Se pregateste bine puiul, se parleste apoi se spala si se sterge bine cu hartie absorbanta.
Separat intr-un bol se pregateste un amestec sau din unlei sau din 20 grame de unt cu sare de mare grunjoasa, piper si amestec de ierburi aromate : eu am pus putin patrunjel; 2 frunze de salvie, putina menta verde si busuioc) .
Se dezlipeste cu grija pielea puiului de pe piept si pulpe, trecand cu degetul cu grija la interior , cu o miscare cursiva ca sa nu rupem pielea. Carnea de pui este seaca in special cea de pe piept asa ca daca nu "fragezim " carnea cu ceva nu vom avea la final un pui care se topeste in gura. Peste tot sub piele se introduce amestecul de unt/ulei cu sare de mare si verdeturi. Aripioarele se indoiesc si se baga sub pui ca sa nu se arda si sa avem un pui bine asezat. Se face o incizie la baza pulpei si se petrece capatul infeior al pulpei pe acolo ca sa stea in pozitie corecta si sa nu se arda capetele ( in felul acesta nu aveti nevoie de ata ca sa legati puiul ) . Puiul se asezoneaza si la interior si la exterior cu sare de mare si verdeturi si cativa fulgi de ardei iute .
Un element foarte important la orice friptura la cuptor este grijajul pe care trebuie asezat puiul la cuptor, acesta nu trebuie pus niciodata direct in tava, cu ulei si apa pentru ca partea de jos nu se fa prajii ci se va fierbe si caldura nu circula rotativ pe langa pui. Este necesar sa aveti sau un grilaj mic ( pe care il gasiti la magazinul de ustensile de bucatarie) care se adapteaza la orice tava sau de o tava speciala cu grilaj sau daca nu asa cum faceam adesea sa puneti 2-3 tulpini de telina si morcov intreg pe care sa asezati puiul.
In felul acesta caldura se va "invarti" pe langa pui, aburii si sucul din tava vor umple puiul de arome dar pielea lui va fi uniform crocanta.
Se aseaza puiul in tava pe grilaj si se adauga in tava 50 ml de vin alb si 200 ml de supa de legume ci verdeturi care vor face un abur aromat ce va impregna puiul. Toata grasimea scursa din pui se va adauga la acest fond si ii va da o aroma si mai buna. Se pune la cuptorul preincalzit la 200 de grade si se lasa pret de o ora pana la o ora si jumate in functie de marimea puiului. Dupa 30 minute reducem temperatura la 180-190 de grade . Din cand in cand la 15 minute se stropeste puiul uniform cu sucul care se aduna in tava , ca sa il pastram lucios si sa nu fie sec.
Daca aveti termometru pentru fripturi, puiul este gata atunci cand avem 75 de grade in pulpa in profunzime dar nu este absolut necesar pentru ca puiul prajit se vede cand este gata dupa culoarea pe care o ia la final.
Va pun si o poza cu o alta friptura de porc pe care am asezat-o pe tije de telina ca sa circule aerul cald pe sub ea si sa nu fiarba in grasime ca sa vedeti si celalalt procedeu .
Veti avea un pui stralucitor, extrem de fraged si cu niste arome de vis date de amestecul de ierburi ...eu va doresc pofta buna si sa savurati alaturi de cei dragi acest pui prajit perfect :) .