Tort cu crema de mascarpone, jeleu de zmeura si crema de unt cu zmeura

Postat de simona72 in Torturi
14 Feb 2014 | 7713 vizualizari
Tort cu crema de mascarpone, jeleu de zmeura si crema de unt cu zmeura

Este tortul pt ziua mamei mele, un tort pe care l-am facut cu drag si in care am pus suflet. A fost delicios, pe placul sarbatoritei si ca de obicei mi se termina bateriile de la aparatul foto in momentul cel mai important...nu am poza cu sectiunea sa vedeti ce frumos a iesit in interior...

Ingrediente

pt blat:

  • 5 oua mari
  • 1 praf de sare
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt

pt sirop:

  • 2 lingurite zahar caramelizat
  • 100 ml apa

pt jeleu:

  • 300 gr zmeura
  • 2 linguri indulcitor (fructoza pulbere)
  • 200 ml suc din:1 mar, 1 portocala, 1 morcov, 1 sfecla rosie
  • 1 lingura gelatina

pt crema de mascarpone:

  • 400 ml smantana pt frisca
  • 250 gr mascarpone
  • 3 linguri indulcitor (fructoza pulbere)

pt crema de unt:

  • 150 gr unt cu 82% grasime
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri amidon alimentar(gustin)
  • 3 linguri indulcitor (fructoza pulbere)
  • 1/4 din jeleul de zmeura

pt decor: fulgi de ciocolata

Mod de preparare

Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, vanilia si continuam mixarea pana albusurile se tin bine de palete. Adaugam pe rand galbenusurile, mixam la viteza mai mica, adaugam in fir subtire uleiul. Amestecam faina cu praful de copt si le incorporam usor cu ajutorul unui  tel in amestecul de albusuri. Punem compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil si tapetata cu hartie de copt. dam tava la cuptorul incins la 170 grade pt 20-25 minute. Lasam sa se raceasca in cuptor, de preferinta pana a doua zi. 

Ptentru jeleu: zmeura congelata am avut eu,o punem intr-o craticioara, o lasam sa se dezgete, dar nu chiar de tot, o punem pe flacara mica si o lasam sa fiarba 10 minute pana zmeura s-a inmuiat. O trecem prin strecuratoare, sa scoatem samburii si sa ne ramana pulpa fina. Spalam fructele si legumele si le trecem prin storcatorul de fructe. Sucul rezultat il amestecam cu gelatina, si-l adaugam la piureul de zmeura caldut. Adaugam si indulcitorul si amestecam pana se dizolva gelatina si indulcitorul. O patrime din jeleu oprim pt crema de unt, iar restul il punem intr-un vas rotund, mai mic ca si forma de tort si o dam la frigider pt 1 ora.

Pentru crema de mascarpone: smantana pt frisca si indulcitorul le mixam pana frisca se tine de paletele mixerului. Adaugam trepat si mascarponele.

Pentru crema de unt: untul la temperatura camerei, se mixeaza spuma. 200 ml lapte se pune pe foc intr-o craticioara cu fund dublu. Cand da in clocot se adauga amidonul dizolvat in 100 ml lapte rece si indulcitorul. Se lasa pe foc pana se ingroasa si in tot acest timp se amesteca in continu sa nu se prinda si sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa se raceasca si se mai amesteca uneori in craticioara. Peste budinca de lapte se adauga treptat jeleul ramas. Budinca rezultata cu un gust intens de zmeura, se adauga cate o lingura in timp ce mixam untul. 

Pentru asamblare: se inlatura hartia de copt de pe blat, se taie in doua, se pune primul blat in forma cu inel. Se insiropeaza cu jumatate din sirop. Se pune peste primul blat, jeleul de fructe cat mai in mijloc. Se pune crema de mascarpone si se da la frigider pt 1 ora. Se pune al doilea blat, intepam blatul cu o scobitoare din loc in loc si se insiropeaza. Se da la frigider pt 30 minute. Se inlatura inelul de la forma de tort, se "imbraca" tot torul cu crema de unt si se da frigider pt 30 minute. Din crema de unt am mai oprit pt a decora pe deasupra dupa indemanare si inspiratie. Decorati dupa bunul plac. pofta buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de mascarpone, jeleu de zmeura si crema de unt cu zmeura" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu afine si jeleu de zmeura

Postat de oanapl

Desert tort cu afine si jeleu de zmeura

Se separă albușurile de gălbenușuri.  Într-un bol se mixează untul foarte moale (scos din frigider cu câteva ore înainte) împreună cu zahărul măcinat (80g),...

Citeste continuarea

Desert tort cu ciocolata si zmeura

Postat de oanapl

Desert tort cu ciocolata si zmeura

Se separă albușurile de gălbenușuri.  Într-un bol se mixează untul foarte moale (scos din frigider cu câteva ore înainte) împreună cu zahărul măcinat (80g),...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.02.2014, 12:05
minunat arataSimo
la 14.02.2014, 12:10
wow! senzational!
la 14.02.2014, 12:15
Superb! La multi ani, mamei tale!
la 14.02.2014, 12:21
awwwwwwwwww
la 14.02.2014, 12:26
Multumesc! Sunteti voi dragute!

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking