Rotocoale cu nuci

Postat de gratziela in Dulciuri
25 Mai 2011 | 4036 vizualizari
Rotocoale cu nuci

Pentru că îmi plac foarte mult dulciurile, încerc să găsesc reţete ceva mai simple şi cu cât mai puţine calorii. Este cam greu, nu? Şi totuşi, dacă încerci să elimini grăsimile (untul, smântâna, frişca şi altele) poţi să spui că pe jumătate ai gătit sănătos (pe jumătate că mai rămâne zahărul, dar decât să-l înlocuieşti cu ceva light, mai bine lasă-l în reţeta ta). Şi cum se apropie paştele, am făcut curăţenie prin rafturile cu cărţile de bucate (vechi şi îngălbenite), şi, spre surpriza mea, am găsit un caiet cu reţete, vechi, îngălbenit, cu notiţe greu de descifrat deşi era al meu. Am rămas plăcut surprinsă să redescopăr reţete de mult uitate, reţete pe care le făceam în perioada de dinainte de.., dar care acum, după atâţia ani, am ajuns să constat că erau simple şi sănătoase. Am descoperit o reţetă pe care o făceam cu mare plăcere pentru că este foarte uşoară, de post, şi foarte uşor de gătit. Am făcut unele mici modificări, dar a ieşit foarte bună.

Ingrediente

  • 250 gr. biscuiţi simpli
  • 150gr. nuci măcinate
  • 100gr. zahăr
  • 1 pahar (150-170ml) esenţă de cafea solubilă
  • 6-7 linguri de cacao
  • 3 linguri zahăr pudră
  • esenţă de rom
  • coaja rasă de la o portocală
  • 1 pahar coacăze din cocăzată (poţi pune afine sau alte fructe fără sâmburi)

Mod de preparare

Am făcut o cafea solubilă destul de concentrată şi am amestecat-o cu zahărul şi cacao, şi, deşi îmi făcea poftă, am aşezat-o deoparte fără să mă gândesc la ea. Dar, oricum, până la urmă nu am rezistat, şi mi-am făcut şi mie o jumătate de ceaşcă de cafea pe care am sorbit-o cu foarte mare plăcere.

Dacă ţi-ai făcut şi tu o cafea, atunci aşează ceaşca pe masă şi hai la treabă! Cât mai guşti puţin din cafea, pune biscuiţii  pe un suport din lemn şi-i zdrobeşte cu sucitorul, dar ai grijă să nu-i faci praf. Pot rămâne şi bucăţi mai mărişoare. Răstoarnă biscuiţii zdrobiţi într-un castron.

Macină miezul de nucă, dar este bine să-l rumeneşti puţin în cuptor şi-l alătură biscuiţilor. Pune în castron şi coacăzele (fructele pe care le ai).

Răstoarnă şi cafeaua,şi amestecă bine. Iţi spun sigur că va trebui să amesteci cu mâinile ca şi cum ai frământa un aluat, până ce compoziţia ia aspectul unei plasteline, dar să nu strângi prea tare în mâini aluatul ca să nu se zdrobească prea tare bucăţile de biscuiţi.

Într-un vas pregăteşte pudra pentru a pudra rotocoalele: amestecă 3-4 linguri de zahăr pudră cu 2-3 linguri de cacao, după care începi să faci biluţe din aluat, de mărimea unui ou de prepeliţă.

Rotocoalele pe care le-ai făcut le tăvăleşti în pomădeala din zahăr şi cacao. Poţi gusta puţin, dar ai grijă, sunt atât de bune că este cam greu să te opreşti înainte de a le termina!

Şi nu te sfii să-ţi inviţi şi prietenii, vor aprecia aceste mărgeluţe pomădate cu praf de ciocolată, căci pe la uşa ta a trecut un val de căldură cu parfum de primăvară. Au înflorit cireşii ce şi-au împodobit ramurile cu priviri galeşe de cintezoi, iar vecinul, un zarzăr zurbagiu, tocmai a primit în vizită o vrăbiuţă gureşă şi agitată. Câtă zarvă este pe strada ta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rotocoale cu nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Crema cu mascarpone , capsuni si amarettini

Postat de cris2711

Crema cu mascarpone , capsuni si amarettini

Se curata capsunii, se taie codita si se taie in sferturi. Doi,trei se pun la o parte pentru decor. Restul de capsuni se mixeaza cu Blenderul pana se obtine un sos cremos in care se adauga 50...

Citeste continuarea

Waffe cu aroma de portocale

Postat de CameliaComan

Waffe cu aroma de portocale

Topim untul la foc mic, iar apoi il lasam sa se raceasca. Mixam usor ouale intr-un vas iar apoi adaugam laptele. Amestecam bine cu telul. Intr-un vas amestecam faina cu praful de copt. Adaugam...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Comentarii

la 26.05.2011, 09:15
delicioase
la 26.05.2011, 09:29
bune
la 26.05.2011, 10:37
la 26.05.2011, 10:39
ce-mi plac
la 26.05.2011, 12:04

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking