Souffle de cartofi

Postat de dulcegariiculinare in Aperitive / Garnituri
1 Iul 2011 | 5957 vizualizari
Souffle de cartofi

Daca ai fi soufflé pentru o zi.....de care ai fi? De ciocolată?!....parca şi aud în ecou vocile celor multi. E un moft să fii soufflé? Abundă zvonuri cum că el, the precious, e deficil de stapanit, dar secretul real este doar unul…toti suntem soufflé.. mai ales, cand treziti amiabil de răsăritul diminetii ne plesneşte, peste zi, o ploaie cu gheaţă.... Iar când nu suntem atât de capricios de mofturosi…îl putem pregăti pe el, adoratul soufflé cu cea mai mare usurinţă. Si deşi pluralitatea ne-ndeamnă să credem ca un soufflé de cartofi nu reprezintă mai nimic, delicioasa finalitate îngenunchează orice crez.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi,
  • 200 g bacon,
  • 350 g smântână,
  • 3 ouă mari,
  • 200 g cascaval,
  • 1 linguriţă cu sare (si mai bine dupa gust),
  • jumatate pliculet praf de copt,
  • unt şi un praf de mălai pentru tapetat tava

Mod de preparare

 

Cel mai simplu dar si unul dintre cele mai cochete feluri de mancare  - fie el sărat sau dulce – nu-ti goleşte nici frigiderul, nici puşculiţa... vezi ingredientele.

 

Aşadar, cureti cartofii, îi speli, îi feliezi... nu contează modul ca oricum îi pasezi, şi-i fierbi cu un praf de sare si apa evident ;) După ce au fiert, îi scurgi de apă si-i lasi putin la racit. Intre timp calesti bacon-ul tăiat in bucati mici, apoi îl asezi pe un prosop de hartie ca sa se scurga de grasime,  separi 3 ouă mari, bagi biciu'n priza (tu citeşte mixerul) si militaresti bine de tot armata de cavaleri albi adăugând şi praful de copt... Laşi deoparte mixerul şi pasezi cartofii, nici prea mult, nici prea putin... ştiti regula aia....nici îmbrăcată, nici dezbracată...

 În opinia mea un soufflé de cartofi, care se respectă, n-are prin el bucati mari de potatoes. Apoi te misti dupa clepsidra şi pui rapid bacon-ul peste cartofi, galbenusurile, sarea, smântâna şi amesteci compozitia cu lingura de lemn. Apoi incorporezi în ritm lent de vals albusurile biciuite,  adăugând şi 100 g din caşcavalul ras.

Tapetezi tava cu unt si o pudrezi cu un praf de malai, torni compozitia, avand grija sa mai ramana vreo 4 cm disponibili pana la buza vasului.. Încoronezi soufflé-ul cu cascavalul ramas.. mai precis 100 g si bagi minunatia in cuptorul preincalzit, timp de 40 minute. Nu deschizi usa cuptorului, doar spionezi si simti. Timpul joaca un rol deosebit de important, iar temperatura e exemenul vietii soufflé-ului. Pentru cantitatea asta, cam 15 minute la 180 grade... te ghidezi dupa 'muschiul' cascavalului: sa fie galben ca puful puiului abia iesit din ou, ... apoi bagi tare vreo 200 grade pentru 25 minute, eventual pe ultima suta de metrii mai adaugi 20....adică 220 grade.

 Soufflé-ul, cea mai versatila mâncare, scos din cuptor, împănat şi colorat ca un cocosel de munte, exemplar amestec de crema aromatizata de n combinatii luate cate  si albusuri biciuite de ou.... ti se pravaleste - iti moare de-a dreptul chiar cand iti e lumea mai draga, daca nu urmaresti intocmai pasii de mai sus. Altfel, o ia asa domol la vale, cam in vreo 15 - 20 minute.. Cand il scoateti din cuptor evitati orice tapaj prin preajma. Puneti-i botnita la câine si nu bateti musai in teava, chiar daca o voce piţigaiata se aude strident de mai sus. "Regula o stiti deja: musafirii asteaptă soufflé-ul si nu invers..!"

Mă simt ca un soufflé de ciocolata, pentru ca am pregatit un perfect soufflé de cartofi. Acum pot sa dau liber la extraterestrii şi va predau stafeta ce m-a izbit pe mine cu-n tsunami de modestie !!:)))))).... nino, nino, nino...!!!!   I wish you the same, after you bake the preciousssss soufflé !!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Souffle de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta-melc cu sunca si mozarella

Postat de Corina33

Placinta-melc cu sunca si mozarella

Se scoate din frigider aluatul si se intinde pe masa. Se taie in doua pe lungime. Tot in doua, se taie si feliile de sunca. Bulgarii de mozarella, dupa ce se storc bine, se taie felii subtiri....

Citeste continuarea

Aperitiv cartofi in crusta de malai

Postat de merisor67

Aperitiv cartofi in crusta de malai

Curățăm usturoiul, îl pisăm și îl frecăm cu ulei și untul moale. Adăugăm sare și busuioc uscat. Nu punem sare prea multă, pentru că mai adăugăm și la crustă....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Comentarii

la 01.07.2011, 13:20
la 01.07.2011, 13:22
Ah, my lady, covor rosu, petale de flori, sampanie sh-un pupic mare
Bun venit!
la 01.07.2011, 13:29
buna povestea
la 01.07.2011, 13:32
la 01.07.2011, 13:33
Pupici Gabyta si multumesc tare pentru invitatie...

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking