Ingrediente
Blat
- 4 oua
- 150 gr zahar
- 180 gr faina
- 50 gr ciocolata alba
- 3 linguri cacao
- 25 gr unt
Frisca:
- 500 gr frisca lichida
- 400 gr smantana
- 4 linguri zahar pudra
- o lingurita zeama lamaie
Sirop
- 2 linguri zahar
- 100 ml apa
- 1/2 lingurita coaja rasa portocala
- in plus: 3-4 kiwi
Mod de preparare
Blat. Topim untul si-l lasam la racit Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile si adaugam treptat, in ploaie, zaharul mixand in continuare pana la topirea cristalelor. Adaugam galbenusurile, unul cate unul, amestecand usor cu o lingura, apoi faina, cacaua , ciocolata data pe razatoare si la final untul. Tapetam forma de tort (cu diametrul de 22 cm) cu folie de aluminiu, o ungem cu ulei, presaram faina doar pe fund si turnam compozitia. Dam la cuptorul preincalzit cu 5 min. inainte, la foc mic (160-165) gr pt 35-40 min. Verificati introducand scobitoarea si daca iese curata, e gata. Lasam la racit Punem intr-un vas mare frisca, smantana, zaharul pudra si zeama de lamaie. Bagam mixerul, mixam la prima treapta timp de 1 min apoi dam la viteaza mare si mixam pana obtinem o crema legata, tzeapana. Sirop. Caramelizam zaharul.Stingem cu apa, adaugam razatura si lasam sa dea cateva clocote. Racim. Asamblare: Taiem blatul in doua pe orizontala. Insiropam primul blat (nu trebuie insiropat tare pentru ca trage umezeala si de la frisca). Intindem uniform un strat de frisca apoi asezam un strat de felii de kiwi. Intindem iar frisca, punem al doilea blat, insiropam si ornam cu frisca ramasa.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu frisca, pentru Ina, Bunica, Kamy si Luk (Florina) ,Brandusa, sarbatoritele zilei." nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (61)
|