Zacusca ca la mama

Postat de susu in Zacusca
24 Feb 2010 | 11948 vizualizari
Zacusca ca la mama

Ingrediente

  • 5 kg vinete negre bine coapte                      
  • 3 kg gogosari rosii  
  • 1 kg ceapa  
  • ½ litru ulei  
  • 1 borcan  pasta tomate concentrat de 800                      
  • Cateva foi de dafin                       
  • Cateva boabe de piper  
  • Sare  

Mod de preparare

Se coc vinetele si gogosarii . Peste gogosarii copti se pune sare si se acopera cu un prosop pentru a se curata mai usor. Ceapa curatata se da prin masina de tocat. Vinetele se curata si se pun la scurs . Gogosarii se curata si ei si li se scot semintele. Se dau prin masina de tocat vinetele bine scurse si gogosarii cu tot cu zeama.

Oala in care se va pregati zacusca trebuie sa fie bine spalata , clatita si uscata. Se va aseza pe o tabla si nu direct pe flacara pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Se inabusa ceapa in putin ulei. Se adauga restul de ulei, vinetele, gogosarii, foile de dafin si boabele de piper. Se lasa la foc mic aproximativ 1 ora timp in care se amesteca in ea tot timpul. Se adauga si pasta de tomate (eu pun un pic mai mult de un borcan ) si se mai lasa un pic pe foc. Se adauga sare dupa gust si se da la cuptor sa scada si sa  prinda o crusta deasupra. Borcanele si capacele  se spala  cu detergent, se clatesc bine cu apa fiarta si se scurg pe un prosop uscat. Se scoate zacusca si se baga borcanele calde un pic in cuptor pentru a se evapora apa ramasa in ele.

Se scoate cate unu si se pune compozitie fara a se murdarii gura borcanului. Se lasa spatiu de doua degete si se strange bine capacul. Daca puneti celofan se intinde bine foaia si se uda cu putina apa. Se unge gura si gatul borcanului cu albus. Se intinde bine pe gura borcanului si se leaga cu ata pusa in doua – trei. Se procedeaza la fel cu a doua foaie de celofan si se taie apoi foile frumos de jur imprejurul gurii borcanului. Se pun ziare sau carpe pe fundul unei oale mai mari si se pune apa pe foc. Cand se incalzaste apa se pun borcanele in asa fel incat sa nu se atinga intre ele.

Se acopera cu un prosop de bucatarie si se fierb la foc mic. Apa nu trebuie sa atinga celofanul sau capacul borcanului. Cine nu doreste sa le fiarba la bain marie poate pune borcanele umplute cu zacusca un pic la cuptor sa prinda o crusta  dupa care se pun capacele. Se aseaza in paturi pana a doua zi cand se pun in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca ca la mama" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Zacusca de fasole uscata

Postat de Ina

Zacusca de fasole uscata

Fasolea se spala si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care scurgem apa si maruntim usor boabele fierte. Punem la fiert si jumatate din cantitatea de morcov, iar cealalta jumatate o dam pe...

Citeste continuarea

Zacusca

Postat de sufletista

Zacusca

Ardeii (fara kapia), vinetele le coacem, le curatam de coaja arsa, seminte si le tocam marunt. Dovleceii ii curatam de coaja si ii tocam sau dam prin razatoare (eu am preferat robotul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.02.2010, 00:47
chiar mi-e dor de zacusca . e momentul potrivit sa o scoatem la iveala . multumesc , mi-ai dat idei .
la 25.02.2010, 10:12
ce-as intinde acum pe-un colt de paine proaspata niste zacusca......
la 25.02.2010, 11:30
Mmm si eu vreau o feliuta,tare bine arata.Ai toate furculitele de la mine.
la 25.02.2010, 17:12
Mai am un singur borcan cine il doreste? Il donez. Nu virtual, prin posta
la 25.02.2010, 17:13
Aceasta reteta este invatata de la bunica mea si este nemaipomenita. Numai asa o fac mereu nici nu am mai incercat alta reteta cu toate ca ma tenta.

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking