Tort Vargabeles

Postat de Corina33 in Torturi
8 Mai 2011 | 22780 vizualizari
Tort Vargabeles

Vargabeles este un desert satios, intalnit in multe din restaurantele din Transilvania. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretentioase, acest desert este de fapt budinca de taietei lati cu branza de vaci, subtiata cu smantana, legata cu oua, indulcita cu zahar, parfumata cu vanilie si coaja de lamaie si data la cuptor pentru desavarsire. Aparut in secolul al XVIII-lea in Cluj, poarta numele unui hangiu Varga si se traduce aproximativ prin ''captuseala cizmarului''. :D

Ingrediente

  • 400 g taietei lati 
  • 300 g branza de vaci
  • 200 g ricotta
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g stafide
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 linguri unt topit sau ulei
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 linguri pesmet
  • unt ptr uns tava

Mod de preparare

Se fierb taieteii in apa cu putina sare, apoi se strecoara, se amesteca cu untul si se lasa la racit. Se toarna laptele caldut peste stafide si se lasa la inmuiat.

Se amesteca branza cu ricotta, trei linguri de zahar, un zahar vanilat, coaja de lamaie si galbenusurile. Se bat albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar si zahar vanilat. Se scurg stafidele si se adauga la branza.

Se unge o forma de tort cu unt si se pudreaza cu pesmet. Se preancalzeste cuptorul la 180 de grade.

Se amesteca taieteii cu branza si se toarna in tava, apoi se niveleaza. Se intinde albusul deasupra si se da la cuptor timp de 15 minute pana cand spuma de ou se rumeneste la suprafata.

Se serveste rece, simpla sau pudrata cu zahar, cu frisca sau cu sirop de fructe.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Vargabeles" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort Vargabeles

Postat de mirela0911

Tort Vargabeles

Mai intai se pun taiteii la fiert in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt gata, se strecoara, se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga de apa. Se transfera...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.05.2011, 13:46
da da da..imi place..si vreau
la 08.05.2011, 13:58
hai, ca mai am jumatate!
la 08.05.2011, 14:07
Aaaaaa, nu ma mai joc cu voi Asta nu-i expirata si nici n-am voie
la 08.05.2011, 14:08
Tare bine arata
la 08.05.2011, 14:21
Si sigur e foarte bun!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking