Ingrediente
- Blat:
- 50 g ciocolata amaruie
- 3 oua
- 75 g zahar pudra
- 50 g unt
- 75 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 25 g migdale macinate
- Crema:
- 700 g prune
- 65 g zahar
- 150 ml apa
- 2 linguri sirop de zmeura
- 100 ml vin rosu
- 1 plic si jumatate de gelatina
- 500 ml smantana pentru frisca
- gem de prune pentru uns blatul
- ciocolata topita si fulgi de migdale pentru ornat
Mod de preparare
Topim ciocolata la foc mic. Separam albusurile de galbenusuri iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Mixam galbenusurile cu zaharul pudra si untul moale pana se albesc si devin spumoase. Faina o amestecam cu praful de copt si migdalele macinate apoi o incorporam in crema de galbenusuri. La final adaugam spuma de albusuri alternand cu ciocolata topita. Amestecam usor dupa fiecare. Turnam compozitia in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii (~20 de minute). Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Dupa ce s-a racit il ungem cu gemul de prune.
Crema:
Prunele curatate de samburi le punem la fiert impreuna cu vinul, apa, zaharul si siropul de zmeura. Lasam sa fiarba pana se inmoaie prunele (~ 10 minute) apoi dam de pe foc si le pasam. Gelatina o hidratam in 6 linguri de apa rece timp de 5 minute apoi o punem la topit pe foc mic (atentie sa nu fiarba). Gelatina dizolvata o adaugam peste piureul de prune inca cald apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit amestecam piureul cu frisca batuta. Eu am folosit frisca neindulcita si am mai adaugat 2 linguri de zahar pudra. Amestecam usor pana se omogenizeaza.
In jurul blatului montam inelul de tort si turnam crema peste blatul uns cu gem. Nivelam crema si dam la frigider pentru cateva ore, sau de preferat peste noapte.
Dupa ce s-a intarit crema ornam tortul dupa preferinte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu prune si vin" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (64)
|