Varza a la Cluj

Postat de Corina33 in Porc
25 Apr 2014 | 19447 vizualizari
Varza a la Cluj

Pentru mancarica asta nu m-am inspirat de la nici o reteta. Am facut-o asa cum am invatat acasa de la mama si de la matusa mea, care e experta in mancaruri si prajituri si ne inspira mai mereu. Poate o sa vi se para mai altfel, am vazut mancarea asta preparata in mai multe feluri: cu bulion, cu smantana, carnita amestecata cu orezul sau cu oua...cred ca fiecare o face asa cum a auzit sau cum ii place! Ideea este ca e foarte buna, mananci de fapt un fel de sarmale, dar sub alta forma.

Ingrediente

  • 1 kg carne tocata de porc sau de vita sau amestec
  • 2-3 cepe mari
  • 1,5 kg varza murata taiata fin
  • 1 cana mare de orez
  • 600 g smantana grasa (cu 24-30 % grasime)
  • 2-3 linguri untura
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita maghiran
  • sare, piper si boia
  • untura pentru uns forma

Mod de preparare

Mai intai pregatim carnita pentru ca trebuie sa fiarba cel mai mult: se curata si se toaca marunt cepele, apoi se pun la calit intr-o lingura de untura amestecand din cand in cand. Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnita si se caleste in continuare la foc mic pana isi schimba culoarea. Se condimenteaza cu cimbru si maghiran, sare si piper, iar apoi se adauga o cana mare de apa calda si se lasa sa fiarba acoperita la foc mic pentru circa 40-50 de minute (depinde ce carne preferati), amestecand in ea din cand in cand.

In alta cratita incapatoare se pune o alta lingura de untura si se caleste varza spalata si stoarsa bine. O condimentam cu piper si boia si amestecam in ea din cand in cand, adaugand untura sau apa calda daca este nevoie. Dupa circa 30 de minute se ia de pe foc si se imparte in 3 parti egale.

Separat, fierbem orezul al dente in multa apa cu sare. Cand e gata il punem la scurs intr-o strecuratoare, apoi il impartim in doua.

Intr-o tava mare sau o cratita incapatoare unsa bine cu untura punem un strat de varza de aprox un deget grosime, acoperim apoi cu un strat de orez, pe urma cu unul de carne peste care intindem 200 g de smantana. Continuam cu alt strat de varza, unul de orez si unul de carne peste care intindem alte 200 de grame de smantana. Acoperim totul cu un ultim strat de varza peste care intindem smantana ramasa.

Dam mancarea la cuptorul preincalzit pentru 40 de minute, acoperita cu o folie de aluminiu sau hartie de copt. In ultimele 10 minute putem sa indepartam folia ca sa se rumeneasca putin deasupra.

Se serveste cu smantana din belsug!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Varza a la Cluj

Postat de AdrianUdrea

Varza a la Cluj

Pentru stratul de varza, tocam varza fideluta și o tinem in apa rece 15 minute, doar daca este prea acra.  Punem uleiul la incins si calim in el ceapa tocata, apoi adaugam varza bine...

Citeste continuarea

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Postat de diaconta

Varza a la Cluj pregatita la slow cooker Crock-Pot

Varza am taiat-o fideluta. Intr-un vas am pus doua linguri de ulei  în care am calit doua cepe pe care le-am taiat marunt si  jumatate de morcov razuit. Când ceapa a...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.04.2014, 14:14
vin la masa
la 25.04.2014, 14:15
Bine ai invatat de la mama!
la 25.04.2014, 14:19
Si pe mine ma tenta ! Curiozitatea sotului de fapt
la 25.04.2014, 14:21
buna buna
la 25.04.2014, 14:21
Bya hai!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking