Prajitura Somloi

Postat de mirela0911 in Prajituri
27 Mai 2012 | 17799 vizualizari
Prajitura Somloi

De cate ori am poftit la aceasta prajitura cand o vedeam pe site, mai ales ca nu mancasem niciodata, dar i-a venit randul si pot sa zic ca este minunata. Reteta este bineinteles de pe site luata asa ca multumesc tuturor care au postat asa ceva.

Ingrediente

Blatul de vanilie:

  • 3 oua
  • 4 lg zahar
  • un praf de sare
  • 1 lg apa fiarta
  • 4 lg faina
  • 1/2 lgt praf de copt
  • esenta de vanilie

Blatul de cacao:

  • 3 oua
  • 4 lg zahar
  • un praf de sare
  • 1 lg apa fiarta
  • 3 lg faina
  • 1 lg cacao
  • 1/2 lgt praf de copt

Blatul cu nuca:

  • 3 oua
  • 4 lg zahar
  • un praf de sare
  • 1 lg apa fiarta
  • 2 lg faina
  • 2 lg nuca macinata
  • 1/2 lgt praf de copt

Pt. sirop:

  • 100 ml apa
  • 80g zahar
  • esenta de rom

Pt. crema:

  • 700 ml lapte
  • 250g zahar
  • 150g faina
  • 4 oua
  • esenta de vanilie
  • nuca macinata
  • stafide
  • cacao pudra

Mod de preparare

Blatul de vanilie: Se mixeaza bine ouale cu sarea si zaharul pana acesta se topeste. Se adauga apa fiarta, se mixeaza bine, iar la sfarsit se pune faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza, se pune si esenta de vanilie si se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor pt. 15 minute la foc mediu.

Blatul de cacao: Se procedeaza la fel ca si la primul blat, la final adaugandu-se faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. In aceeasi tava se coace pentru 15 minute.

Blatul cu nuca: Aceeasi pasi ca si la celelalte doua blaturi, fiind in plus cele doua linguri cu nuca macinata.

Se lasa blaturile la racit.

Se prepara siropul lasand la fiert pt. 5 minute apa si zaharul. Cand s-a racorit putin siropul se adauga esenta de rom.

Crema: Se pune 500 ml lapte impreuna cu 150g zahar sa dea in clocot. Albusurile se bat spuma tare cu restul de 100 g zahar si cu esenta de vanilie.

Faina se amesteca cu restul de lapte (200ml), se adauga galbenusurile pe rand, amestecand bine pana la omogenizare. Se toarna in fir subtire laptele fierbinte amestecand repede sa nu faca cocoloase. Se pune pe foc mic si se lasa pana se ingroasa crema. Se ia de pe foc si asa fierbinte se amesteca cu spuma albusuri. Se lasa crema sa se racoreasca putin dupa care se asambleaza prajitura.

Se insiropeaza toate cele trei blaturi cu siropul racit.

Peste blatul de vanilie se pune 1/3 din crema, se presara nuca macinata, se aseaza blatul de cacao, 1/3 din crema, nuca macinata, blatul de nuca, restul de crema iar deasupra se presara nuca macinata, stafide si se pudreaza cu cacao. Se da la rece dupa care se taie bucati si se serveste. 

Este delicioasa. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Somloi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura Somloi

Postat de rocsi_1612

Reteta de prajitura Somloi

Iata cum se prepara reteta de prajitura Somloi Blatul cu vanilie: Separati ouale. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul pe rand, mixati pana obtineti o bezea....

Citeste continuarea

Somloi by Ina

Postat de Constelatialeu

Somloi by Ina

Mai intai pregatim blaturile cu o zi inainte, am folosit o tava de dimensiunile 36/24 cm. Blat de vanilie : Ouale cu zaharul si praful de sare le mixam bine pana-si dubleaza volumul, adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.05.2012, 12:32
De mult salivez la prajituria asta
la 27.05.2012, 12:35
buna praji
la 27.05.2012, 12:37
Rocsi asa am patit si eu pana i-am venit de hac
la 27.05.2012, 12:38
Asa e Timea
la 27.05.2012, 12:50
oare cand apuc sa o fac si eu

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking