Zacusca mexicana

Postat de merisor67 in Aperitive / Garnituri
22 Iul 2012 | 6317 vizualizari
Zacusca mexicana

Ieri a trebuit sa fac curatenie in congelator la mama la tara si cum am mai gasit niste pechete de ardei copt si vinete m-am gandit sa fac prima portie de zacusca mexicana pe anul acesta. Am sa va spun ingredientele pe care le folosesc eu pentru o cratita de 15 L. Ieri eu am facut cu mai putin de 1/2 din ingrediente.

Ingrediente

  • 2 Kg vinete coapte
  • 2 kg ceapa
  • 4 kg ardei(gogosari + Kapia) de preferinta copti
  • 2 Kg mere(eu pun de orice fel)
  • 2Kg morcovi
  • 2Kg telina
  • 800 g pasta de tomate
  • 1 L ulei
  • condimente: foi de dafin, piper, oregano, nucsoara, cimbru,
  • 4 liguri sare(pentru inceput, pe parcurs se gusta si daca mai trebuie mai punem)
  • 4 linguri zahar

Mod de preparare

Se coc vinetele si se lasa la scurs(nu se arunca zeama), se coc si ardei si se procedeaza la fel.

Merele curatate de coaja, telina, morcovul se dau pe razatoare.

Se pune ceapa la calit in 3/4 L ulei, iar cand este putin patrunsa se pune telina, morcovul  si mai tarziu merele. Se mesteca continuu(se tin pe foc aprox. 30').

Apoi se adauga ardeiul tocat marunt. Vinetele se freaca cu restul de ulei si se rastoarna in cratita dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente si se condimenteaza. Se pune putin den zeama de vinete si putin din zeama de ardei si se da la cuptor. Pe parcurs se verifica sa nu fie prea groasa compozitia diluand tot cu zeama de la vinete si cea de la ardei.Cand este aproape gata se adauga tomatele si se mai lasa la cuptor 15-20'. Intre timp se pregatesc borcanele, se sterilizeaza(eu le pun in tava fara capac si le tin putin in cuptor dupa ce am stins focul)

Se pune zacusca in borcane se pun capacele si se mai lasa la cuptor 5-10' dupa care se stinge focul, iar borcanele vor ramane in cuptor pana se racesc, apoi se trec in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca mexicana" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta moteasca

Postat de miremirc

Placinta moteasca

Pregatim aluatul : intr-un bol mic amestecam drojdia cu zaharul, putin lapte si putina faina; amestecam bine si lasam la dospit 10 minute. Separata, intr-un castron cernem faina, facem o...

Citeste continuarea

Aperitiv tarta cu legume si branzeturi

Postat de ianculubita

Aperitiv tarta cu legume si branzeturi

Se bat ouale intr-un castron, se adauga mezelurile taiate cubulete mici, branza rasa, smantana, sare daca este nevoie, maslinele taiate rondele, ardeiul taiat cubulete mici,ciupercile sotate in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.07.2012, 08:49
Interesanta combinatie cu mere! Cand am citit zacusca mexicana, ma asteptam sa fie porumb sau chili in compozitie, in niciun caz mere si telina
De probat
la 22.07.2012, 08:51
foarte buna combinatie cu mere
la 22.07.2012, 08:51
ce mult imi place
la 22.07.2012, 08:52
Cred ca i se spune mexicana de la amestecul de mai multe legume si fructe si mai trebuie sa iasa putin picanta, dar eu o prefer mai dulce.
la 22.07.2012, 08:53
Multumesc, fetele, am folosit mere dulci acrisoare, proaspat culese si i-a dar o aroma aparte.

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking