Prăjitura Greta Garbo reinventată

Postat de panacris in Prajituri
24 Sep 2013 | 15311 vizualizari
Prăjitura Greta Garbo reinventată

O prăjitură minunată, ce stătea cuminte în lista de favorite, inspirată de Toamna07 și Miremic, originală din cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Bineînțeles că am pus amprenta Panacris. ;)

Ingrediente

  • Ingrediente pentru foi:
  • făină albă de grâu 500 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 200 g,
  • ouă 2 bucăți,
  • smântână Napolact 15% grăsime 250 g,
  • zahăr pudră 100 g,
  • drojdie uscată Dr. Oetker 1 plic,
  • sare iodată un vârf de cuțit,
  • coajă rasă de la 1 lămâie,
  • opțional ulei de nuci cca. 25 ml.
  • Umplutura:
  • Dulceață de caise 300 g,
  • dulceață de afine 200 g,
  • nuci măcinate 200 g,
  • mac măcinat 200 g,
  • zahăr tos 200 g
  • Glazura:
  • ciocolată cu mentă 100 g,
  • ciocolată cu alune 100 g,
  • unt La Dorna 80% grăsime 50 g.

Mod de preparare

Bineînțeles că m-am folosit de Maricica ;) În cuva mașinii de frământat, se pune untul topit, făina cernută, zahărul tos, ouăle bătute, coaja de lămâie, sarea, drojdia și smântâna, apoi se pornește mașina la programul de frământare (cca. 90 de minute frământare plus dospit;) Se mai ajută cu puțină făină sau ulei de nuci, dacă aluatul nu se ”adună” în primele 30 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Cele două feluri de dulcețuri se amestecă cu nuca, macul măcinate, plus adaosul de zahăr tos. După ce au trecut cele 90 de minute, se împarte alatul pufos în patru părți egale, cca. 300 g fiecare parte. Se tapetează o tavă înaltă cu foaie de pergament, apoi se pune prima foaie, o parte de umplutură și tot așa până se termină, iar ultima foaie să fie curată. Se lasă tava la cald pentru cca. 20 de minute, apoi se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 45 de minute.

Pentru glazură, cele două ciocolăți se rup în bucățele, apoi se topesc în vasul special la BainMarie, se adaugă untul și se amestecă energic până ce se încorporează. Glazura obținută se toarnă peste prăjitura rece.

Se lasă la răcit cca. 2 ore sau până a doua zi, apoi porționăm după gustul fiecăruia. Spor la treabă și poftă bună! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura Greta Garbo reinventată" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Biscuiti de casa cu fulgi de ovaz si stafide (reteta video)

Postat de farfuriavesela

Biscuiti de casa cu fulgi de ovaz si stafide (reteta video)

Fulgii de ovaz ii procesam in robotul de bucatarie, sau cu masina de rasnit cafea. II maruntim sa nu mai fie atat de mari. - amestecam faina, fulgii de ovaz, sarea, praful de copt si zaharul...

Citeste continuarea

Cheesecake cu capsuni

Postat de Oana

Cheesecake cu capsuni

Se incinge cuptorul si se potriveste focul la mediu spre mic (180 grade). Biscuitii digestivi se maruntesc la robot, apoi se amesteca cu praful de scortisoara si cu untul topit. Se preseaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2013, 18:21
Prima venita prima servita !!! Ce bine arata !!!
la 24.09.2013, 18:30
Păi dacă e reinventată eu zic să-mi dai mie jumătate pentru a o pantenta.
la 24.09.2013, 18:31
buna buna
la 24.09.2013, 18:34
super GretaGarbo !!
la 24.09.2013, 18:35
si eu vreau o bucatica!!!ca tare bine arata!!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking