Prajitura Sah

Postat de Criss in Prajituri
25 Ian 2014 | 19712 vizualizari
Prajitura Sah

Am vazut aceasta prajitura cu multi ani in urma pe blogul " Dulciuri fel de fel ", apoi am vazut cu ceva timp in urma si varianta Timeei si mi-a placut cum arata. Azi a venit randul sa fac si eu aceasta prajitura, in my way. Reteta e simpla de tot, doua blaturi simple, unul alb si unul maro si o crema la alegere. Eu am ales din comoditate crema de la prajitura krem a la krem. Dar merge si o crema caramel cum a facut Miha sau si crema cu capucino a Timeei. Dar avand in vedere ca lui Alex nu-i plac prajiturile cu cafea, nu-i place nici macar tiramisu, am preferat crema simpla de vanilie.

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 3 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura apa
  • 1 lingura ulei
  • 5 linguri rase faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Blat maro:
  • 3 oua
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura apa
  • 1 lingura ulei
  • 4 linguri rase faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Sirop:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • Crema:
  • 200 ml lapte
  • 300 ml frisca lichida (Meggle)
  • 1 plic crem ole de vanilie
  • Glazura:
  • 150 g ciocolata neagra (Laura)
  • 4 linguri frisca lichida

Mod de preparare

Blaturi:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, apa si uleiul si se bat cu mixerul pana se albesc, isi dubleaza volumul si se topesc cristalele de zahar. Se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca bine pana se inglobeaza faina, apoi cu o lingura, amestecand de jos in sus, se adauga albusurile batute spuma. Se toarna amestecul in tava (20/30) tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul pana trece testul cu scobitoarea, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca.

Pentru blatul cu cacao, modul de preparare e identic cu cel al blatului alb. Sirop: Se caramelizeaza zaharul, se adauga apa si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul.

Crema: Se pun toate ingredientele intr-un bol si se bat cu mixerul pana rezulta o crema spumoasa. Glazura: Se topeste ciocolata pe baie de aburi impreuna cu frisca lichida. 

Asamblare:

Cele doua blaturi trebuie sa fie reci. Sub nicio forma nu se taie cat sunt calde. Blaturile se suprapun, se taie marginile, apoi se taie fasii egale. Dupa parerea mea cel mai simplu e sa se taie mai intai in doua parti egale, apoi diecare parte din nou in doua si apoi din nou in doua fiecare parte obtinuta. Se obtin astfel 8 fasii egale albe si 8 maro. Una o sa ramana oroicum, insa impreuna cu marginile le-am congelat si am sa le folosesc data viitoare la cake pops. Pe o tava se pun 5 fasii unse intre ele cu  putina crema. Una alba, una maro. Se insiropeaza. Eu le-am insiropat foarte putin cu o pensula, mi-a fost teama sa nu se lase prajitura. Deasupra se pune un strat de crema, apoi din nou 5 fasii . Daca primul rand l-am inceput cu o fasie maro, al doilea il vom incepe cu o fasie alba. Procedam la fel pana asamblam prajitura. Vor iesi 3 randuri. Cu crema ramasa ungem toata prajitura si marginile, apoi glazuram cu ciocolata neagra sau cu lapte. Mie imi place ciocolata neagra, e preferata mea, de aceea o folosesc mai des. Dupa glazurare se pune prajitura o ora in frigider, apoi se poate taia. Din pacate feliile mele n-au iesit perfecte, as fi vrut sa fie mai evidenta tabla de sah, dar s-a cam manjit cu crema.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Sah" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura sah la Cleme

Postat de Constelatialeu

Prajitura sah la Cleme

Crema: Intr-un vas de inox am pus frisca lichida si ciocolata maruntita si pe baie de abur am topit ciocolata, nu trebuie sa atinga punctul de fierbere, apoi am dat la rece. Cand s-a racit...

Citeste continuarea

Desert prajitura Sah-Mat

Postat de merisor67

Desert prajitura Sah-Mat

Blat : Separam albusurile de galbenusuri si presaram peste fiecare cate un praf de sare. Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam energic pana obtinem o...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Comentarii

la 25.01.2014, 10:01
wooow! e foarte frumoasa!
la 25.01.2014, 10:07
Minunata!
la 25.01.2014, 10:12
Multumesc!
la 25.01.2014, 10:23
Ce bine arata!
la 25.01.2014, 10:59
Multumesc Mary.

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking