Prajitura cu iaurt si jeleu de afine

Postat de adela_64 in Prajituri
15 Noi 2013 | 6183 vizualizari
Prajitura cu iaurt si jeleu de afine

O prajitura racoroasa care poate fi adaptata cu orice fruct zemos si aromat. Cu siguranta va veti incanta atat familia cat si prieteni. Plus de asta este foarte simplu de facut. Eu am adaptat cantitatile pentru o tava de 30 x 20 . Dar nu e farmacie. Trebuie avut grija sa incapa cantitatea de preparat in tava. Niciodata nu am suportat retetele cu 137 g faina si 22 ml lapte, ca doar nu facem prajituri in degetare.

Ingrediente

  • Crema :
  • 800 g iaurt grecesc 10% grasime ( cutii mari de la LIDEL )
  • 800 g frisca lichida ( 4 cutii a 200 ml)
  • 200 g zahar
  • 3-4 pliculete zahar vanilinat
  • 20 g gelatina
  • 1 pachet mare de piscoturi
  • sirop de zahar pentru insiropat piscoturile
  • Jeleu de afine
  • 700 grame fructe de padure congelate
  • 3-4 linguri cu varf de zahar
  • 2 plicuri gelatina

Mod de preparare

Preparare jeleu de afine :

Punem gelatina (20 g) la hidratat cu apa cat s-o acopere.

Punem afinele inghetate sau proaspete intr-u bol metalic cu coada lunga sau ce aveti pe-acasa, dar sa fie de metal. Punem peste ele 3-4 linguri de zahar tos si le punem pe foc sa fiarba vreo 5 - 10 minute la foc minute nu trebuie sa scada sosul. Avem nevoie de el. Luam de pe foc, adaugam gelatina hidratata si amestecam bine pana se incorporeaza bine si se topeste gelatina. Lasam deoparte in bucatarie. Ne apucam repede de crema.

Preparare crema :

Se pune gelatina la hidratat intr-un ibric de metal si peste ea se pune apa atat cat  s-o acopere . Cat se hidrateaza facem crema.

Se pune frisca intr-un bol incapator si se bate cu mixerul pana incepe sa se lege. Nu trebuie sa stea bat, trebuie sa lege si sa capete volum. Se adauga peste frisca iaurtul si zaharul. Se continua baterea pana devine o crema consistenta si s-a topit zaharul. Se adauga gelatina si se amesteca veriginos cu un tel pana se incorporeaza bine. Daca gelatina din ibric este aproape inchegata o pune putin pe foc mic amestecand continuu pana devine fluida. ATENTIE NU SE FIERBE PENTRU CA N-O SA SE MAI INCHEGE PREPARATUL !!!!

Asamblare prajitura :

Luam tava in  care vrem sa punem prajitura, o udam cu apa rece la interior, o tapetam cu folie alimentara, punem un rand de piscoturi insiropate (ca la tiramisu) in sirop de zahar (la o cana de apa eu pun 2 linguri de zahar si 2 plicuri zahar vanilinat. Puteti pune si doua - trei linguri se sirop de la afine pentru gust si culoare)

Peste piscoturi punem jumatete din cantitatea de jeleu, il repartizam pe toata suprafata cu piscoturi, peste jeleu punem  jumatate din crema, repartizam uniform  si o dam la congelator pentru 10 minute. O scoatem din congelator, mai punem un rand de piscoturi, punem restul de jeleul, il repartizam pe toata suprafata,  peste jeleu punem restul de crema, uniformizam bine si il dam la frigider pana a doua zi. Rasturnam prajitura pe un platou/tava si o ornam dupa preferinta, evenimet, inspiratie. Eu cum nu am avut nicio preferinta, nici un eveniment si nici o inspiratie in ziua aceea (era duminica, si era vara, si era cald)l-am lasat asa. S-a devorat pana seara. Eu, sotul, 2 copii si doi vecini....

Va doresc pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu iaurt si jeleu de afine" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (7)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Rulada cu dovleac si ciocolata

Postat de oanapl

Rulada cu dovleac si ciocolata

Cureti dovleacul (ai nevoie de cca 300 g dovleac crud pentru 150 g piure), il tai in cubulete si il fierbi la aburi. Dupa ce este perfect fiert, stingi focul si lasi dovleacul sa se raceasca...

Citeste continuarea

Prajitura cu blat din albusuri cu crema de branza

Postat de MotanLaOale

Prajitura cu blat din albusuri cu crema de branza

Pentru blat se bat albusurile spuma tare. Se adauga zaharul, zaharul vanilat si se mixeaza pana se topeste zaharul si este tare. Se pune uleiul si se mixeaza. Se pune si faina, coaja de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.11.2013, 11:26
la 15.11.2013, 15:49
la 15.11.2013, 18:21
la 15.11.2013, 20:02
Yamiii
la 15.11.2013, 22:22
Adela ,ai dreptate in tot ce spui!cat priveste prajitura e ''de coperta''!

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking