1.Am facut aluatul:Intr-un bol am amestecat oul cu esenta de migdale,zaharul,scortisoara si romul,am adaugat faina data prin sita,o lingurita de praf de copt si a devenit o compozitie sfaramicioasa care am diluat-o cu ulei,am framantat putin cu mana pana a devenit ca o minge.Am invelit-o in folie transparenta si am lasat la odihnit 30 minute in frigider.
2.Am facut crema de vanilie:Intr-o cratita am turnat laptele si am taiat doua coji de lamaie,am incalzit si lasat 10 minute ca sa prinda gust.
Separat intr-un bol am amestecat galbenusurile cu zaharul,zaharul vanilat,si cu amidonul dat prin sita pana a devenit o compozitie sfaramicioasa.Am incalzit din nou laptele si alaturat cojile de vanilie,am luat cate putin din lapte cu polonicul si am diluat compozitia sfaramicioasa cu galbenusuri,incet incet am amestecat cu o furculita pana am terminat tot laptele si compozitia mea a devenit omogena.Am turnat in cratita,pe foc mediu am amestecat repede tot cu furculita cateva minute pana s-a ingrosat,am mai amestecat inca putin si adaugat limoncello dupa ochi si cat de cremoasa am vrut crema.Am pus folie trasparenta deasupra si am lasat la racit.(alta data puneam si frisca)
3.Am scos aluatul de amaretto din frigider si l-am intins intre doua folii transparente cu lemnul,am tapetat o foma de tarta si asezat usor,am udat bordurile cu putina apa ca sa prinda culoare in cuptor si am facut gauri cu furculita ca sa nu se umfle in timpul coacerii.
4.Am pus la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 minute,maxim 30(depinde de cuptor).In caz ca se umfla in timpul coacerii deschideti usa de la cuptor si mai faceti cateva gauri cu un betisor.Cand am vazut ca s-a colorat am scos si lasat cateva minute la racit,apoi am scos din forma cu grija.
5.Am umplut tarta cu crema de vanilie si asezat felioare de fructe udate cu putina zeama de lamaie(mai ales para ca sa nu se oxideze),daca vreti puteti pune un plic de gelatina sau zahar praf deasupra.