Ragù alla bolognese (Sos Bolognez)

Postat de JustLoveCookin in Clasice
10 Noi 2010 | 11733 vizualizari
Ragù alla bolognese (Sos Bolognez)

Reputatia gastronomiei bologneze dateaza din timpuri medievale, datorita familiilor de nobili la curtile carora lucrau cei mai faimosi bucatari din lume.Acest sos este fara umbra de dubiu unul dintre sosurile italiene cele mai cunoscute,tipic regiunii Emilia Romagna,reteta fiind a unei bunici bologneze.Ragù–ul este in general asociat cu spaghetti,ultimul tip de pasta peste care bolognezii ar pune acest sos.Insa oricum ar fi,facut cu carne de calitate este divin…

Ingrediente

  • 1 kg carne tocata amestec vita si porc
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 l suc de rosii
  • 6 linguri ulei(preferabil masline)
  • 200 g bacon sare
  • 1/2 pahar vin sec alb (optional)
  • 1 litru apa
  • 1-2 ramurele de telina

Mod de preparare

Se caleste ceapa tocata fin in ulei apoi se adauga baconul macinat sau taiat cubulete mici.Taiem marunt 2-3 catei de usturoi si ii adaugam.
Cand bacon-ul a capatat o culoare aurie se incorporeaza carnea tocata si se lasa putin la  prajit ( daca vreti sa stingeti cu vin,faceti-o acum ,si lasati pana se evapora ) apoi morcovul ras sau taiat cubulete si el.
Se adauga sucul de rosii, apoi apa si sarea si se fierbe la foc mic cca 3 ore.Eu nu tai telina ,ci pun 1-2 crengute mici cand fierbe,iar la urma le scot.Gustul telinei din Romania este mai decis si intepator,asa ca atenti cu telina. Cu cat fierbe mai mult cu atat va fi mai bun,contrar parerilor cum ca ar fi la fel si fiert putin.Oricum,va veti adapta dupa timpul pe care il aveti.Nu e mult de munca,dupa adaugarea sucului de rosii trebuie doar sa il lasam la foc mic si sa amestecam din cand in cand.Cand se raceste il pun in recipiente de cca 300 g (necesarul pt a asezona 3 portii de pasta ) si il dau la congelator,unde se poate pastra pana la 3 luni,insa nu va dura atat,fiindca are un gust exceptional. Este foarte important sa folosim carne proaspata si de calitate.Recomand folosirea bacon-ului,fiindca schimba mult savoarea sosului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ragù alla bolognese (Sos Bolognez)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Sos Tzatziki

Postat de Ela68

Sos Tzatziki

1. Decojim castravetii si ii dam jumatate pe razatoarea cu gauri mici si jumatate pe razatoarea cu gauri mari. Ii punem intr-o strecuratoare si presaram sare peste ei. Ii lasam la scurs cinci...

Citeste continuarea

Sos Barbecue

Postat de rocsi_1612

Sos Barbecue

Ceapa o curatati si o tocati marunt, la fel si usturoiul. Rosiile decojite le taiati cuburi, daca sunt intregi cum au fost la mine. Puneti uleiul intr-o cratita nu foarte mare, adaugati ceapa si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.11.2010, 07:40
la 10.11.2010, 08:07
bine ai venit printre bucatarasi!
Cat despre mancarica.... Pacat ca dureaza foarte mult de preparat, dar merita sosul ala
la 10.11.2010, 09:26
super bun sosul asta
la 10.11.2010, 10:19
Foarte bun,iar pozele arata si ele tare bine.
la 10.11.2010, 12:17

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking