carnea isi schimba culoarea si devine mai intunecata.

 

Intre timp curatim tot usturoiul ramas si il pisam , si gatim farfuriile pentru aranjarea piftiei. Bunica tot timpul imi spunea, ca racitura sa fie frumoasa si zeama limpede , carnea trebuie aranjata in farfurii calde ( adica la temperatura camerei) nu  reci.

 

Zeama din carnea de porc o turnam in alt vas si adaugam in ea usturoiul pisat si dupa gust mai vedem, daca dorim ,sa adaugam sare putina, trebuie neaparat de gustat. Aparte lasam zeama cu usturoiul pisat sa-si i-a gust de usturoi si sa devina putin iute de la el  ( pentru cel putin 30 minute) .

 

In acest timp aranjam carnea scoasa de pe oase cu mare atentie  pe farfurie. Daca pe carne gasim unele ramasite ramase de la fierbere, o curatim cu un tifon curat .  Taiem cerculete mici de rulouri de soric si le aranjem dupa gust.

 

Am ajuns la cel mai principal moment la prepararea piftiei - turnarea zeamei ( la noi in Moldova se zice bulionului ). Ea are putina grasime de asupra, asa ca daca este posibil din vasul, unde se afla zeama scoatem atent cu lingura deasupra grasimea pe cit este de posibil.  Unele gospodine fac aceasta procedura inainte de a pune usuroiul, altele dupa ce zeama si-a luat gust de usturoi( dupa dorinta).

 

Intr-0 sita mica punem tifonul impaturit in patru. De ce? pentru ca se opreste mai bine grasimea si nu curge in farfurie.  Am auzit ,ca se poate inlocui cu tifonul  in sita un filtu de hirtie, care il folosim pentru prepararea cafelei.

Turnam cu polonicul atent zeama prin tifon pina la nivelul Carni.

Farfuriile cu piftie se pun intr-un loc rece, ca sa se prinda . Daca vreti sa ornati cu flori , asteptati pitin sa se intareasca piftia si peurma aranjati-o dupa gust. Cind se intareste piftia ,daca ramin niste stele de grasime le puteti curati tot cu tifonul , care in prealabil a fost spalat in apa ferbinte.

Este o mincare deosebit de gustoasa si va propun sa o preparati,. Isi merita timpul, care este pierdut pentru preparare. Piftia se pastreaza la loc rece pina la 5 zile .

 

 

Va doresc POFTA BUNA si CRACIUN FERICIT la TOTI!!!!!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "PIFTIE DE PORC (2) PENTRU SARBATORI" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

4 pere

100 gr brânză gorgonzola DOP

30 gr miere

Miez de nucă

Câteva fire de... citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Escalop de porc cu ciuperci

Postat de oanapl

Escalop de porc cu ciuperci

Se spală carnea apoi se taie în felii și se bat ușor cu ciocanul. Se condimentează cu sare și piper pe ambele părți. Se pune uleiul la încins. Se trec bucățile de carne prin...

Citeste continuarea

Frigarui de porc cu cartofi

Postat de licurici_lra

Frigarui de porc cu cartofi

Carnea se spala bine, se taie cubulete si se amesteca cu sosurile (barbecue si chilli), apoi se baga la frigider cateva ore sau peste noapte. Ceapa se taie cuburi potrivite. Betele pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.12.2009, 22:50
Anisoara, bine ai revenit printre noi. Sa nu uiti sa scrii ingredientele si modul de preparare
la 25.12.2009, 23:13
Va multumesc !!! Deja receta este pusa pe sait .
Sunteti BRAVO bucatarasi, ati reusit intr-un AN sa ajungeti la nivelul din cele mai vizionate saituri culinare din Romania.Mereu am urmarit dupa succesele Voastre.
SARBATORI FERICITE LA TOTI !!!

sper sa ma inrolez in rindurile voastre si sa ne auzim mai des, mai ales ca am cu ce sa ma impartasesc cu voi.
la 25.12.2009, 23:17
Craciun linistit si tie si te asteptam aici cu delicioasele tale retete. Si acum imi aduc aminte de concursurile la care ai participat cu tot felul de delicatese ... frigarui cu kiwi .... etc
la 25.12.2009, 23:45
Multumesc, acum am adaugat si o receta din Frigarui de porc, dar as vrea sa spun, ca ar fi bine si recetele mele , undeva 5 la numar , care au particat la concurs , sa fie introduse in pagina mea personala Iti multumesc anticipat
la 26.12.2009, 11:01
.Salut! Bucataras, spune-mi te rog, unde au disparut pozele mele de la Aperetiv din Cascaval?
Eu nu am pus nici o poza copiata de undeva. Ele sunt facute de mine personal. http://anishoara.blogspot.com/2009/01/asteptam-oaspeti_13.html . Multumesc

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking