Ingrediente
pt blat:
- 5 oua mari
- 1 praf de sare
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 3 linguri ulei
- 1 zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
pt sirop:
- 2 lingurite zahar caramelizat
- 100 ml apa
pt jeleu:
- 300 gr zmeura
- 2 linguri indulcitor (fructoza pulbere)
- 200 ml suc din:1 mar, 1 portocala, 1 morcov, 1 sfecla rosie
- 1 lingura gelatina
pt crema de mascarpone:
- 400 ml smantana pt frisca
- 250 gr mascarpone
- 3 linguri indulcitor (fructoza pulbere)
pt crema de unt:
- 150 gr unt cu 82% grasime
- 300 ml lapte
- 2 linguri amidon alimentar(gustin)
- 3 linguri indulcitor (fructoza pulbere)
- 1/4 din jeleul de zmeura
pt decor: fulgi de ciocolata
Mod de preparare
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, vanilia si continuam mixarea pana albusurile se tin bine de palete. Adaugam pe rand galbenusurile, mixam la viteza mai mica, adaugam in fir subtire uleiul. Amestecam faina cu praful de copt si le incorporam usor cu ajutorul unui tel in amestecul de albusuri. Punem compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil si tapetata cu hartie de copt. dam tava la cuptorul incins la 170 grade pt 20-25 minute. Lasam sa se raceasca in cuptor, de preferinta pana a doua zi.
Ptentru jeleu: zmeura congelata am avut eu,o punem intr-o craticioara, o lasam sa se dezgete, dar nu chiar de tot, o punem pe flacara mica si o lasam sa fiarba 10 minute pana zmeura s-a inmuiat. O trecem prin strecuratoare, sa scoatem samburii si sa ne ramana pulpa fina. Spalam fructele si legumele si le trecem prin storcatorul de fructe. Sucul rezultat il amestecam cu gelatina, si-l adaugam la piureul de zmeura caldut. Adaugam si indulcitorul si amestecam pana se dizolva gelatina si indulcitorul. O patrime din jeleu oprim pt crema de unt, iar restul il punem intr-un vas rotund, mai mic ca si forma de tort si o dam la frigider pt 1 ora.
Pentru crema de mascarpone: smantana pt frisca si indulcitorul le mixam pana frisca se tine de paletele mixerului. Adaugam trepat si mascarponele.
Pentru crema de unt: untul la temperatura camerei, se mixeaza spuma. 200 ml lapte se pune pe foc intr-o craticioara cu fund dublu. Cand da in clocot se adauga amidonul dizolvat in 100 ml lapte rece si indulcitorul. Se lasa pe foc pana se ingroasa si in tot acest timp se amesteca in continu sa nu se prinda si sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa se raceasca si se mai amesteca uneori in craticioara. Peste budinca de lapte se adauga treptat jeleul ramas. Budinca rezultata cu un gust intens de zmeura, se adauga cate o lingura in timp ce mixam untul.
Pentru asamblare: se inlatura hartia de copt de pe blat, se taie in doua, se pune primul blat in forma cu inel. Se insiropeaza cu jumatate din sirop. Se pune peste primul blat, jeleul de fructe cat mai in mijloc. Se pune crema de mascarpone si se da la frigider pt 1 ora. Se pune al doilea blat, intepam blatul cu o scobitoare din loc in loc si se insiropeaza. Se da la frigider pt 30 minute. Se inlatura inelul de la forma de tort, se "imbraca" tot torul cu crema de unt si se da frigider pt 30 minute. Din crema de unt am mai oprit pt a decora pe deasupra dupa indemanare si inspiratie. Decorati dupa bunul plac. pofta buna!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de mascarpone, jeleu de zmeura si crema de unt cu zmeura" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (40)
|