Sticky toffee pudding

Postat de mentasirozmarin in Dulciuri
22 Noi 2011 | 12151 vizualizari
Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie. Este un desert simplu de preparat, din categoria "comfort food" pe care cu siguranta il veti indragi, mai ales in serile lungi de iarna.

Ingrediente

pentru blat:  

  • 175 grame curmale fara samburi, taiate bucati
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 300 mililitri apa clocotita
  • 50 grame unt nesarat
  • 80 grame zahar alb fin
  • 80 grame zahar brun tip Muscovado
  • doua oua
  • 175 grame faina
  • o lingurita de praf de copt
  • un praf de cuisoare (sau scortisoara)
  • 75 grame nuci prajite si taiate in bucatele
  • un praf de sare

  pentru sos:  

  • 115 grame unt nesarat
  • 75 grame zahar alb
  • 40 grame zahar brun tip Muscovado
  • 140 ml smantana dulce pentru gatit
  • un praf de sare

  pentru "garnitura": budinca de vanilie sau inghetata de vanilie

Mod de preparare

 

 Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade si pregatim sosul:

Se pun toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand incet, pana cand untul incepe sa se topeasca. Dupa ce untul este topit in totalitate, se da focul mai mare si se lasa sa fiarba pentru aproximativ 4 minute, pana cand sosul se ingroasa, amestecand din cand in cand.

 

 Cand sosul este gata, il luam de pe foc, turnam aproximativ jumatate din cantitate pe fundul tavii de copt (eu am folosit un vas yena de marime medie), lasam sa se raceasca putin si introducem tava in frigider pana cand preparam compozitia pentru blat.

        Intre timp, punem curmalele intr-un vas, adaugam apa clocotita si bicarbonatul si acoperim cu un capac, pentru a lasa curmalele sa se inmoaie.

        Pentru a prepara blatul:

        Intr-un castron ametecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si rezulta o compozitie cremoasa. 

        Adaugam ouale batute, treptat, putin cate putin, amestecand cu grija pana se incorporeaza in totalitate. Este important sa nu punem intreaga cantitate de oua deodata, pentru ca riscam sa se taie compozitia. 

         Dupa ce s-au incorporat ouale, se adauga faina, praful de copt, praful de cuisoare si un praf de sare,  amestecand in continuare cu o lingura de lemn. 

        La final, adaugam nucile si curmalele impreuna cu apa in care au stat si amestecam compzitia pentru a se omogeniza. Compozitia finala va fi destul de lichida, insa tocmai din acest motiv blatul va iesi lipicios, de unde si numele acestui minunat desert. Turnam compozitia in vasul de copt si dam la cuptor pentru 40 de minute.

        Pentru servire, incalzim sosul de caramel, turnam din belsug peste o bucata generoasa de blat si asezam alaturi o cupa cu inghetata de vanilie. Este delicios!!!!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sticky toffee pudding" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola

Retete similare

Crema de vanilie cu dulceata de trandafir

Postat de andaoana

Crema de vanilie cu dulceata de trandafir

Pregatim 6 sau 8 forme ramekin , le ungem bine cu unt si le asezam intr-o alta tava . Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un vraf de cutit de sare pana devin pufoase si...

Citeste continuarea

Desert macarons cu crema de lamaie

Postat de momo121

Desert macarons cu crema de lamaie

Pentru bezea:  Mixam albusurile spuma, dupa care adaugam zaharul putin cate putin si continuam sa mixam pana obtinem o bezea ferma si tare. Intre timp, separat, trecem printr-un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.11.2011, 08:29
delicioasa
la 23.11.2011, 08:34
minunat
imi era dor de retetele tale
la 23.11.2011, 08:38
ce deliciu
la 23.11.2011, 09:17
la 23.11.2011, 10:27

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking