Ingrediente
- Pentru corpul chitarei:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g unt
- 6 oua
- 100 g zahar
- 150 g faina
- 2 linguri cacao neagra
- 1 praf de copt
- pudra de portocale
- Pentru grif:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g unt
- 6 oua
- 100 g zahar
- 150 g faina
- 2 linguri cacao neagra
- 1 praf de copt
- pudra de portocale
- Pentru crema:
- 150 g ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 2 pliculete zahar vanilat
- Pentru sirop:
- 100 g zahar
- ~100 ml apa
- Pentru punte, cap si gaura de sunet
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 ml smantana pentru frisca
- 50 g unt
- Pentru lateralele chitarei
- 100 ml frisca lichida
- 1 lingura cacao neagra
- Pentru corpul chitarei:
- 200 ml frisca lichida
- 1 lingurita cafea solubila (ness)
Mod de preparare
Corpul chitarei:
Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul la foc mic sau la microunde. Se mixeaza apoi pana compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se incorporeaza bine si se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.
Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru grif am copt inca un blat din aceleasi ingrediente si cantitati. Am taiat o fasie, iar restul de blat l-am folosit la o prajitura pe care cred ca am sa v-o arat curand.
Crema:
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se da la frigider pentru cateva ore, pana se raceste foarte bine si se intareste.
Se mixeaza putin pana crema devine pufoasa, apoi se incorporeaza si mascarponele ce l-am mixat separat cu zaharul vanilat.
Zaharul se caramelizeaza apoi se "stinge" cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.
Blatul se decupeaza pentru a forma corpul chitarei, apoi se taie in doua. La fel vom proceda si cu fasia pentru grif.
Vom insiropa blaturile, apoi vom pune crema intre ele. Dam la loc racoros pana vom pregati frisca si crema pentru ornat.
Inainte de a orna tortul il vom imbraca intr-un strat subtire de frisca. (~ 100 ml)
Pentru punte, cap si gaura de sunet:
Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Omogenizam si lasam la racit.
Pentru lateralele chitarei
Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cacaoa si se omogenizeaza.
Pentru corpul chitarei:
Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cafeaua si se omogenizeaza.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Chitara" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (43)
|