Ingrediente
- Blat
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 5 linguri nuca
- 4 linguri cacao
- 2 linguri amidon
- 3 linguri ulei
- 1 +1/2 plicuri praf de copt
- Mousse de iaurt cu crema de whisky si struguri
- 300 gr branza de vaci + 100 ml smantana
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 linguri crema de whisky
- 300 ml iaurt
- 200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
- 15 gr gelatina
- 150 gr zahar pudra
- 200 gr boabe de struguri
- 200gr dulceata de struguri
- Decor
- 200 grame ciocolata alba + 200 ml smantana pt frisca
- 200 ml smantana pt frisca + 1 lingurita zahar vanilat
- struguri
- colorant alimentar galben si verde
Mod de preparare
Tortul acesta l-am facut pe parcursul a doua zile, nu pentru ca am avut chiar atat de mult de lucru la el, ci pentru ca era necesar sa astept ca unele 'componente' ale lui sa ajunga la o temperatura optima pentru utilizare.
Prima data am facut blatul:
- ouale (la temperatura camerei) se separa;
- albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana cand obtinerm o bezea de toata frumusetea;
- galbenusurile le frecam cu uleiul si le incorporam usor in albusuri;
- nuca o amestecam cu amidonul si cacaoa, apoi le incorporam pe toate usor in compozitia cu oua, amestecam inceeet cu o spatula pana la omogenizarea completa;
- punem 2/3 din compozitie intr-o tava unsa si tapetata cu diametrul de 28 cm, si dam la cuptor pentru 25 de minute;
- restul de 1/3 din compozitie eu l-am copt separat pentru inca un nivel de tort timp de 20 de minute, asta ca sa-mi fac viata mai usoara la partea de taiat a blatului.
Puteti sa coaceti toata compozitia odata, si apoi sa o taiati in 3 parti (dar eu m-am speriat de treaba asta), sau puteti sa coaceti fiecare strat pe rand (dar mie mi s-a parut ca ia cam mult timp)...sau alegeti calea de mijloc ca si mine :))
Urmatorul pas este crema pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca punem pe foc mic;
- cand frisca este incalzita suficient de bine adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand ciocolata este topita complet;
- dam la rece pana a doua zi;
- a dous zi batem bat cei 200 ml de frisca ramasi cu o lingurita de zahar vanilat;
- crema din ziua precedenta o mixam bine pana se intareste si se deschide la culoare, adaugam si un intaritor de frisca daca e cazul, apoi adaugam frisca batuta separat amestecand usor cu miscari de sus in jos;
- in 2 linguri de crema punem putin colorant verde, la fel procedam si cu colorantul galben;
A doua zi am trecut la umplutura, asamblare si ornare, si pentru asta trebuie sa procedam in felul urmator:
- punem gelatina la hidratat in cateva linguri de apa rece, eu am folosit foi de gelatina;
- iaurtul il incalzim bine la foc mic, avand grija sa nu fiarba;
- dupa 10 minute de hidratat scoatem gelatina din apa si o adaugam in iaurtul fierbinte apoi amestecam bine de tot, lasam la racit;
- mixam branza de vaci cu smantana pana devine o crema, pentru asta am folosit blenderul;
- adaugam zaharul pudra - nu faceti ca mine si puneti zahar normal ca o sa va ia ceva timp pana se topeste complet :P - si mixam 2-3 minute;
- adaugam esenta de vanilie si crema de whisky apoi omogenizam;
- punem iartul peste crema de branza si mixam bine, dam la rece;
- frisca o batem bat cu o lingurita de zahar vanilat apoi o incorporam usor in crema de branza si iaurt;
Pentru asamblare taiem blatul cel mare in doua parti egale. In tava in care am copt tortul punem o foaie de blat, intindem dulceata de struguri si jumatate din mousse-ul de iaurt, punem o alta foaie de blat peste care adaugam mousse-ul ramas amestecat usor cu boabele de struguri. Acoperim cu blatul copt separat si dam la rece pentru cel putin o ora pentru a se intari mousse-ul.
Scoatem tortul din frigider si-l ornam cu crema de frisca si ciocolata, dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut prea multa :)) si nici timp la dispozitie, dar macar a fost apreciata incercarea mea de a face un fluturas.
Stiu ca am scris mult, dar nu m-am putut abtine!! O felie mare pentru voi ca sa nu radeti de 'talentul' meu artistic :P
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de iaurt si struguri" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (53)
|