Prajitura Somloi

Postat de Alinutza80 in Prajituri
5 Iun 2012 | 13750 vizualizari
Prajitura Somloi

Reteta este de la Ina cu mici modificari. Multumesc mult Ina pentru reteta !

Ingrediente

  • Blatul cu vanilie
  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 3-4 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare
  • Blatul cu cacao
  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Blatul cu nuca
  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 120 gr zahar
  • 200 ml apa
  • 2 fiole cu esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 800 ml lapte
  • o esenta de vanilie
  • 300 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 3 oua
  • Pentru decor:
  • miez de nuca
  • cacao
  • frisca

Mod de preparare

Blat de vanilie

Se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se continua sa mixam pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza pe rand galbenusurile, apoi se adauga si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor pana se incorporeaza faina si se toarna amestecul intr-o tava  tapetata cu hartie de copt. Se coace in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.

Blatul de cacao se prepara la fel ca la blatul cu vanilie: se separa albusurile de galbenusuri, in albusuri se pune un praf de sare si incepem sa mixam. Se adauga zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Se incorporeaza pe rand galbenusurile , apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Se amesteca usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.

La blatul cu nuca urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi : Se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, se adauga zaharul si continuam sa mixam. Se incorporeaza  galbenusurile , se adauga si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt.  Se amesteca usor pana se incorporeaza faina si se toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Siropul: Topim apa impreuna cu zaharul si esenta de rom.

Crema de vanilie :  Intr-o cratita adanca se toarna jumatate din cantitatea de lapte si se adauga esenta de vanilie. Se separa ouale si se adauga galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte,  se adauga si jumatate din zahar si faina. Se amesteca bine cu telul para si se pune in laptele de pe foc. Se amesteca continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor,  pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

Asamblare:

Se aseaza  blatul cu vanilie pe un platou mare sau in tava, il insiropam si-l acoperim cu  1/3 din crema de vanilie, apoi presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si  presaram iar nuca macinata. Deasupra se aseza blatul cu nuca, se insiropeaza, intindem restul de crema si presaram iar nuca macinata  si cacao.

Decoram cu frisca, nuci si dupa preferinta cu stafide si sirop de ciocolata.

Pofta buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Somloi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura Somloi

Postat de rocsi_1612

Reteta de prajitura Somloi

Iata cum se prepara reteta de prajitura Somloi Blatul cu vanilie: Separati ouale. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul pe rand, mixati pana obtineti o bezea....

Citeste continuarea

Somloi by Ina

Postat de Constelatialeu

Somloi by Ina

Mai intai pregatim blaturile cu o zi inainte, am folosit o tava de dimensiunile 36/24 cm. Blat de vanilie : Ouale cu zaharul si praful de sare le mixam bine pana-si dubleaza volumul, adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.06.2012, 15:56
o prajitura super buna!!!! iau si eu o felie de la tine
la 05.06.2012, 16:00
ma bucur ca ti-a placut Vad ca nu ai pus stafide in el, dar nu cred ca a modificat prea mult gustul
la 05.06.2012, 16:03
cum sa nu Timea
la 05.06.2012, 16:05
Da Ina ne-a placut foarte mult,chiar am sa o mai repet ca nu ne-am saturat.Nu am pus stafide ca nu prea ne plac,dar am pus mai multa nuca in schimb. Multumesc inca odata pentru reteta
la 05.06.2012, 16:06
cu multa placere!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking