Saramura de scrumbie si caras

Postat de MVMih in Crap / Caras
28 Mar 2011 | 13964 vizualizari
Saramura de scrumbie si caras

Parerea mea este ca orice masa cu peste reprezinta un deliciu, dar o saramura bine facuta e un concert de arome real.

Ingrediente

  • 2 scrumbii
  • 2 carasi
  • sare
  • piper macinat
  • o manuta de piper boabe
  • ulei de masline
  • 3 rosii
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei portocaliu
  • 1 ceapa rosie
  • jumatate de dovlecel 
  • hrean
  • usturoi verde
  • usturoi uscat
  • putin busuioc
  • 1 ardei iute
  • marar
  • patrunjel
  • lamaie

Mod de preparare

Se curata peste de solzi si de intestine, la scrumbie va fi mai usor dar nici carasul nu se curata foarte greu. In imagine sunt 5 carasi dar am folosit numai doi.

Se spala in apa rece, cu atentie a se curata in interior mai ales carasul pana i se disting carnea roz si coastele

Se cresteaza cat mai des din loc in loc atat carasul cat si scrumbia pentru a fi cat mai bine patruns in momentul in care il frigem. Am ales sa crestez inclusiv carasul deoarece voi folosi din pacate un gratar de aragaz (in mod sigur va iesi mult mai bun pe jar). Dupa ce l-am crestat eu am ales sa le tai capetele deoarece nu am loc pe gratar (era mult mai aspectuos sa-l fi pastrat intreg). Dar capatanile se pot folosi si la o ciorbita.

Se lasa sa se scurga, dupa care daca e nevoi in putem zvanta si cu un prosop de hartie absorbant. Se da cu sare si putin piper macinat, apoi ii facem un masaj pe la toate incheieturile cu ulei de masline si se da la rece jumatate de ora.

In acest timp, am luat la rost legumele sa scoatem tot ce e mai bun din ele. Intr-un vas de ena, am asezat cei doi ardei taiati in cate 4 bucati, apoi am intercalat rondele de dovlecel, rosiile deasupra si mi-a iesit o floare din partea de langa codita a ardeiului portocaliu si ceapa rosie. Peste am pus capatana de usturoi uscat fara a curata cateii de coaja, pur si simplu i-am taiat in doua. Apoi am dat cu putina sare si piper macinat si la cuptor pana ce incepe sa miroasa a ardei copt.

Scoatem pestele de la rece si il perpelim pe gratar, la caras am mai folosit putin ulei de masline sa nu se lipeasca, in schimb la scrumbie fiind destul de grasa nu a mai fost nevoie pentru ca oricum isi va lasa grasime (de accea era mai bine pe gratarul cu jar).

Cand eram aproape cu pestele de fript s-au facut si legumele la cuptor, pe care le-am decojit (rosiile si ardeii). Dovleceii i-am taiat feliute subtirele, ceapa am pastrat-o intreaga in timp ce usturoiul copt l-am decojit si l-am pisat.

Am luat o olcica medie (cat sa incapa 4-5 cani de apa si sa fie loc si pentru legume), in care am pus un strop de sare, pumnuletul de piper boabe, cateva rondele de hrean taiate foarte subtire, rosiile, ardeii, ceapa coapta intreaga, usturoiul copt pisat si cateva rondele de ustutoi verde, am presarat putin busuioc, am tocat cateva rondele de ardei iute si am stors un sfert de lamaie.

Se lasa la fiert pana da in 2-3 clocote si apoi toata zeama din care se scoate ceapa se toarna peste peste, dupa care se toaca amrunt verdeata, se pune peste peste si peste saramura. Eu am pus pestele si saramura intr-o oala pentru a ma ajuta de capac, astefel ca dupa ce am pus verdeata se acopera cu capacul si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora timp in care va fi acolo un concert de arome deosebit.

Ce mi-a iesit arata un pic cam incarcat dar cel putin va spun ...cui ii place pestele e de lins pe degete. Se serveste cu mamaliga dar si cu paine calda pe vatra.

Pofta mare si o zi cat mai buna tuturor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Saramura de scrumbie si caras" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Crap prajit cu legume sote

Postat de Dya

Crap prajit cu legume sote

Spalam bine legumele, le curatam si le taiem pe lung (sau rondele).  Le punem apoi sa fiarba inabusit, in ordinea timpului necesar fierberii, intr-o tigaie acoperita cu un capac (puteti...

Citeste continuarea

Caras la cuptor in sos de vin

Postat de Bunica

Caras la cuptor in sos de vin

Carasul l-am cumparat curatat si eviscerat. Am spalat bine pestele, l-am crestat pe spate si l-am pus in tava L-am condimentat pe ambele parti. Am turnat vinul,cateva bucatele de lamaie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.03.2011, 14:37
bai arata de nu se poate,desi eu cu pestele nu l-e am,bun venit in gashca
la 28.03.2011, 14:47
Multumesc de primire. Sper sa fiu cat mai la inaltime si va sa placa cat de cat atitudinea si retetele mele. O zi placuta.
la 28.03.2011, 14:54
pesteeeee bun bun
la 28.03.2011, 15:07
bine ai venit arata super
la 28.03.2011, 15:12
super am salvat-o bine ai venit

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking