Zacusca de vinete

Postat de Ina in Zacusca
31 Aug 2014 | 17842 vizualizari
Zacusca de vinete

Pentru ca este prima data cand fac zacusca, sursa mea de inspiratie a fost reteta postata de Merisor, careia-i multumesc din suflet! Bineinteles ca nu am urmat reteta intru totul, dar mi-a fost de mare ajutor si ma declar extrem de multumita de rezultat! Nu exagerez daca spun ca este cea mai buna zacusca pe care am mancat-o pana acum! Totul este perfect: consistenta, culoarea, gustul, mirosul. Cu siguranta la reusita mea a ajutat foarte mult si calitatea legumelor. Sau... sa fie norocul incepatorului? 

Ingrediente

  • 2,5 kg vinete (coapte, curatate si scurse)
  • 2,5 kg ardei capia - de preferat rosu (copti, curatati si scursi)
  • 2 kg ceapa
  • 800 g pasta de tomate 
  • 500 g ciuperci conservate
  • 1 litru ulei
  • piper macinat
  • cimbru
  • 3-4 foi de dafin
  • sare

Mod de preparare

Vinetele si ardeii se coc, apoi se curata (vinetele de coaja, ardeii de coaja si de seminte) si se pun la scurs, pe un gratar. Abia acum le cantarim pentru zacusca.

Ceapa se curata de foile uscate, se spala si se toaca solzisori (eu am folosit robotul). 

Punem intr-o oala incapatoare litrul de ulei, ceapa tocata si doua linguri de sare, amestecam totul si calim ceapa la foc mic, pana devine translucida. Scurgem ciupercile, le tocam marunt si le adaugam peste ceapa, calind totul inca 5 minute. Amestecam din cand in cand cu o paleta de lemn, pentru prajire uniforma si pentru a evita lipirea de peretii vasului.

Vinetele si ardeiul capia scurse le maruntim (eu am folosit robotul, intrucat imi place ca ardeiul sa se simta in zacusca, nu sa fie  bullion) si le punem peste ceapa si ciupercile calite, amestecand bine pentru omogenizare. Presaram piper si cimbru dupa gust, adaugam si 3-4 frunze de dafin si din acest moment fierbem (mai degraba prajim) totul 2 ore la foc mic, fara a uita sa amestecam compozitia din cand in cand (dar destul de des) pentru a nu se lipi.  

Pe toata perioada prepararii focul trebuie sa fie mic .

Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata adaugam pasta de tomate, omogenizam si mai fierbem totul inca vreo 30 minute, la foc mic. Gustam si completam gustul de sare si piper, daca este cazul. 

Asezam borcanele goale, spalate si uscate, in tava aragazului pe care o introducem in cuptorul incalzit pentru 5-10 minute. In acest fel borcanele vor fi sterilizate si nici nu se vor sparge cand vom turna zacusca fierbinte.

Scoatem tava cu grija si umplem borcanele cu zacusca. Intrucat uleiul se ridica la suprafata, amestecam din cand in cand in oala, pentru omogenizare. Punem capacele, tinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi introducem iar tava in cuptor , la foc mic, pentru 5-10 minute, dupa care stingem focul si lasam tava cu borcanele in cuptorul inchis,  pana a doua zi.

Peste iarna se pastreaza la temperatura constanta, ferite de caldura si umezeala (in camara, beci).

P.S. Costel a simtit pe pielea lui cat de greu este sa faci zacusca :))))

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vinete" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Reteta Zacusca de vinete, cum sa prepari zacusca traditionala, pas cu pas

Postat de Bucataras

Reteta Zacusca de vinete, cum sa prepari zacusca traditionala, pas cu pas

Reteta Zacusca de vinete, cum sa prepari zacusca traditionala, pas cu pas: Punem uleiul la incins intr-o cratita incapatoare. Tocam ceapa marunt si o punem in cratita. Calim usor, cat sa...

Citeste continuarea

Cod in sos de zacusca

Postat de mihaelar63

Cod in sos de zacusca

Bucatile de cod se curata de aripioare si se spala. Se sareaza usor codul. Trebuie sa tineti cont ca si zacusca contine sare. Ungeti pestele cu zacusca si daca dispuneti de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.08.2014, 18:19
delicioasaaaaa
la 31.08.2014, 18:20
la 31.08.2014, 18:21
Eu nu-mi revin, de ce bucatareasa buna sunt! )))
la 31.08.2014, 18:22
Treci in beci sa te racoresti,vad ca iti faci de cap in bucatarie..
la 31.08.2014, 18:23

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking