Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata)

Postat de anisoara in Conserve
17 Aug 2010 | 21404 vizualizari
Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata)

Aceste vanata marinata este foarte gustoasa, dar totodata este destul de capricioasa la pastrare pentru sezonul de iarna. E necesar, sa fie pastrate sub un capac cu un pres greu LA O TEMPERATURA CONSTANTA. Daca aveti beci , si sunteti convinsi, ca temperatura lui este mereu joasa si constanta , se pot prepara in cantitati mai mari si puse la pastrare. Daca nu - atunci se prepara acum in toamna si savurati placerea acestui gust nemaipomenit , si aceasta combinatie de legume marinate. Aveti in vedere, ca aceasta vanata este cu gust dulce acrisor , cu gust de marinada. Nu este cu gust acrisor - murate . Aceasta este alta tehnologie de preparare , si va fi descrisa in alta receta.

Ingrediente

  • 4-5 bucati de vinete mari
  • 3 kg de varza proaspata
  • 500-600 gr de morcov
  • 0.5 litru de ulei fara miros
  • 1-2 buc. ceapa mare
  • 10-12 crengi de telina
  • Sucul de la 2 lamai
  • 100 ml otet alb 0.3- 0.6 %
  • ]Marar  proaspat( optional)
  • 2 linguri mari de miere de albina
  • Sare dupa gust
  •   Boabe de piper aromat
  • Piper negru maruntit

Mod de preparare

Vinetele se spala si se oparesc (se fierb) timp de 5 minute –din momentul fierberii. Se scot atent pe un platou mare , se lasa putin sa se raceasca si se face o taietura intr-o parte dealungul lor si se desfac. Se aranjeaza toate vinetele cu miezul in jos si se pun sub un pres.

Tava cu vinetele  sub pres se pune putin inclinata, ca sa se scurga sucul amarui al lor. In acest timp, va ocupati de prepararea verzei cu morcov. Varza se taie printr- o razatoare speciala  sau cu un cutit ascutit bine. Morcovul se rade prin razatoare. Se pune varza intr.-un vas mare si larg , se sareaza dupa gust si se framanta cu mainile ,pentru ca sa lase sucul ei, ea devine umeda. Se adauga tot morcovul dat prin razatoare si se amesteca bine. daca vi se pare ca morcovul este prea mult, puteti sa-i scadeti cantitatea . Se tooarna  peste varza sucul de la 2 lamai si se amesteca. Se gusta varza obtinuta si se vede daca  va place gustul  acrisor si saratel al varzei.  Daca se foloseste  otetul de masa  atunci se adauga in primul rand ,numai jumatatea din portiunea recomendata si se amesteca foarte bine. Gustati si asteptati sa vedeti gustul varzei la urma , dupa ce va fi adaugat totul.  Si atunci veti decide , cat de acra doriti sa fie varza. O spun , pentru ca nu stiu, ce otet o sa folositi. Eu folosesc 100 de gr de otet alb de masa, pentru ca acest otet atenueaza gustul acru al produselor ,dar nu le reda si mirosul lui. Aparte se prajeste toata ceapa cu 300 ml de ulei. 200 ml ramase se vom folosi  la urma.
Dupa aceasta se inlatura toata ceapa prajita si in uleiul cald se adauga mierea de albina. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana se topeste toata mierea.

Totul se toarna peste varza taiata , se adauga dupa gust piper negru macinat si se amesteca foarte bine. Se lasa toata masa sa-si imbibe gustul pentru o jumatate de ora. Se gusta varza , si daca doriti sa obtineti un gust mai acru , se adauga cealalalta parte de otet.


Fiecare vanata scursa bine de sucul amarui se umple cu umplutura  preparata din varza si se leaga cu crengute de leustean sau telina. Daca aveti ardei mari , se poate acoperi cu o jumatate de ardei dulce si la fel, se leaga cu crengute.

Toate vinetele umplute se aranjeaza una langa alta  sau una peste alta intr-un vas emailat sau de sticla. Se pune un capac cu diametrul mai mic peste ele si deasupra se adauga o greutate. Se lasa pentru jumatate de ora pentru ca vinetele sa se aseze bine. Pe urma scoatem capacul si turnam uleiul ramas peste ele ,ca sa acopere toata vanata. Se pune capacul si presul deasupra lor. Vasul se pune la pastrare intr-un loc racoros . Peste 2 zile puteti sa serviti din vanata preparata.

FOARTE IMPORTANT: ca vanata sa-si pastreze  acelasi  gust pentru un timp mai indelungat e necesar sa fie pastrata la o temperatura constanta si sub pres , cum a fost descris. In caz contrar isi va schimba gustul si se va inacri.

Daca doriti sa preparati in cantitati mari, deasemenea se poate steriliza ( intr-un vas mare cu apa) in borcane mai mari de 1 litru , timp de 1-1.5 ora pana sucul din borcane va deveni limpede. Aveti in vedere, ca in timpul sterilzarii lor , ele vor scadea considerabil, de aceia staruiti-va sa le apasati bine in borcane , pentru ca sa incapa mai multe. Cand deschideti borcanul, pastrati-l tot timpul in frigider.

Daca ti-a placut reteta noastra "Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dulceata din sfecla rosie si ananas

Postat de panacris

Dulceata din sfecla rosie si ananas

Într-un vas încăpător se pune zahărul și apa la fiert, la foc mic, cca. 30 de minute, ca să se obțină un sirop puțin legat. Între timp se curăță sfecla și...

Citeste continuarea

Mazare pentru iarna conservata in saramura

Postat de Constelatialeu

Mazare pentru iarna conservata in saramura

Daca ai gradina, pui si niste mazare, asa sa fie ca nu se stie. O culegi, o desfaci si apoi te apuci sa o conservi. Boabele de mazare se pun in strecuratoare si se spala sub jet de apa, apoi se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.08.2010, 18:41
foaaaaaaaaarte interesant! mai asta da reteta, BRAVO, stiu ca nu o sa o fac dar imi place sa citesc sa aflu...
felicitarile mele!
la 17.08.2010, 22:41
la 17.08.2010, 23:27
Rivca, sunt de acord , ca este mult de lucru , dar efortul depus, isi merita gustul produsului final. E bine si citesti si sa cunosti ,ca exista diferite metode de preparare a conservelor. Mi se pare , ca vanata este una singura leguma, care preparata prin diferite metode ne da gusturi diferite, ne impresioneaza de fiecare data. Multumesc
la 17.08.2010, 23:27
Mena
la 18.08.2010, 15:19
Cata rabdare si ce bine ai explicat! Anisoara, 5 furcu!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking