Prajitura cu crema de rahat si lamaie

Postat de rocsi_1612 in Prajituri
21 Dec 2013 | 34206 vizualizari
Prajitura cu crema de rahat si lamaie

Probabil sunt printre voi cunoscatori ai acestei retete. La noi, cel putin cand eram eu copila, nu lipsea de pe masa de Craciun niciodata ,chiar daca este de post, si o consideram o super delicatese si asa este. Acum dupa ceva anisori am refacut reteta si pot sa zic ca este o nebunie, am mancat cateva bucati bune cand am taiat din ea, desi era o ora cam tarzie :D...Lasati prajitura sa stea cel putin 24 de ore la rece ca sa o puteti taia cum trebuie. Eu am lasat-o mai putin si cand am taiat din ea foaia de deasupra nu era bine inmuiata si ici colo s-a mai rup putin. Va recomand cu mare drag sa o pregatiti macar o data de curiozitate.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 20 linguri apa minerala
  • 20 linguri ulei
  • 20 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • faina cat curpinde ( cam 800-900 gr intra)
  • Pentru crema de rahat cu lamaie:
  • 1.6 kg rahat
  • 1 lamaie mare si coapta
  • 250-300 gr margarina la pachet
  • Pentru umplutura de mere:
  • 1 kg mere
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie
  • zahar pudra

Mod de preparare

Prima data pregatim umplutura de mere:

Spalam merele, le decojim si le dam pe razatoare cu ochiuri mari. Punem intr-o cratita uleiul, merele pe care le stoarcem de zeama si zaharul.
Le asezam pe flacara aragazului, la foc potrivit pana scade bine toata zeama, iar la final le aromatizam cu scortisoara si zaharul pudra cu pastai de vanilie. Le dam deoparte cand sunt gata si le lasam sa se raceasca bine.

Crema de rahat cu lamaie:

Spalam lamaia, o taiem felii si scoatem samburii, daca are. Trecem rahatul prin masina de tocat impreuna cu feliile de lamaie. Adaugam margarina de la temperatura camerei, prima data un pachet, si frecam bine, bine pana obtinem o crema. Daca mai este nevoie mai puneti putina.

Foile:

Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul si zaharul, pana ce acesta din urma se topeste putin. Adaugam coaja rasa de portocala, praful de copt, apoi faina cernuta. Faina o punem treptat pana obtinem un aluat nelipicios, usor de lucrat ca si o plastelina.

Impartim aluatul in patru parti egale. Ungem dosul unei tavi mari cu margarina. Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie subtire, o rulam usor pe sucitor si o asezam de dosul tavii. O intepam cu furculita din loc in loc, taiem surplusul de pe margini, si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita. O lasam pana se rumeneste usor deasupra, apoi o scoatem. O asezam pe o tava mare si imediat punem jumatate din crema de rahat, nu lasam sa se raceasca foaia. Pregatim la fel a doua foaie, o asezam calda peste crema, punem merele si le intindem uniform. Este foarte important sa ungeti dosul tavii inainte sa coaceti fiecare foaie in parte, altfel riscati sa se prinda.

Asezam a treia foaie coapta, restul de crema, iar deasupra ultima foaie. Presam incet sa nu rupa si lasam cam 30 de minute sa se raceasca. Acoperim prajitura cu folie alimentara si o dam la rece pentru 24 de ore.

Se taie, se pudreaza cu zahar si servim.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema de rahat si lamaie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu lamaie si crema caramel (de post)

Postat de CristinaCriss

Prajitura cu lamaie si crema caramel (de post)

Foi Intr-in vas se amesteca uleiul, apa, zaharul si sucul de rosii  pana la topirea completa a zaharului. Se adauga bicarbonatul stins cu putin otet si faina cat cuprinde. Trebuie...

Citeste continuarea

Prajitura cu bezea si crema de lamaie

Postat de Creatsa

Prajitura cu bezea si crema de lamaie

Intr-un bol incapator am mixat ouale cu zaharul si praful de sare pana si-au triplat volumul.(15-20 de minute la viteza maxima) Faina am cernut-o de doua ori apoi am adaugat-o lingura cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2013, 21:09
Vai Rocsuc,ce minunat arata,ce gust bun poate sa fie,si io nik)
la 21.12.2013, 21:10
ce praji buna
la 21.12.2013, 21:10
Wow Rocs dulcico...ce minunatie! Sarbatori cu bucurie alaturi de cei dragi scumpa mea!
la 21.12.2013, 21:14
ce frumoasa e
la 21.12.2013, 21:14

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking