Placinta turceasca cu cartofi (patatesli börek )

Postat de JustLoveCookin in Aperitive / Garnituri
14 Noi 2010 | 23461 vizualizari
Placinta turceasca cu cartofi (patatesli börek )

Placinta cu cartofi… De cand am degustat-o pentru prima oara intr-o bucatarie primitoare si parfumata de condimente in Istanbul, m-am indragostit de bucataria turceasca.Am locuit pentru o perioada destul de lunga in acest oras mirific situat pe doua continente, care imbie modernismul cu traditionalismul spre a creea aceasta splendoare cu parfum de istorie unde caldura si generozitatea oamenilor te lasa fara cuvinte. Am calatorit mult, insa inima mea va ramane mereu in vechiul Constantinopol, printre zgomotele mult iubite…valurile marii,vapoarele, pescarusii…Dedic aceasta reteta tuturor prietenilor din Istanbul,in speranta ca ne vom revedea din nou,poate la un ceai si o portie aburinda de “patatesli börek”.

Ingrediente

Ingrediente pt foi :

  • 670 g faina ( 5 pahare)
  • 230 ml lapte ( 1 pahar)
  • 2 linguri iaurt
  • 90 g ulei (un pahar mic)
  • 2 oua
  • 1 lingurita otet
  • 1/2 lingurita sare

Pentru uns foile:

  • 175 g margarina topita
  • putin ulei

Umplutura:

  • 1 kg cartofi
  • 3 cepe
  • ulei pentru calit ceapa
  • sare,piper
  • 3 linguri bulion
  • foarte putina boia de ardei iute( optional)
  • cascaval ras(optional)

Mod de preparare

Primul lucru care il facem este sa separam un galbenus pe care il vom folosi pentru uns placintele.

Punem faina intr-un vas si facem o gropita in mijoc,unde adaugam un ou si un albus, laptele, iaurtul, uleiul ,sarea si o lingurita de otet.

Aducem faina cate putin spre mijloc si framantam pana obtinem un aluat elastic pe care il lasam 1 ora sa se odihneasca.

Trecut acest timp,rasturnam aluatul pe plansa de lucru presarata cu faina, si il impartim in 15 bilute egale.Topim cele 175 g de margarina .

Fiecare biluta o impartim in 3 , iar apoi le presam cu podul palmei si le dam bine prin faina.Le intindem de marimea unei farfuriute, si apoi ungem prima foita cu unt topit.Acoperim cu a doua, pe care o ungem la fel iar in final a treia foita o lasam asa.Procedam la fel cu toate cele 15 bilute,toate impartite in alte 3.

Stiu ca pare foarte lung si complicat insa toata povestea cu impartitul in 3, intinsul si unsul mi-a luat doar 30 min.Pare mai complicat de citit decat de facut.Am facut pozele cu toti pasii dar spre disperarea mea o parte le-am pirdut,nu ma intrebati cum…

Odata ce am terminat de suprapus foitele,vom avea 15 discuri ,pe care le vom lasa 30 minute pe plansa de lucru,pentru a absorbi margarina.Intre timp,spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja.

Cand sunt gata ii curatam si ii pasam sau dam prin razatoare.Intr-o tigaie punem 3 linguri de ulei,si taiem fin cele 2 cepe,pe care le calim .Peste ele punem cartofii pisati,sare,piper,putina boia de ardei iute,cat sa prinda putin gust picant,si cele 3 linguri de bulion.Le amestecam si le mai lasam pe foc inca 3-4 minute .Adaugam si cascavalul ras daca dorim (eu nu am mai pus) si lasam la racit.

Pudram plansa de lucru cu faina si incepem sa intindem cele 15 discuri in foi foarte subtiri.

E super usor fiindca sunt foarte elastice si rezistente,deci va permit sa le faceti aproape transparente fara sa se rupa nici macar cand intindem compozitia care va fi destul de solida.

Dupa ce le-am intins pe toate,luam cate una si o ungem cu putin ulei peste care punem cate o lingura buna din umplutura de cartofi.

Cu aceeasi lingura intindem bine pe foaie si apoi o rulam in forma de sul,pe care il vom incolaci in genul unei spirale ,ca in poza.

Le asezam in tava de cuptor, si le ungem cu galbenusul dat deoparte la inceput amestecat cu putin lapte.Le dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade ,pentru 30 minute.Sunt de o bunatate rara,e adevarat ca cer destul timp si munca,insa te rasplatesc pe deplin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta turceasca cu cartofi (patatesli börek )" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Aperitiv friganele cu felii de paine toast si cabanos

Postat de merisor67

Aperitiv friganele cu felii de paine toast si cabanos

Mai întâi prăjim cârnații în ulei, apoi îi lăsăm să se răcească și să se scurgă, într-o sită. Între timp pregătim celelalte ingrediente....

Citeste continuarea

Aperitiv saratele

Postat de sufletista

Aperitiv saratele

Intr-un bol, dam branza prin razatoare, adaugam sare, chimenul, amestecam, dupa care adaugam laptele in care am dizolvat praful de copt, untura, untul moale la temperatura camerei. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.11.2010, 09:39
Hmmmmmmmmm.....ce bunatate !Te lingi pe degete Cred ca si o altfel de umplutura ar merge, nu ?Dau 5 furcute !
la 14.11.2010, 09:45
ce bine arata trebuie sa le fac si eu neaparat, felicitari
la 14.11.2010, 10:28
super,e la favo si las 5f
la 14.11.2010, 11:17
Da,Sidy , poti pune orice umplutura vrei,ei o fac des cu spanac sau alte ierburi de genul asta.Insa chiar poti umple cu orice.Simti toate foitele cum se rup cand musti din ea,ca la baklava.
la 14.11.2010, 11:52
super interesanta reteta

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking