Pupuri (placinta ardeleneasca cu varza/branza)

Postat de CarmenBlue in Aperitive / Garnituri
16 Mai 2014 | 11533 vizualizari
Pupuri (placinta ardeleneasca cu varza/branza)

Dragul meu Motan, m-ai inspirat din nou. Am vazut la multi bucatarasi aceste minunate placinte la care tanjesc de mult, dar reteta ta m-a inspirat cel mai tare si am zis sa incerc si eu. Si asta am facut aseara si ma bucur tare ca mi-au reusit. Ca de obicei, daca respect retetele Motanului. :* Iti multumesc. Eu sunt banateanca, timisoreanca, mai bine zis, dar sotul meu care este ardelean si care m-a ajutat cu prajitul (il pup dulce) a zis ca astea nu sunt placinte, ci sunt pupuri. Chiar daca alea originale se coc in cuptor de lemne, afara in curte, asa cum mancam cand mergem in Ardeal. Asa ca va poftesc, cu drag, la un pup :)

Ingrediente

  • ALUAT
  • 800 g faina
  • 500 ml apa calduta
  • 40 g drojdie proaspata
  • 5 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • UMPLUTURA
  • varza calita cu piper
  • telemea data pe razatoare

Mod de preparare

Am avut doar 25 de grame de drojdie proaspata, dar, din fericire am avut si un pliculet de drojdie uscata Dr. Otker, Asa ca drojdia uscata am amestecat-o cu faina cernuta intr-un lighean, iar cea proaspata am dizolvat-o cu o lingurita de zahar, 2 lingurite de faina si un pic de apa calduta. Am lasat-o sa creasca pentru 15 minute. Apoi am turnat-o intr-o adancitura facuta in faina. Am inceput sa le amestec, turnand cate un pic din apa calduta. Am adaugat uleiul si un pic de sare. Si am framantat totul pana cand aluatul a devenit nelipicios.

Am scos aluatul pe masa infainata si l-am mai framantat 10 minute. L-am pus in lighean, l-am acoperit cu un prosop curat si l-am lasat sa creasca aproximativ 1 ora jumate in cuptorul stins al aragazului.

Dupa ce a crescut, se rastoarna aluatul pe masa infainata. Se imparte in 8-10 bucati cam cat o minge de tenis. Se aplatizeaza si se intinde cu sucitorul fiecare bucata de aluat. Se pun 2 linguri de umplutura si se aduna aluatul ca o bocceluta. Se intoarce cu "nodul" boccelutei in jos si se intinde din nou cu sucitorul, cu grija sa nu iasa umplutura. Se mai lasa pe masa cam 10-15 minute la crescut.

(Acum, despre umplutura: am primit de la mama mea niste varza calita si care era in frigider de doua zile, asa ca am "reciclat-o". Am umplut doar doua placinte cu varza, pentru ca restul casei nu sunt amatori. Sunt convinsa ca cei care doresc reteta de varza calita o pot gasi, chiar aici pe site. Telemeaua am ras-o pe razatoare, pur si simplu, iar la doua placinte am adaugat si niste ceapa verde taiata fin si un pic de marar).

Se prajesc in tigaie antiaderenta, unsa cu un pic de ulei (cam ca la clatite) pana se rumenesc frumos. Se scot pe o farfurie, una peste alta ca sa se inmoaie.

Le-am servit caldute, cu iaurt grecesc. O minunatie.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pupuri (placinta ardeleneasca cu varza/branza)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Retete similare

Quiche cu somon si porumb

Postat de simona72

Quiche cu somon si porumb

Pentru aluat am folosit robotul de bucatarie: am pus faina si sarea in bolul robotului si am dat 2-3 pulsatii sa se amestece ingredientele. Am adaugat untul rece taiat cubulete si oul. Am pus...

Citeste continuarea

Cartofi la cuptor cu dovlecel si mozzarella

Postat de caroline

Cartofi la cuptor cu dovlecel si mozzarella

Cartofii ii curatam de coaja,ii spalam si ii taiem cuburi. Ii punem apoi la fiert in apa rece cu sare pentru 20 minute. Cand sunt gata ii scurgem bine de apa. Dovleceii ii spalam, ii taiem la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.05.2014, 12:51
la 16.05.2014, 13:00
Bune, bune
la 16.05.2014, 13:24
ce-as pupa vreo doua )))
la 16.05.2014, 13:25
Yummy!
la 16.05.2014, 13:37
da da si eu stiou de pupuri mie imi plac doar cu varza sau ceapa

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking