Tort cu prune si vin

Postat de postavaru in Torturi
15 Aug 2012 | 5837 vizualizari
Tort cu prune si vin

Tortul de astazi este facut special pentru mama mea, care isi serbeaza astazi ziua de nastere. Ii dorim sa fie sanatoasa si fericita si sa ne bucuram cat mai mult timp de ea!!! Nu puteam insa sa le uit pe Medi si Merisor. La multi ani dragelor!!! Multa sanatate si tot ce este mai bun!!!

Ingrediente

  • Blat:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 3 oua
  • 75 g zahar pudra
  • 50 g unt
  • 75 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 25 g migdale macinate
  • Crema:
  • 700 g prune
  • 65 g zahar
  • 150 ml apa
  • 2 linguri sirop de zmeura
  • 100 ml vin rosu
  • 1 plic si jumatate de gelatina
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • gem de prune pentru uns blatul
  • ciocolata topita si fulgi de migdale pentru ornat

Mod de preparare

Topim ciocolata la foc mic. Separam albusurile de galbenusuri iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Mixam galbenusurile cu zaharul pudra si untul moale pana se albesc si devin spumoase. Faina o amestecam cu praful de copt si migdalele macinate apoi o incorporam in crema de galbenusuri. La final adaugam spuma de albusuri alternand cu ciocolata topita. Amestecam usor dupa fiecare. Turnam compozitia in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii (~20 de minute). Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Dupa ce s-a racit il ungem cu gemul de prune.

Crema:

Prunele curatate de samburi le punem la fiert impreuna cu vinul, apa, zaharul si siropul de zmeura. Lasam sa fiarba pana se inmoaie prunele (~ 10 minute) apoi dam de pe foc si le pasam. Gelatina o hidratam in 6 linguri de apa rece timp de 5 minute apoi o punem la topit pe foc mic (atentie sa nu fiarba). Gelatina dizolvata o adaugam peste piureul de prune inca cald apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit amestecam piureul cu frisca batuta. Eu am folosit frisca neindulcita si am mai adaugat 2 linguri de zahar pudra. Amestecam usor pana se omogenizeaza.

In jurul blatului montam inelul de tort si turnam crema peste blatul uns cu gem. Nivelam crema si dam la frigider pentru cateva ore, sau de preferat peste noapte.

Dupa ce s-a intarit crema ornam tortul dupa preferinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu prune si vin" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (64)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu prune caramelizate si pere

Postat de alldaycooking

Tort cu prune caramelizate si pere

Pentru crusta, untul moale l-am mixat cu fructoa, apoi am adaugat galbensurile si iaurtul. La final am pus sucul si coaja de lamaie, am adaugat 200 gr faina si bicarbonatul de sodiu si am obtinut...

Citeste continuarea

Tort cu prune si vin

Postat de sufletista

Tort cu prune si vin

BLATUL-topim ciocolata(la microunde)Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Mixam galbenusurile cu zaharul si untul moale pana se albesc si devin spumoase. Faina o amestecam cu praful...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.08.2012, 17:29
Sunt prima, mi-am adus si lingurita. La asa o bunatate, nu se poate altfel.
la 15.08.2012, 17:29
Multe bucurii cu sănătate şi zile binecuvântate mamei tale. Ajişderea şi celor două prietene, că-s invitate la torul tău. Deci aici nu cer nici o felie, doar privesc
la 15.08.2012, 17:32
Ce frumos este! La Multi Ani sarbatoritelor tale!
la 15.08.2012, 17:32
Păi Ana, ceasul arată că am comentat amândoi odată. Dar am zis că mă retrag de la cerut, aşa că bine ai făcut că ai adus linguriţa
la 15.08.2012, 17:33
Ancuta, multe urari de bine pt mama ta, e o zi speciala si se cerea...un tort pe cinste.
nu ne-ai spus unde au loc masa, felicitarile si dansul sa stim sa ajungem la timp pt o felie

Vezi toate comentariile (64)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking