Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale

Postat de adasev12 in Torturi
20 Noi 2011 | 4919 vizualizari
Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale

azi printesa mea scumpa Bianca-Daniela a facut 5 luni....si daca tot s-a nimerit sa fie si duminica, nu putea sa lipseasca un tortulet bun si ciocolatos, asa cum imi place mie...normal ca este pt printesa mea scumpa...care a gustat si ea totusi...din restul de tort va servesc pe voi pe toti dragi bucatarasi, care doriti, bineinteles...din toata inima. trebuie sa specific ca pt crema m-am inspirat din negresa delicioasa postata de scumpa Miha...mi-a ramas la suflet acea negresa de cum am vazut-o si stiam ca tre sa fie delicioasa, mai ales crema aceea numai ciocolata. Miha, multumesc frumos ! totusi trebuie sa spun ca am fost cam sceptica cand am citit reteta, si mai ales cand am vazut crema mea de ciocolata topita, care era moale ca o ciulama...am zis, frate, asta pot sa o bat pana-i merg fulgii ca n.-are cum sa se lege...ei, s-a legat in 2 min si a iesit o bunatate de crema, dar cum altfel sa fi fost, daca poarta marca " Miha"?

Ingrediente

  • blat :
  • 6 oua
  • 200 g nuca
  • 1 portocala, zeama si coaja rasa
  • 12 lingutri zahar brun+6 linguri
  • 3 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 lingura crema de alune
  • crema 1: putin modificata fata de a lui Miha...)
  • 250 g ciocolata,
  • 100 ciocolata  cu lapte si alune si 150 amaruie
  • 200 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • 50 ml lichior de portocale( preparat  in casa)
  • crema 2:
  • 100 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lg crema de alune
  • 2 l-ite cacao amara
  • sirop sau lichior de portocale:
  • 300 ml apa
  • 200 g zahar
  • 50 ml tuica de prune( era mai bun alcool dar n-am avut)
  • o portocala

 

Mod de preparare

Blatul: se separa ouale, iar galbenusurile se freaca spuma cu 12 linguri de zahaa brun, cam 5-6 minute. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca cu lingura de lemn, apoi se adauga si crema de alune si se omogenizeaza. Se rade coaja de portocala si se adauga si ea, apoi se stoarce sucul si se pune si el. Se bat albusurile spuma pana incep sa se rupa, apoi se adauga 6 linguri de zahar, pe rand, cate una si se bate pana se face o spuma densa care sta lipita de castron, daca se intoarce  cu gura in jos. Se amesteca apoi in compozitia de galbenusuri, adaugandu-se cate o lingura, si amestecand usor de jos in sus. La sfarsit se pune si faina amestecata cu praful de copt si trecuta prin sita. Eu de obicei la blaturi nu pun praf de copt, dar fiindca am pus nuca, blatul o sa se cam lase si de aceea  am adaugat praf de copt, ca sa-l creasca.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade si se pune blatul intr-o tava rotunda de diametru 24-26 cm. Se da la copt pana se desprind marginile de tava. Se poate face si testul scobitorii, dar sa stiti ca oricat s-ar coace acest blat, o sa fie la mijloc putin moale, din cauza compozitiei, asa ca scobitoarea va fi mereu putin umeda ( eu l-am tinut 40 minute) Se scoate blatul si se rastoarna pe un servet si se lasa la racit .

Crema 1: dat fiind faptul ca la blat am pus nuca, m-am gandit ca ar merge bine si o ciocolata cu alune, asa ca am pus una cu alune si inca una si jumatate amaruie, pe care le-am topit la foc mic impreuna cu frisca, untul moale si 50 ml lichior preparat pe loc, fiindca nu aveam cumparat. Imediat descriu si prepararea lui. Crema se lasa sa ajunga la punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc si se da la racit.

Preparam si siropul sau lichior, cum i-am zis eu: deci, in alternativa la cel cumparat, am improvizat unul de casa astfel: am pus apa la fiert cu zaharul si am lasat vreo 10 minute pana a inceput sa se lege. Am adaugat coaja rasa de la o portocala si am mai lasat un clocot, apoi am stins focul si am pus capac, lasa sa infuzeze cam jumatatte de ora. Am strecurat apoi siropul ca sa indepartez coaja, am adaugat si sucul de la portocala si 50 ml tuica de prune, de la mama de la Salaj, de aia  veritabila ( n-am avut alcool, si era si pacat sa pun alcool, cand aveam asa bunatate de tuica).  Se poate face siropul si fara alcool, doar cu suc de portocala, pt cei anti-alcool, dar va asigur ca nu se simte alcoolul, doar o aroma super extraordinara.

Dupa ce s-a racit blatul de tot, il taiem in 2 pe mijloc...asa cum am mai spus, mijlocul ramane putin moale, dar sa nu credeti ca curge, e asa ca si cum ar fi insiropat...dar e foarte bun, credeti-ma. Oricum, se mai insiropeaza cu acel sirop/ lichior preparat inainte, dupa bunul plac.

Se ia ciocolata care s-a racit intre timp de tot si se bate cu mixerul pana devine o crema densa. In 2 minute se rezolva ( spre surprinderea mea...). Se pune peste primul blat, se niveleaza frumos si se acopera cu al doilea blat. Se da la rece tortul o jumatate de ora.

Intre timp se prepara crema 2: se bate spuma 100 g unt moale cu 100 g zahar pudra, se adauga 1 lingura de crema de alune si 2 lingurite de cacao amara. Cu aceasta crema se va imbraca tortul. Deasupra se decoreaza cu nuca macinata, felii de portocala si coaja de la care se scoate partea alba, ca sa nu amareasca crema. Se poate folosi coaja confiata, eu nu am avut acum.

Se pastreaza la rece, ca sa nu se inmoaie crema.

Este ffff dulce si bun, si nu o spun ca sa ma laud...aspectul poate ca nu este de nota 10, dar gustul este de nota 20. aroma subtila de portocale este extraordinara.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata cu nuca si aroma de portocale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (29)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort cu crema de ciocolata, nuca si aroma de portocale

Postat de mirela0911

Tort cu crema de ciocolata, nuca si aroma de portocale

Amandoua blaturile se pregatesc la fel, atat doar ca unul va iesi mai gros care se va taia in doua, dupa racire, iar celalalt va iesi mai subtire si va ramane asa. Blaturi: Se separa ouale....

Citeste continuarea

Tort cu morcovi, crema de vanilie, nuci si ciocolata

Postat de deyutzky

Tort cu morcovi, crema de vanilie, nuci si ciocolata

Crema: Intr-o craticioara amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam amidonul si laptele treptat si amestecam pentru a nu se forma cocoloase. Dam vasul  pe foc mic si amestecam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.11.2011, 22:16
la multe, multeeeeeeeeee luni frumoase cu sanatate, printesa mea!mami te iubeste la infinit!
la 20.11.2011, 23:18
La mai multe lunite printesei!

Ma bucur ca ti-am dat emotii.
la 20.11.2011, 23:26
la multi ani,micutei
la 20.11.2011, 23:44
la asa un baby dragut, un tort pe masura
la 21.11.2011, 00:07
Miha, nici nu iti imaginezi! eu pan aacum n-am mai facut crema de ciocolata asa, mereu bateam frisca si apoi amestecam cu ciocolata topita...dar acum ma incanta mult mai mult varianta ta. mersi inca o data.pup

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking