Ingrediente
- Ingrediente aluat
- 500 gr faina
- 100 gr unt
- 220 ml apa
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- Umplutura
- 400 gr spanac stors
- 1 morcov
- 1 ceapa mare
- 4 catei usturoi
- 150 gr cas de oaie
- 100 gr cascaval
- 100 ml smantana
- 3 oua + 1 albus
- 1/2 legatura marar
- 1 galbenus pt uns
Mod de preparare
Cernem faina intr-un vas, adaugam untul taiat cubulete si incepem sa amestecam pana cand obtinem o compozitie nisipoasa. Adaugam oul batut cu sare si apa treptat, si framantam bine pana la omogenizare. Vom obtine un aluat moale dar nelipicios, cel putin asa trebuie, dupa caz mai puteti adauga apa sau faina. Lasam aluatul la rece pentru jumatate de ora cel putin.
In acest timp ne apucam de umplutura. Daca aveti spanac congelat, iti lasati la decongelat si atata tot.
Daca aveti spanac proaspat, atunci treaba e mai complicata...trebuie oparit in apa clocotita cu sare pentru 5 minute, asta dupa ce a fost spalat in cel putin 3 ape inainte, apoi se scurge, se lasa la racit si se taie marunt.
Morcovul se curata si se da pe razatoarea cu gauri mici, ceapa se toaca marunt. Mararul se spala si toaca marunt, apoi se adauga peste morcov si ceapa. Usturoiul se curata si se taie marunt marunt, sau se zdrobeste.
Ouale impreuna cu albusul le batem putin cu furculita, adaugam sarea, smantana si omogenizam. Tot aici punem si casul de oaie si cascavalul date prin razatoare. La final adaugam spanacul si legumele si amestecam bine. Adaugam sare si piper dupa gust.
Observati ca eu n-am calit/prajit nimic....am vrut sa fie totul mai usor pentru stomac, si mai putina munca :)
Din cantitatile date de mine au rezultat doua placinte mici facute in tava de 18cm diametru, dar poate fi facuta si doar una in tava normala de tarta.
Scoatem aluatul de la rece si-l impartim in doua, o parte putin mai mare care va fi baza. O intindem intr-un cerc de diametru mai mare ca dimensiunea tavii, astfel incat sa ramana aluat si pentru margini. Punem aluatul in tava, il intepam din loc in loc cu furculita apoi turnam umplutura. Indreptam marginile si le aducem usor peste umplutura.
Din aluatul ramas, intindem o foaie din care facem fasii ce le punem peste umplutura. Ungem cu galbenusul de ou diluat cu o lingura de lapte ca sa putem lucra mai usor si sa ajunga mai bine. Dam la cuptorul preincalzit la 180de grade pentru 40-45 de minute.
Dupa ce e gata neaparat trebuie sa asteptam sa se raceasca putin. Mie mi-e greu, mai ales cand simt mirosul ei fantastic in toata casa....
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu spanac" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (19)
|