Tort cu gutui, nuci şi migdale - La mulţi ani, bucătăraşi!

Postat de Oana in Torturi
31 Dec 2011 | 13126 vizualizari
Tort cu gutui, nuci şi migdale - La mulţi ani, bucătăraşi!

Un tort rafinat, deosebit, pentru noaptea de Revelion!

Ingrediente

  • Blat:
  • 10 oua
  • 400 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 120 g faina
  • 200 g nuci prajite si macinate fin
  • 200 g migdale prajite si macinate fin
  • 2 linguri cu scortisoara
  • 2 pliculete praf de copt
  • coaja rasa de la o portocala
  • Crema cu gutui si frisca:
  • 100 ml suc de gutui
  • 100 g zahar
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 200 g piure de gutui
  • 500 ml frisca lichida
  • o lingurita esenta de rom
  • un plic gelatina
  • Umplutura cu gutui:
  • 150 g zahar
  • 300 ml suc de portocale
  • 400 g gutui decojite si taiate cubulete
  • coaja de la o portocala
  • o lingura esenta de rom
  • un plic de gelatina

Mod de preparare

Blatul de pandispan: Se prepara inainte, sa aiba timp sa se raceasca bine inainte de a fi taiat. Eu l-am facut dimineata si seara am pregatit cremele si l-am asamblat. Blatul trebuie taiat in trei dar se pot coace si trei foi separate, sau un blat intreg si apoi taiat, fiecare cum doreste.

Se incalzeste cuptorul si se seteaza la temperatura medie. In vasul de la robot, sau intr-un vas inalt si incapator, se bat ouale cu zaharul, pana se albesc si se umfla bine. Se adauga apoi uleiul, putin cate putin. Separat, intr-un castron, se amesteca faina cu nucile si migdalele macinate fin, scortisoara si praful de copt. Se pune cate o lingura din acest amestec peste oua, mixand la viteza mica, pana se incorporeaza toata cantitatea. Se unge o forma de tort detasabila si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna compozitia de blat si se coace aproximativ o ora. Se va umfla mult si apoi va incepe sa se coaca si in mijloc. Faceti testul cu scobitoarea. Se scoate blatul si se lasa la racit pe un gratar. Miroase demential!! Blatul nu trebuie insiropat, este umed si destul de gras de la ulei, nuci si migdale.

Umplutura cu gutui: Se rade coaja de la o portocala. Se pregateste sucul de portocale proaspat, se masoara 300 ml. Doua gutui cat pumnul se curata de coaja si cotoare si se taie felii groase, apoi cuburi. Intr-o craticioara cu pereti dubli se caramelizeaza 100 g zahar, apoi se stinge cu suc de portocale, atentie la aburi! cand zaharul s-a topit se adauga gutuile, se pune si restul de zahar si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie gutuile. Se opreste focul. Gelatina se hidrateaza cu apa rece, apoi se topeste putin la bain-marie sau la microunde, sa devina lichida. Se adauga peste gutui, impreuna cu romul si coaja de portocala, apoi se lasa la racit, amestecand din cand in cand.

Crema de gutui cu frisca: O gutuie se curata de coaja si cotor, se taie cubulete si se pune la fiert in 300 ml apa si sucul de la jumatate de lamaie. Se fierbe pana se inmoaie, apoi se strecoara. Se opresc 100 ml suc de gutui, iar fructele se paseaza cu mixerul vertical pana se obtine un piure fin. Se masoara 200 ml, o cana de ceai. Intr-o craticioara cu pereti dubli se pune la fiert sucul de gutui cu zaharul, se amesteca pana se topeste, apoi se adauga piureul de gutui. Se omogenizeaza bine si se opreste focul. Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se topeste usor la bain-marie sau la microunde si se adauga in piureul de gutui. Se lasa la racit. Se bate frisca bine si apoi se amesteca cu piureul de gutui, usor, cu o lingura.

Asamblare tort: In forma de tort detasabila se pune prima foaie de blat, apoi 3/4 din crema cu frisca, al doilea blat, apoi umplutura de gutui rece, al treilea blat si restul de crema de frisca. Se lasa la rece cateva ore sau peste noapte.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu gutui, nuci şi migdale - La mulţi ani, bucătăraşi!" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Tort "Andrei"

Postat de Creatsa

Tort "Andrei"

Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol incapator mixeaza galbenusurile cu zaharul si vanilia apoi adauga treptat din apa fierbinte si mixeaza pana se topeste zaharul. Amesteca faina...

Citeste continuarea

Desert tort de post cu ciocolata si piersici-reteta nr 800

Postat de katty

Desert tort de post cu ciocolata si piersici-reteta nr 800

Pregatim mai intai crema care trebuie racita si tinuta la frigider cateva ore. Punem frisca intr-o craticioara si o lasam la foc sa se infierbante, fara a clocoti. Adaugam ciocolata rupta bucati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.12.2011, 12:49
ce bunatate ai tu aici mai Oano, mai?
La multi ani!!!
la 31.12.2011, 12:54
La multi ani, Gabitzule!! O feliuta va dau maine dimineata E o nebunie tortul asta, am lins toate oalele si castroanele
la 31.12.2011, 13:03
La multi ani
la 31.12.2011, 13:17
la multi ani!!!supeer tortul!!!!
la 31.12.2011, 13:32
la multi ani!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking