Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

Postat de Ina in Mancaruri de post
16 Apr 2014 | 60984 vizualizari
Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

In Joia Mare din Postul Pastelui, la noi femeile dau de pomană pentru mortii din neam, prune uscate gatite cu orez sau cu sos de zahar ars. Azi am pregatit si eu reteta de prune cu sos de zahar ars, pe care v-o prezint mai jos.

Ingrediente

Ingrediente Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

  • 1 kg prune uscate
  • 400 ml apa
  • 50 ml vin alb
  • 2 linguri cu faina
  • 6 linguri zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapa
  • un varf de cutit de sare
  • o lingurita rasa cu pudra de vanilie

Mod de preparare

Preparare Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam. Clatim prunele in alta apa calduta si scurgem apa foarte bine. 

Tocam ceapa marunt si o calim in 50 ml ulei, la foc mic, pana capata aspect straveziu. Adaugam 2 linguri de faina, amestecam totul pe foc 1 minut, apoi stingem cu 400 ml apa.

Cand sosul se ingroasa si devine omogen  adaugam prunele, apoi vinul, putina sare, o lingurita rasa de pudra de vanilie si zaharul caramelizat stins cu o cescuta de apa.  Fierbem totul 5 minute, apoi stingem focul.

Mancarica astfel preparata este delicioasa si o putem servi atat calda, cat si rece.

Si varianta de Orez cu prune uscate e la fel de delicioasa! Unii fac chiar Mancare de prune uscate cu afumatura

Reteta noastra favorita cu prune uscate e - Reţeta de preparare a papanaşilor cu prune uscate

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Chiftele de soia

Postat de Ina

Chiftele de soia

Punem la fiert 1,5 litri  apa , impreuna cu doua linguri de delikat, o lingurita rasa cu piper negru si 2 frunze de dafin. Adaugam granulele si lasam sa fiarba 10 minute. Intre timp...

Citeste continuarea

Cartofi la cuptor cu leurda si gogosari in sos de rosii

Postat de MotanLaOale

Cartofi la cuptor cu leurda si gogosari in sos de rosii

Cartofii se curata, se spala si se feliaza pe lung in 6-8 felii. Punem cartofii intr-o tava termorezistenta, impreuna cu uleiul. Se presara cu vegeta, piper, boia si se amesteca sa se unga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.04.2014, 21:08
la 16.04.2014, 21:09
Am mancat si eu de cateva ori mancare de prune uscate, undeva in zona Olteniei.
la 16.04.2014, 21:09
Daca va place mancarea de gutui, gustul este aproximativ la fel
la 16.04.2014, 21:09
vai ce buna trebuie sa fie!!!!
la 16.04.2014, 21:11
vaaai de mine, Ina! mi-am adus niste amintiri dragi din copilarie facea bunica mea, Doamne cat de buna este! bunica mea punea si rondele de morcovi, Doamne ca buna mai era!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking