Tort cu crema de vanilie si curmale

Postat de mada91 in Torturi
7 Dec 2013 | 3395 vizualizari
Tort cu crema de vanilie si curmale

Totul a pornit de la cateva curmale pe care le aveam; nu stiam ce sa fac cu ele asa ca m-am gandit ca o prajitura ar fi buna pentru o zi de sambata. A ajuns sa fie un tort inspirat din mai multe retete combinate, printre care si cea a lui @Larisel: "Prajitura cu crema de vanilie si nuci" ( de acolo am luat reteta pentru crema) Sper sa va placa!

Ingrediente

  • PENTRU BLAT:
  • - 4 oua
  • - 150 g de unt
  • - 200 g faina
  • - 100 g zahar pudra
  • - 100 g cacao
  • - 150 ml lapte caldut
  • - 1 plic praf de copt/ 1 lingurinta bicarbonat
  • - 50 g nuca macinata
  • - un varf de cutit de scortisoara pudra
  • PENTRU CREMA:
  • - 1 litru lapte
  • - 150 g unt (aprox. jumatate de pachet)
  • - 6 linguri zahar
  • - 6 linguri faina
  • - 1 plic zahar vanilat
  • PENTRU SIROP:
  • - 250 ml apa
  • - 3-4 linguri apa
  • - 1 lingurita rasa cafea solubila/ 1 plic praf de capuccino

* curmale

Mod de preparare

Blatul:

1.Mai intai taiem curmalele bucatele si le punem pe foc intr-un vas cu putina apa astfel incat sa devina ca un gem;

2.Frecam untul spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Adaugam galbenusurile unul cate unul, scortisoara si laptele caldut;

3.Incorporam faina, cacaoa, bicarbonatul si nucile macinate. Amestecam bine, pana se omogenizeaza compozitia;

4.Batem spuma albusurile cu zaharul pudra ramas si incorporam spuma in compozitia preparata anterior, amestecand usor (cu o spatula/lingura, nu cu mixerul)

5. Impartim compozitia in doua si punem intr o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.

6. Coacem blaturile pe rand la 180 de grade in primele 10 minute si inca 10-15 minute la 170 de grade. Cand se coc le scoatem la racit.

- Intre timp curmalele s-au ''transformat'' in gem si le-am dat deoparte de pe foc.

CREMA:

1. Amestecam zaharul(si cel vanilat) cu untul si se dizolva la foc mic. Punem faina si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Dupa adaugam laptele incalzit si se lasa la fiert amestecand fara oprire (pentru a nu se prinde)

2. Lasam la racit.

- Pregatim si siropul punand pe foc apa impreuna cu zaharul si lingurita de cafea.

- Cand toate s-au racit le ''asamblam'' frumos: insiropam primul blat, punem crema si gemul de curmale(eu am pus si niste bucatele de mandarina); mai apoi punem al doilea blat peste, il insiropam, acoperim totul cu crema ramasa si decoram dupa bunul plac.

- Lasam la frigider o ora,doua.

POFTA BUNA!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de vanilie si curmale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu budinca de vanilie si fructe confiate

Postat de Dea_Dea

Tort cu budinca de vanilie si fructe confiate

Blat: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana devin lucioase, apoi adaugam galbenusurile frecate cu ulei , iar la final faina amestecata cu cacao si praful de...

Citeste continuarea

Tort de capsuni si fructe de padure cu blat de cafea

Postat de RuxyRux

Tort de capsuni si fructe de padure cu blat de cafea

Toate ingredientele pentru blat  se pun in robot si se proceseaza. Eu am folosit robochef si am pus  intai migdalele pe care le-am facut pudra si apoi restul ingredientelor....

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.12.2013, 17:31
delicios! vezi ca ai uitat sa treci curmalele
la 07.12.2013, 17:32
Pot sa-ti zic acum "bun venit" ? Bun tort!
la 07.12.2013, 17:33
da. ai dreptate neatentie Modific imediat!
la 07.12.2013, 17:35
Bine v-am gasit
la 07.12.2013, 17:49
Mmmm ce bine arata

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking