Tort cu mousse de mere si caramel

Postat de bitza in Torturi
21 Dec 2010 | 12763 vizualizari
Tort cu mousse de mere si caramel

Ingrediente

  • * Blat alb:
  • * 2 oua
  • * 3 lg faina
  • * 1 lg ulei
  • * 2 lg zahar
  • * ½ lingurita praf de copt
  • * Blat negru:
  • * 2 oua
  • * 2 lg faina
  • * 1 lingura cacao
  • * 1 lg ulei
  • * 2 lg zahar
  • * ½ lingurita praf de copt
  • * Mousse caramel:
  • * 3 galbenusuri
  • * 150 g zahar
  • * 100 g zahar pudra
  • * 3 linguri apa
  • * 15 g gelatina
  • * 250 ml frisca
  • * Vanilie
  • * Mousse de mere:
  • * 4 mere mari
  • * Scortisoara
  • * 250 ml frisca
  • * 15 g gelatina
  • * Mere caramelizate:
  • * 2 mere mari
  • * 100 g zahar
  • * 50 g unt
  • * 50 ml frisca lichida
  • * Glazura
  • * 100 g ciocolata amaruie(55%cacao)
  • * 3-5 linguri lapte
  • * 1 lingura unt
  • * Sirop:
  • * 100 ml apa
  • * 50 g zahar
  • * +
  • * bombonele de ciocolata
  • * Nuca macinata

Mod de preparare

1. Blat alb:

Ouale se bat cu un praf de sare si cu zaharul pana isi dubleaza volumul.Se adauga uleiul si se omogenizeaza. La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Se toarna compozitia intr-o forma(24 cm)tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana se rumeneste,la foc mediu

 2. Blat negru:

Ouale se bat cu un praf de sare si cu zaharul pana isi dubleaza volumul.Se adauga uleiul si se omogenizeaza.La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se toarna compozitia intr-o forma(24 cm)tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana se rumeneste,la foc mediu

3. Mousse caramel:

Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra si se pun la bain marie!Se amesteca incontinuu pana se ingroase putin.Se lasa la racit.Zaharul se pune intr-o cratita cu fundul gros si se topeste la foc mic.

Cand are culoare aurie se adauga cu mare grija 3 linguri de apa rece si se amesteca pana se dizolva.Gelatina hidratata se dizolva cateva secunde la microunde si se toarna peste zaharul caramelizat amestecand bine.Zaharul se amesteca cu galbenusurile racite si se mixeaza aprox 5 min pana se ingroase putin.
Frisca se bate,dar nu sa fie foarte tare.Jumatate din frisca se toarna peste crema de caramel si se mixeaza.Crema obtinuta se amesteca si cu restul de frisca.

4. Mousse de mere:

Merele se curata si se taie cubulete.Se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la fiert in apa cat sa le acopere,scortisoara si 2-3 linguri de zahar.Se fierb aprox 15 min,apoi se paseaza cu blenderul pana se fac piure.

Gelatina se hidrateaza in 2-3 linguri de apa rece,dupa 10 min se dizolva cateva secunde la microunde.Gelatina se amesteca cu merele pasate si se amesteca.
Frisca se bate foarte bine si se amesteca cu merele si daca doriti puteti sa mai adaugati scortisoara.

5. Mere caramelizate:

Merele se curata de coaja,se scoate cotorul si se taie in rondele groase.Zaharul se caramelizeaza la foc mic,apoi se adauga untul si se amesteca bine si frisca lichida.Se adauga merele si se imbraca in caramel.se lasa la racit.

6. Siropul:

Din apa+zahar+vanilie se fierbe un sirop.

7. Glazura:

Intr-un castron rezistent se pune ciocolata rupta bucati,laptele si untul.Se pune castronul la microunde si se mai scoate din cand in cand pentru a amesteca.Cand ciocolata este perfect topita se scoate castonul.Daca o vreti mai lichida mai adaugati putin lapte si amestecati.

8. Asamblare:

Pe un platou se pune foaia alba de blat,se insiropeaza si se pune cercul de la tava de jur imprejur.Se toarna mousse-ul de caramel si se lasa 30 de min la frigider(eu il pun imediat ce il prepar,dau la rece si intre timp pregatesc cealalta crema),se acopera cu blatul de cacao insiropat,se toarna 2/3 mousse de mere,feliile de mere caramelizate si se da din nou la frigider 30 min,apoi se acopera cu restul de mousse si se lasa la frigider pana la prepararea glazurii.Se scoate platoul de la rece,se desprinde cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si se scoate cercul.
Se toarna glazura lasandu-se sa se prelinga pe margini.Se decoreaza cu bombonele de ciocolata si nuca macinata!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (59)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu mere si caramel

Postat de bitza

Tort cu mere si caramel

Blat: Ouale se mixeaza cu zaharul,apoi se adauga laptele,uleiul si vanilia si se omogenizeaza. Faina se amesteca cu cacaua si praful de copt; se cern peste compozitia lichida si se...

Citeste continuarea

Tort de mere

Postat de adasev12

Tort de mere

intai se pregatesc merele: se curata si se taie in jumatati, scotandu-se cotoarele cu grija sa nu se rupa. se ia o tava sau un vas unde se va coace tortul, se caramelizeaza 4-5 lg de zahar si se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2010, 14:48
yummi
la 21.12.2010, 14:55
super.... frumos si gustos
la 21.12.2010, 15:14
Waaaaw, cum poate sa arate! La favotite cu ea.
la 21.12.2010, 15:30
Splendid...si cata munca
la 21.12.2010, 15:37
super ,la favo

Vezi toate comentariile (59)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking