Sfintisori

Postat de RuxyRux in Prajituri
9 Mar 2012 | 10903 vizualizari
Sfintisori

14 mucenici uriasi, aromati, parfumati, minunat insiropati.....ca in fiecare an...dar parca anul acesta au iesit mai buni ca niciodata...

Ingrediente

  • 1, 5 kg faina
  • 4 oua
  • 500 gr zahar
  • 600 ml lapte caldut
  • 200 gr unt topit
  • un praf de sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de portocala( de la 2- 3 portocale)
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingurita cardamon macinat
  • o lingurita turmeric( pentru o culoare minunata)
  • o lingurita esenta de  flori de portocal
  • o lingurita esenta de rom
  • 5 galbenusuri si 50 ml lapte pentru uns
  • Sirop:
  • 200 gr zahar brun
  • 150 gr miere( un borcanel mic) sau dupa gustul fiecaruia
  • 800 ml apa
  • 500 gr nuca( macinata)

Mod de preparare

Cernem faina in vasul de framantat. Drojdia o vom lichefia impreuna cu o lingura de zahar si 100 ml lapte apoi o vom turna peste faina. Punem toate ingredientele in vas apoi turnam usor laptele si framantam aluatul in jur de 12 minute.

Rupem bucati de dimensiunea unei mingii de ping-pong si facem  cate doua suluri pe care le impletim, apoi le rasucim in forma de opt.

Asezam sfintisorii in tava de cuptor tapetata cu foaie de copt si ii lasam pana isi dubleaza volumul la loc cald in bucatarie. I-am uns cu galbenusuri amestecate cu lapte.

Ii coacem la 180 grade pentru 25-30 de minute. Mi-au iesit doua tavi.

Intre timp pregatim siropul. Punem apa in ibric si incalzim usor , in ea topim zaharul si o dam deoparte de pe foc.

Adaugam mierea cand e calduta apa cu zahar( maxim 40 grade) si gustam, avand grija sa punem atat cat sa sa ne placa . Vom imparti siropul in doua, cate o parte pentru fiecare tava.

Scoatem sfintisorii din tava de cuptor si ii asezam intr-o tava mare( de email sau Jena). peste ei turnam sirop din belsug. Ii lasam bine sa se insiropeze, ii intoarcem pe ambele parti, ii scoatem si ii punem pe un platou pe care asezam nuca, mai presaram si deasupra dupa gust si dorinta. Procedam si cu cei din a doua tava la fel.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (39)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Postat de Ina

Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua...

Citeste continuarea

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Postat de RODIMUR

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 09.03.2012, 19:14
super
la 09.03.2012, 19:17
Multumesc
la 09.03.2012, 19:17
Bine ti-a zis cineva ca esti regina aluaturilor
la 09.03.2012, 19:19
Inisor esti o scumpa puuup cu drag, primavara splendida sa ai
la 09.03.2012, 19:21
super..si e bn ca te saturi din unul singur...cred

Vezi toate comentariile (39)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking