Pui prajit

Postat de Sylvia in Pui
25 Mai 2014 | 16597 vizualizari
Pui prajit

Cred ca nu exista cineva care sa nu fi facut un pui prajit la cuptor :) condimentat in zeci de feluri , prajit la rotisor, pe sticla, in tava sau in cine stie ce combinatii si ustensile puiul este magic, se face singur, aduma oamenii la un loc si imprastie o aroma de vis cand este pus pe masa. Daca pielea lui straluceste si ausim fosnet de crengi rupte atunci cand il taiem si daca carnea este perfect alba si suculenta stim ca avem de a face cu un pui perfect :). E complicat ? nu tocmai ....dar are cateva mici secrete ....Despre cum se fac fripturile perfecte la cuptor am citit in mai multe carti, am invatat cate ceva de la cativa chefi de renume din Franta , din cartile lui Martha Stewart si combinand ideile si informatile am ajuns la acest rezultat.

Ingrediente

  • pui de calitate( eu am folosit pui fermier)
  • 20 grame de unt ( sau ulei masline)
  • verdeturi aromate( busuioc, salvie, menta, patrunjel)
  • sare de mare
  • fulgi de ardei iute
  • 50 ml vin alb
  • 200 ml supa de legume
  • un suport gen grilaj pentru pus in tava

Mod de preparare

Se pregateste bine puiul, se parleste apoi se spala si se sterge bine cu hartie absorbanta. 

Separat intr-un bol se pregateste un amestec sau din unlei sau din 20 grame de unt cu sare de mare grunjoasa, piper si amestec de ierburi aromate : eu am pus putin patrunjel; 2 frunze de salvie, putina menta verde si busuioc) . 

Se dezlipeste cu grija pielea puiului de pe piept si pulpe, trecand cu degetul cu grija la interior , cu o miscare cursiva ca sa nu rupem pielea. Carnea de pui este seaca in special cea de pe piept asa ca daca nu "fragezim " carnea cu ceva nu vom avea la final un pui care se topeste in gura. Peste tot sub piele se introduce amestecul de unt/ulei cu sare de mare si verdeturi.  Aripioarele se indoiesc si se baga sub pui ca sa nu se arda si sa avem un pui bine asezat. Se face o incizie la baza pulpei si se petrece capatul infeior al pulpei pe acolo ca sa stea in pozitie corecta si sa nu se arda capetele ( in felul acesta nu aveti nevoie de ata ca sa legati puiul ) .  Puiul se asezoneaza si la interior si la exterior cu sare de mare si verdeturi si cativa fulgi de ardei iute . 

Un element foarte important la orice friptura la cuptor este grijajul pe care trebuie asezat puiul la cuptor, acesta nu trebuie pus niciodata direct in tava, cu ulei si apa pentru ca partea de jos nu se fa prajii ci se va fierbe si caldura nu circula rotativ pe langa pui. Este necesar sa aveti sau un grilaj mic ( pe care il gasiti la magazinul de ustensile de bucatarie) care se adapteaza la orice tava sau de o tava speciala cu grilaj  sau daca nu asa cum faceam adesea sa puneti 2-3 tulpini de telina si morcov intreg pe care sa asezati puiul. 

In felul acesta caldura se va "invarti" pe langa pui, aburii si sucul din  tava vor umple puiul de arome dar pielea lui va fi uniform crocanta. 

Se aseaza puiul in tava pe grilaj  si se adauga in tava 50 ml de vin alb si 200 ml de supa de legume ci verdeturi care vor face un abur aromat ce va impregna puiul. Toata grasimea scursa din pui se va adauga la acest fond si ii va da o aroma si mai buna. Se pune la cuptorul preincalzit la 200 de grade si se lasa pret de o ora pana la o ora si jumate in functie de marimea puiului. Dupa 30 minute reducem  temperatura la 180-190 de grade . Din cand in cand la 15 minute  se stropeste puiul uniform cu sucul care se aduna in tava , ca sa il pastram lucios si sa nu fie sec. 

Daca aveti termometru pentru fripturi, puiul este gata atunci cand avem 75 de grade in pulpa in profunzime dar nu este absolut necesar pentru ca puiul prajit se vede cand este gata dupa culoarea pe care o ia la final. 

   Va pun si o poza cu o alta friptura de porc pe care am asezat-o pe tije de telina ca sa circule aerul cald pe sub ea si sa nu fiarba in grasime ca sa vedeti si celalalt procedeu . 

Veti avea un pui stralucitor, extrem de fraged si cu niste arome de vis date de amestecul de ierburi ...eu va doresc pofta buna si sa savurati alaturi de cei dragi acest pui prajit perfect :) . 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui prajit" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de clatite cu ciuperci si carne de pui

Postat de oanapl

Reteta de clatite cu ciuperci si carne de pui

Iata cum se prepara Reteta de clatite cu ciuperci si carne de pui Se cerne făina într-un castron mare și se sparg ouăle peste ea. Ouăle nu trebuie bătute separat ci se pun...

Citeste continuarea

Reteta de parjoale moldovenesti cu carne de pui

Postat de Caty

Reteta de parjoale moldovenesti cu carne de pui

Iata cum se prepara Reteta de parjoale moldovenesti cu carne de pui Am spalat carnea si am lasat-o la scurs intr-o strecuratoare. Intre timp, am curatat morcovul, cartoful, ceapa, usturoiul,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.05.2014, 15:54
Tare bun
la 25.05.2014, 15:55
Foarte bun si aromat!
la 25.05.2014, 15:58
la 25.05.2014, 16:03
Sylvia, foarte pretioase sunt toate indicatiile, ma bucur enorm sa citesc retetele tale si abia astept sa fac si eu un pui perfect prajit la cuptor Eu am cuptor clasic si ma gandeam sa il pun pe grilajul din cuptor si cu tava cuptorului dedesubt.
la 25.05.2014, 16:23
ce frumos arata!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking