Tort de ciocolata cu ganache

Postat de gabrielacuisine in Torturi
29 Mai 2013 | 23962 vizualizari
Tort de ciocolata cu ganache

Este un tort ciocolatos, fin si extravagant ca sa zic asa. Mi-a atras atentia de foarta multe vreme pe blogul Laurei Adamache, unde ea l-a prezentat ca minitorturi, eu insa am facut un tort “mai mare” pentru ca nu am avut forme mici. A iesit senzational de bun iar martipanul ii da o savoare deosebita!

Ingrediente

Blat de 22 cm

  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 30 gr cacao
  • 180 gr faina
  • 1 lingurita esenta vanilie

Crema ganache

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata amaruie (minim 55% cacao)
  • 1 lingura rom (alcool) sau brandy

Sirop

  • 250 ml apa
  • 200 gr zahar
  • 50 ml brandy sau rom
  • 1 lingurita esenta vanilie

Glazura

  • 100 gr unt nesarat
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri cacao
  • 12 linguri lapte (apa)
  • 2 gr gelatina (o foaie)

In plus

  • 300 gr martipan
  • 150 gr ciocolata amaruie
  • banuti de ciocolata alba

Mod de preparare

Blat:

Intr-un castron batem ouale intregi cu zaharul pana se dubleaza in volum si se deschid la culoare.Cernem faina si cacaoa si le adaugam compozitiei de oua, amestecand cu un tel in forma de para pana incorporam uniform (nu amestecam prea mult pentru a nu se lasa pandispanul).

Preincalzim cuptorul la 180 ºC si coacem pandispanul cca 20 de minute, incercandu-l cu un tester care trebuie sa iasa curat! (forma de tort o tapetam cu faina sau cu hartie de copt)

Lasam blatul la racit si pregatim siropul:

Intr-o craticioara punem apa impreuna cu zaharul si tinem pe foc pana cand se dizolva zaharul.

Punem la racit siropul si numai atunci cand este rece adaugam romul si vanilia!

Crema ganache:

Intr-o craticioara de inox punem frisca lichida si o incalzim la foc mediu. Cand este aproape sa fiarba (atentie sa nu fiarba!) o dam deoparte si adaugam ciocolata taiata bucatele. O lasam sa se odihneasca 2 minute si apoi amestecam bine cu un tel pana cand ciocolata s-a topit si s-a incorporat total in frisca.

O lasam sa se raceasca apoi,cu ajutorul unui mixer, o mixam cca  15 minute pana cand aceasta se dsechide la culoare si se intareste (va deveni pufoasa). O lasam la temperatura camerei pana insiropam blatul.

Asamblare tort:

  1. Taiem blatul in 3 parti egale pe care le insiropam din belsug. Eu am folosit un fierastrau special pentru blaturi.
  2. Framantam martipanul in maini pana se inmoaie putin apoi il punem pe blatul de lucru presarat cu zahar pudra si intindem o foaie de diametrul tortului.
  3. Punem primul blat pe un platou de torturi si punem toata crema pe care o asezam uniform pe toata suprafata
  4. Punem cel de-al doilea blat peste care asezam foaia de martipan.
  5. Deasupra punem cel de-al treilea blat peste care vom turna glazura:
  6. Punem in primul rand gelatina la inmuiat intr-un castronel cu apa pentru cca 5 minute.

    Pentru glazura, punem untul cu zaharul, cacaoa si apa intr-o craticioara la foc mic pana cand untul si zaharul s-au topit (daca face cocoloase o vom strecura printr-o sita).

    Cand este aproape sa fiarba adaugam gelatina scursa foarte bine de apa.

    O lasam sa se racoreasca si turnam galzura pe tort pe care l-am asezat in prealabil pe un gratar sub care am pus o tava sa se scurga excesul de glazura (il asezam cu grija pe gratar cu o paleta lata sau cu un dispozitiv special pentru torturi!!!)

    Bagam tortul in frigider pana cand glazura se va inchega putin apoi il scoatem si il ornam cu fulgi de ciocolata rasa. Nu uitam sa-l transferam inapoi pe platoul de torturi

    Deasupra punem cerculete de ciocolata  amaruie si banuti de ciocolata alba.

    Pentru cerculetele de ciocolata amaruie am imbracat un facalet in hartie de copt peste care am spritat cu o seringa ciocolata topita (la microunde cca 1 minut jumatate) si pe care l-am bagat in congelator 10 minute. le scoatem cu grija pentru ornare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata cu ganache" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu ciocolata alba si crema de mure cu iaurt

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu ciocolata alba si crema de mure cu iaurt

Blatul: Separati ouale. Mixati albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul lingura cu lingura si mixati pana obtineti o bezea ferma. Puneti galbenusurile, untul topit, uleiul, laptele si...

Citeste continuarea

Desert tort Rocher, cu fructe

Postat de mirela0911

Desert tort Rocher, cu fructe

Blatul: Se separa ouale. Se bat albusurile impreuna cu praful de sare pana devin tari. Se adauga zaharul lingura cu lingura si se mixeaza pana se dizolva complet zaharul. Se adauga si apa rece...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.05.2013, 00:14
Nooo!! M-ai terminat de-a dreptul , Arata demential rau si bunn tare!!
la 29.05.2013, 02:31
CE SIMPATICA ESTI! A FOST BUUN TARE! PAROL
la 29.05.2013, 06:26
Minunat!!! Arata mortales si este delicios!!!
la 29.05.2013, 06:57
Nota maxima!
la 29.05.2013, 07:37
Super

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking