Platou asortat cu pastrama de casa

Postat de anisoara in Aperitive / Garnituri
17 Ian 2010 | 14678 vizualizari
Platou asortat  cu pastrama de casa

Ingrediente

  • 800 gr de carne de porc
  • 800 gr de carne de vita
  • 800 gr de piept de gaina sau curcan
  • 500 de gr de prapor (de la porc)
  • 100 gr de untura de porc de la burta 

        Diferite condimente pentru marinarea carnii:

  • usturoi
  • frunza de dafin
  • piper negru aromat
  • busuioc
  • piper rosu macinat
  • cimbru maruntit
  • piper negru macinat
  • adjika
  • oregano
  • hirtie de copt(pergament) sau un pachet gol de la faina 
  • gelatina un pachetel (se foloseste cam 2/3 din el) la 2,4 kg de carne

 

Mod de preparare

Se alege si se cumpara carne ( muschi de la picior sau de pe spate) de calitate buna de porc, vitel, piept de gaina sau de curcan. Toate bucatile de carne sa fie cam de aceeasi greutate si  de forma lunguiata, pe masura posibilitatii.  De asemenea, avem nevoie de prapor de la porc ( vezi fotografia) posibil ca in diferite zone sa se numeasca diferit ...

Se spala bine toate bucatile de carne si se usuca cu un servetel. Se pregatesc toate condimentele pentru marinat bucatile de carne. Fiecare familie prefera anumite condimente , are anumite gusturi, de aceea folositi condimentele preferate. Eu prefer usturoiul pisat si amestecat cu multe condimente, care sunt descrise mai sus.

Punem un pachetel de gelatina la inmuiat cu jumatate din apa care este trecuta pe ambalaj si o incalzim pina se topeste toata. Fiecarei bucati de carne i se da cu ajutorul cutiltului o forma mai lunguiata astfel incat, cand vor fi lipite intre ele sa aiba forma unui parizer gros, lunguiet.

Se unge fiecare bucata cu compozitia din usturoi pisat si condimente pe toate partile, se sareaza bine, se pipereaza. Pe un fund de lemn se intinde praporul ( din foto) . Pe el se aranjeaza bucatile de carne. Pieptul de gaina sa fie la mijloc . Se ung toate bucatile de carne cu gelantina inmuiata intre ele pe partea care sa va lipi, se adauga piper negru aromat, si se unesc toate 3 bucatile intre ele.

Se invelesc bine cu ajutorul praporului de porc. Daca nu aveti prapor, puteti sa folositi un tifon curat, dar sa fie bine uns cu untura de porc, sau ulei. Dupa aceea tubul de carne se  inveleste in prapor, pe urma se inveleste strins in hirtie de copt unsa bine cu untura, in citeva  rinduri de hirtie. Punga obtinuta se leaga bine cu o sfoara de ata alba. Punga  se pastreaza in frigider timp de 2 zile  pina carnea se marineaza bine.

Peste 2 zile se incalzeste bine cuptorul pina la temperatura de 250 C. Punga cu carne se aseaza intr-o tava cu peretii mai inalti.

In tava se toarna putin ulei  si se adauga o cana de apa amestecata cu bere sau vin rosu sau alb, la alegere. Se coace tubul de carne. Primele 20 de minute se coace la temperatura de 250 C, pe urma se scade temperatura la 150-180 C si se mai coace o ora jumatate. In timpul coacerii se toarna mereu apa amestecata  cu vin sau bere si punga se intoarce mereu pe diferite parti. Aceasta procedura se face ca sa nu avem fum la coacerea carnii si carnea sa se coaca uniform pe toate partile si sa nu prinda o pojgita uscata. Nu e nevoie sa se deschida punga, pentru ca se rumeneste in timpul coacerii, de asemenea ea scade in greutate si se micsoreaza in lungime.  

Daca doriti puteti sa micsorati temperatura cuptorului si sa mariti timpul de coacerea a carnii. Stingeti cuptorul si lasati punga sa se raceasca in cuptor.Apoi scoateti punga si o puneti la presat cam 2-3 ore. Se inlatura atele, hirtia  si daca vreti praporul ramas, dar nu e nevoie. Veti obtine o pastrama de casa fara miros de fum dar foarte gustoasa si originala  ca forma. Toate 3 bucatile unite intre ele.

Se taie in felii subtiri  si se orneaza cu legume sau muraturi .

In fotografie se vede pe margine carnea de porc lipita bine de pieptul de gaina si in mijloc muchiul de vita. L-am dezlipit pentru ca sa-l pot aranja mai bine.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Platou asortat cu pastrama de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta floare cu spanac si branza

Postat de oanapl

Placinta floare cu spanac si branza

Se lasă aluatul să se decongeleze la temperatura camerei. Între timp, se mixează brânza cu ouăle si spanacul decongelat și scurs bine de apă. Se adaugă sare si piper după...

Citeste continuarea

Rulouri aperitiv, cu paine fara gluten

Postat de merisor67

Rulouri aperitiv, cu paine fara gluten

Asezam feliile de paine pe un tocator, sau blat de lucru si le aplatizam usor cu sucitorul de aluaturi. Nu insistam prea mult, pentru a nu le rupe. Asezam apoi cate o pulpa de pui dezosata...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.01.2010, 16:16
Felicitari, Anisoara, arata super pastrama si cred ca e tare gustoasa Prapor, da, asa stiu si eu denumirea
la 17.01.2010, 16:34
WAU!!! de cand cautam o reteta de mezel de casa! am cateva nelamuriri:1.ce este hirtia de sac, de unde se procura?2. punga asta, nu se arde in cuptor la 250 grade?3.ar fi fost f de folos si foto din timpul asamblarii! sper sa reusim si noi sa facem si sa si iasa!
la 17.01.2010, 17:07
multumescca lumea reteta aproape toata lumea stie ce e praporul de porc, miel , etc.
ceea ce nu am priceput ce e aia ,, adjika '' ?
la 17.01.2010, 18:42
Multumesc din suflet Oana, pt ajutorul care mi-l acorzi. Deja l-am simtit foarte mult.
Anca vreau sa-ti dau niste lamuriri la intrebarile puse.
Hirtie de sac este de culoare cafenie sau albuie, care se foloseste la copt in cuptor. Ea este groasa si fisieoasa- se mai spune de pergament, nu stiu daca ma exprim corect .Ea nu se aprinde la 250 de grade , doarece eu am descris , ca se toarna compozitia de apa cu vin sau bere, si se coace la asa temperatura numai 20 de minute , mai mult ca atit , am spus , ca mereu intoarce-ti punga cu carne pe diferite parti. Daca nu gasesti asa hirtie
groasa pentru copt , atunci o inlocuesti cu mai multe straturi de hartie de aluminiu, numai ca ea se va rupe mai repede , cind intorci punga cu carne in cuptor. dar nu e nimic . Sa nu lasi sa se usuce carnea. Este ceva foarte gustos, si deosebit ca gustare pe masa. Sunt trei bucati de carne contopite intre ele si nimeni nu intelege cum de ai reusit sa le lipesti intre ele.
la 17.01.2010, 18:47
"ceea ce nu am priceput ce e aia ,, adjika '' . O compozite din ardei rosu, rosii , usturoi, ardei iute date prin masina de tocat si sarate putin. Sper ca ai inteles. Voi expune si receta, caci sunt mai multe. Daca nu ai adjica preparata , nu e numaidecit s-o folosesti. Multumesc

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking