"Um Ali" -Prajitura "Mama lui Ali"

Postat de Mihaela11_jo in Prajituri
10 Ian 2012 | 14765 vizualizari
"Um Ali" -Prajitura "Mama lui Ali"

Desertul “Um Ali” este una dintre cele mai populare dulciuri arabesti, foarte aromat si consistent,nelipsit de la ocaziile speciale si de la restaurantele hotelurilor de 5 stele din lumea araba. Practic este o budinca de paine, care se poate prepara din paine, cornuri,aluat de placinta sau aluat frantuzesc. Este un desert specific Egiptului. Exista mai multe legende referitoare la originea acestui desert. In timpul ocupatiei otomane, sultanul care vana in delta Nilului a avut pofta de un desert.S-a oprit intr-un mic sat.Acolo, pentru a-i face pe plac sultanului, satenii au rugat-o pe cea mai vestita bucatareasa sa pregateasca ceva special.Aceasta a incropit un desert din ce a avut in casa: putina paine uscata inmuiata in lapte cu zahar, nuca de cocos,fistic,migdale. Se povesteste ca atat de mult i-a placut sultanului acest desert ca la urmatoarea vizita in sat a cerut sa fie servit cu “Um Ali”. O alta legenda spune ca Um Ali a fost prima sotie a sultanului Ezz ElDin Aybek.Dupa moartea sultanului aceasta a pus la cale un complot pentru a ucide cea de-a doua sotie a sultanului, si in cinstea reusitei ar fi facut acest desert si l-ar fi impartit supusilor. Am vazut aceasta reteta la una dintre cele mai populare emisiuni culinare din lumea araba:”Bucataria lui Manal Al Alem”. Pentru prietenele de pe bucataras care s-au plans ca mancarurile arabe sunt foarte laborioase iata o reteta foarte simpla si aromata.

Ingrediente

  • 1/2 pachet foi de placinta( 250 g)  
  • 3 pahare de lapte  
  • 1 pahar de zahar  
  • 1 pahar de frisca lichida  
  • 1 pahar de smantana grasa( l.araba:”ghemar”)  
  • 1/2 pahar de stafide  
  • 1/2 pahar fulgi de nuca de cocos  
  • 1/4 pahar de migdale zdrobite  
  • 1/4 pahar de alune de padure zdrobite  
  • 1/2 pahar fistic zdrobit  
  • ulei de porumb sau floarea soarelui

Mod de preparare

Aluatul de foi de placinta se scoate din congelator cu o seara inainte si se lasa in frigider pana dimineata. A doua zi se scoate din frigider si se mai lasa la temperature camerei vreo 2 ore. Se taie rondele din alauatul de placinta de cca 1 cm. Rezulta niste taitei mai lati, care se desfac intr-un bol.

Se incinge uleiul intr-o cratita antiaderenta  si se adauga taiteii din alauatul de placinta; cand acestia au luat o culoare aurie se scot intr-o strecuratoare sa se scurga plusul de ulei. Intr-un vas termorezistent se pun taiteii din foaia de placinta.

Se pune la foc mediu laptele,frisca lichida si zaharul si se amesteca din cand in cand pana a dat in clocot. Se pune peste taiteii si se lasa sa absoarba bine laptele cu zahar. Se presara cu stafide, apoi cu migdalele, nuca de cocos si alunele de padure. Se unge cu smantana si se presara cu fistic si migdale.

Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa 10 de minute ; se scoate folia de aluminiu si se mai lasa la cuptor 10 minute sau pana se rumeneste.

Se consuma calda sau rece. Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra ""Um Ali" -Prajitura "Mama lui Ali"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura cu branza si afine

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu branza si afine

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu branza si afine Se amestecă brânza dulce cu gălbenușurile, smântana, zahărul măcinat și esența de lămâie. Se adaugă făina...

Citeste continuarea

Prajitura insiropata cu prune

Postat de merisor67

Prajitura insiropata cu prune

Spargem prunele, le scoatem samburii si presaram scortisoara peste ele. Le dam la rece pana pregatim blatul. Pentru blat frecam ouale cu zaharul pana devin spumoase, apoi adaugam uleiul,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.01.2012, 18:18
faina prezentarea ca de obicei,trebuie sa fie buna
la 10.01.2012, 18:19
la 10.01.2012, 18:34
Super trebuie sa fie. Ador dulciurile arabesti.
la 10.01.2012, 18:37
Sufletista
Mena
Criss
la 10.01.2012, 18:58
o reteta inedita care pare foarte gustoasa

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking