Tort cu lamaie si bezea

Postat de postavaru in Torturi
14 Feb 2012 | 6496 vizualizari
Tort cu lamaie si bezea

12 februarie este o zi foarte importanta: e ziua tatalui meu. Nu puteam sa nu il sarbatorim asa cum se cuvine, adica cu un tort cu lamaie, ca tot e preferatul lui :). Imi doresc sa-i pot face torturi multi ani de acum inainte. La multi ani sanatosi tata!!! Si pentru ca tot este Valentine's Day (chiar daca noi nu sarbatorim) va doresc sa va iubiti mult!

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 100 g faina
  • 150 g zahar
  • 50 g amidon
  • vanilie
  • Mousse de lamaie:
  • 2 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 350 ml lapte
  • 60 ml suc de lamaie
  • 10 g gelatina
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • Lemon curd:
  • 150 g zahar
  • 75 g unt
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 2 oua
  • Bezea:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar pudra
  • putina zeama de lamaie

Mod de preparare

Incepem sa pregatim bezeaua. Batem albusurile spuma cu cu un praf de sare. Adaugam apoi treptat zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa si face "tzepi". Adaugam si zeama de lamaie si mai mixam putin.

Pe o hartie de copt desenam un cerc cu diametrul tortului. Intindem bezeaua in interiorul cercului si facem "valuri" cu ajutorul unei linguri. Dam bezeaua la cuptor, la foc mic, cu usa cuptorului intredeschisa. Lasam pana se usuca (~1 ora si jumatate). Aveti grija sa nu se arda, caci la mine era aproape :"> . Scoatem bezeaua din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Ne ocupam apoi de blat: Batem albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma. Adaugam apoi treptat jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana devine spuma lucioasa. Separat mixam galbenusurile cu restul de zahar, pana se albesc. Adaugam apoi vanilia. Amestecam faina cu amidonul si le adaugam peste galbenusuri. Adaugam si spuma si amestecam usor, cu miscari de jos in sus, pana se omogenizeaza.

Impartim aluatul in trei parti egale si coacem trei foi, in tava rotunda (26 cm), tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana cand incep marginile sa se rumeneasca (10-15 min). Scoatem foile pe un gratar si le lasam sa se raceasca, fara a le suprapune.

Mousse de lamaie: Mixam ouale pana isi dubleaza volumul. Amidonul il amestecam cu zaharul apoi il adaugam peste oua, mixand ca sa nu ramana cocoloase. Punem laptele pe foc si il lasam sa dea un clocot apoi il turnam incet peste compozitia de oua. Mutam totul inapoi in vasul in care a fiert laptele si punem pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Luam de pe foc si lasam sa se racoreasca.

Hidratam gelatina in sucul de lamaie iar apoi o odaugam in budinca calda. Amestecam pana se dizolva iar apoi lasam sa se raceasca. Mixam bine frisca si o adaugam peste budinca racita, amestecand usor pana se omogenizeaza.

Lemon curd:  Punem pe foc mic sucul de lamaie, coaja rasa si zaharul si lasam sa dea un clocot. Batem usor ouale iar apoi turnam incet peste ele sucul fierbinte, amestecand continuu. Punem compozitia pe foc mic si amestecam pana se ingroasa. Dam deoparte si adaugam untul. Amestecam pana se omogenizeaza iar apoi lasam sa se raceasca.

Pe un platou asezam un blat iar in jurul lui montam inelul pentru tort. Lemon curdul il impartim in trei parti egale. Cu o parte ungem blatul iar apoi ungem cu jumatate din mousse-ul de lamaie. Acoperim cu al doilea blat pe care il ungem cu lemon curd. Punem si restul de crema si nivelam. Acoperim apoi cu ultimul blat pe care il ungem cu lemon curd. Deasupra asezam blatul de bezea si dam la frigider.

Dupa ce a stat la frigider desfacem inelul de tort si imbracam marginea tortului cu frisca batuta.

Pudram bezeaua cu zahar pudra si putem servi.

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu lamaie si bezea" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Retete similare

Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Postat de merisor67

Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Albusurile congelate se lasa sa se dezghete lent, la temperatura camerei, nu fortam dezghetarea. Dupa ce s-au dezghetat si nu mai sunt prea reci, adaugam peste ele un praf de sare si...

Citeste continuarea

Desert tort Diplomat

Postat de simona72

Desert tort Diplomat

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu zaharul si sarea pana devine o bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga la bezeaua facuta anterior. La...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 14.02.2012, 09:48
pur si simplu PERFECT
La multi ani si multa sanatate tatalui tau
sa ai o zi frumoasa Ancuto
la 14.02.2012, 09:49
La multi ani, tatei!!!!!O zi minunata sa aveti
la 14.02.2012, 09:51
La multi ani tatalui! Super tort!
la 14.02.2012, 09:54
ce frumos ti-a iesit! La multi ani tatalui!
la 14.02.2012, 10:01
Multumesc Dia. O zi frumoasa iti doresc (asa ca tine )

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking